FN-sambandet

FN-sambandet får nytt styre

Del

I dag stemte medlemsorganisasjonene til FN-sambandet inn et nytt styre, og KFUK-KFUMs Øivind Landmark blir styreleder. Dette ble vedtatt på FN-sambandets landsmøte.  

Her er FN-sambandets nye styre for 2025 til 2027. Fra venstre: FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu, Jon Olav Bjergene fra Unio, Øivind Landmark fra KFUK-KFUM som er styrets nye leder, Hannah Barth fra FN-studentene, Jakob Øvensen Anderaa fra LNU som er styrets nye nestleder, Gunvor Knag Fylkesnes fra Redd Barna, Lene Merete Bakkedal fra Skolenes Landsforbund, Ingunn Blauenfeldt fra NHO, og Jonas Skullerud Iversen fra FN-sambandet som er ansattrepresentant.  Kaja Nordby fra TEKNA var ikke tilstede. Et styremedlem fra LO vil også utnevnes. Foto: FN-sambandet.
Her er FN-sambandets nye styre for 2025 til 2027. Fra venstre: FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu, Jon Olav Bjergene fra Unio, Øivind Landmark fra KFUK-KFUM som er styrets nye leder, Hannah Barth fra FN-studentene, Jakob Øvensen Anderaa fra LNU som er styrets nye nestleder, Gunvor Knag Fylkesnes fra Redd Barna, Lene Merete Bakkedal fra Skolenes Landsforbund, Ingunn Blauenfeldt fra NHO, og Jonas Skullerud Iversen fra FN-sambandet som er ansattrepresentant. Kaja Nordby fra TEKNA var ikke tilstede. Et styremedlem fra LO vil også utnevnes. Foto: FN-sambandet.

Landsmøtet 2025 for FN-sambandets medlemsorganisasjoner ble holdt i dag, torsdag 15. mai, i Næringslivets Hus. Slike møter er et fast samlingspunkt for FN-sambandets medlemmer som holdes annethvert år.

Under dette møtet orienterte styret, ved utgående styreleder Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel, om FN-sambandets fremdrift og utfordringer i 2023 og 2024, og delte organisasjonens regnskap og revisjonsrapporter. Kaltenborn la også frem konkrete forslag, resolusjoner og vedtektsendringer, i samarbeid med møteleder, Margrete Bjøre Katanasho fra LNU. Valgkomiteleder Dagne Hordvei fra Tekna organiserte avstemningen om det nye styret – inkluder leder, nestleder og ordinære medlemmer.

Statssekretær i UD Andreas Motzfeldt Kravik holdt årets innledning om den vanskelige situasjonen FN står i nå, etterfulgt av en panelsamtale. Denne samtalen la vekt på hva disse endringene betyr ikke bare for FN, men også for organisasjoner som FN-sambandet – som bidrar til å sikre sterk støtte til multilateralt samarbeid i dette landet.

— FN er ikke et «fyord»

Statssekretær i UD Andreas Motzfeldt Kravik, i sin innledning fokuserte på veien videre for FN, og rollen til Norge og FN-sambandet nå som FN er under mer press enn kanskje noensinne.

— I Norge er FN ikke et «fyord», og det er en god ting, sa han. Veldig mange nordmenn har en forståelse for FN, som er noe bra. Dette er utelukkende positivt. Det vi kanskje glemmer er hvorfor FN er bra, la han til.

Han delte sin mening om hvor viktig det er å sikre en fortsatt høy oppslutning rundt FN og multilateralt samarbeid, som han understekte var en oppgave vi må ta på aller størst alvor i en tid med globale kriser som ingen land kan løse alene.

Nå er vi på et annet sted,  og da må vi som regel forsvare og forklare hvorfor FN er bra, Hadde alle land hatt et så effektivt FN-samband som vi har her i Norge, hadde det løst mange problemer, understekte han.

Kravik deltok også i en panelsamtale sammen med Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp og Elin Saga Kjørholt, direktor for påvirkning for barns rettigheter ved UNICEF Norge.

Det er ikke noe tvil at vi lever i et skjebneår, sa Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær, som ledet samtalen. Mange føler på at fundamentet vakler, la hun til.

Panelet var enige i at siden oppgavene til FN aldri har vært større, må norsk støtte heller ikke gå ned. For å sikre at nordmenn fortsetter å støtte FN, understrekte statssekretæren at vi kommer til å trenge et sterkt FN-samband fremover.

Flere nådd, mer enn to aktiviteter hver dag i 2023 og 2024

I sin gjennomgang av aktivitetshøydepunkter fra 2023 og 2024, la Kaltenborn vekt på at mye bra har skjedd, selv om de siste årene har vært utfordrende. Kaltenborn har vært styreleder i FN-sambandet siden oktober 2021. Nå forlater hun NHO og tar over som Kirkens Nødhjelps nye leder.

Det har vært en glede å lede styret til FN-sambandet de siste årene, sa Kaltenborn. Derfor er det også en glede å orientere om hvordan arbeidet har gått. Selv om 2023 og 2024 var krevende år med færre ansatte og et mindre budsjett å rutte med, fikk vi til mye. Og dette er styret veldig stolte av, la hun til.

FN-sambandet har lenge hatt et mål om å nå 100 000 mennesker hvert år med våre aktiviteter, enten fysisk eller digitalt. Kaltenborn delte at vi i 2023 og 2024 nådde flere enn dette, gjennom f.eks. rollespill, debatter, foredrag og, ikke minst, tv-sendinger.

— Med andre ord, FN-sambandet hadde mer enn to aktiviteter hver eneste dag i både 2023 og 2024, understreket hun. 

Dette er FN-sambandets nye styre

FN-sambandets nye styre vil ha ni medlemmer, samt en ansattrepresentant og en vara ansattrepresentant.

Øivind Landmark ble fremmet som en styrelederkandidat. Han har sittet i FN-sambandets styre siden 2023, og leder i dag KFUK-KFUM, der han har hatt flere ulike roller.

Rolle 

Navn 

Organisasjon 

Styreleder 

Øivind Landmark

KFUK-KFUM 

Nestleder 

Jakob Øvensen Aanderaa (ny)

LNU

Styremedlem 

Ingunn Blauenfeldt 

NHO 

Styremedlem 

Jon Olav Bjergene 

Unio 

Styremedlem 

Lene Merethe Bakkedal 

Skolenes Landsforbund 

Styremedlem 

Kaja Nordby (ny) 

TEKNA

Styremedlem 

Gunvor Knag Fylkesnes (ny)  

Redd Barna

Styremedlem

Ukjent, fra LOs ledelse (ny)

LO

Styremedlem 

Hannah Barth 

FN-studentene

Ansattrepresentant 

Jonas Iversen 

FN-sambandet 

Ansattrepresentant (vara) 

Knut Straume 

FN-sambandet 

Valgkomiteen har bestått av Dagne Hordvei, leder (Tekna), Katharina Sætersdal (NHO), Magnus Holfodt (LO) og Håvard Skogerbø (LNU).

Disse går ut av styret:

  • Anne-Cecilie Kaltenborn – NHO Service og Handel
  • Margrethe Bjøre Katanasho – LNU
  • Ida Marie Evensen – Tekna
  • Kristin Sæther – LO
  • Ansattrepresentant: Knut Straume – FN-sambandet

FN-sambandet takket Kaltenborn for hennes gode innsats som styreleder siden 2021.

Vi har hatt et veldig godt styre i FN-sambandet de siste årene med veldig engasjerte og dedikerte medlemmer som forstår sin rolle, sa Kaltenborn avslutningsvis. Dere har gjort FN-sambandet enda bedre.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye