WHO kritiseres for interessekonflikt i re-evaluering av helserisikoen ved stråling
47 internasjonale organisasjoner retter i et brev bitende kritikk mot en pågående WHO-vurdering av helserisikoen ved stråling fra trådløs teknologi. Ekspertvurderingen er preget av tette bånd til næringen og mangler helt representanter fra den store gruppen av eksperter som advarer om alvorlig helserisiko. WHO har gitt opp sin primæroppgave, som er å forsvare folkehelsen, til fordel for næringsinteresser, skriver organisasjonene.
47 organisasjoner fra hele verden, inkludert Folkets Strålevern i Norge, retter i et felles brev sterk kritikk mot WHOs pågående gjennomgang av helserisikoen ved stråling fra trådløs teknologi, se også vedlegg for mer utdypende informasjon. Ekspertgruppen preges av personer med tilknytning til næringen. Det mangler også helt representanter fra den store og voksende gruppen av eksperter og forskere som mener at der er betydelig helserisiko. Denne gruppen må delta for å få et fullstendig og objektivt bilde av helserisikoen.
Liten gruppe dominert av ICNIRP
Den lille kjernen av seks eksperter med hovedansvar for WHO-utredningen av helserisiko er dominert av fire personer som er medlemmer av, eller rådgivere for, ICNIRP – den internasjonale kommisjonen for ikke-ioniserende stråling. De seks ekspertene har samarbeidet med hverandre i lang tid, og er kjent for å benekte at det fins noen helserisiko (såkalt «intellektuell bias»). ICNIRP står bak den gjeldende standarden for tillatt stråling, som er av stor økonomisk og strategisk betydning for næringen. ICNIRPs grenseverdier gir ikke beskyttelse mot virkningene av langvarig eksponering, de gjelder kun for svært korte eksponeringstider. Grenseverdiene er mye kritisert for å være foreldet og ikke tilpasset dagens massive eksponering, og tar ikke hensyn til den betydelige mengde forskning som viser helserisiko også langt under grenseverdiene. Organisasjonene stiller spørsmål ved at disse ekspertene først setter grenser gjennom ICNIRP, og deretter får vurdere disse for WHO. Det betyr at bukken settes til havresekken.
ICNIRP - Frontorganisasjon for bransjen?
ICNIRP framtrer som en frontorganisasjon som forsvarer mililtær- og telekomindustriens interesser. Selv om det fins en økende mengde forskning som viser helserisiko ved stråling under ICNIRPs grenseverdier, har ICNIRP konsekvent og i mange år ignorert denne forskningen. Ekspertgruppens sammensetning må forstås som at WHO har gitt opp sin hovedoppgave, som er forsvaret av folkehelsen. Denne viktige oppgaven har veket til fordel for næringsinteresser, skriver de 47 organisasjonene, inkludert Folkets Strålevern.
Svensk ekspert med diskvalifikasjon benekter risiko
Kjerneteamet av eksperter omfatter professor Maria Feychting fra Karolinska Institutet. Maria Feychting er også visepresident i ICNIRP. Hun mottar selv finansiering fra telekombransjen, sammen med sin sjef og kollega Anders Ahlbom ved Institut for Miljömedicin. Maria Feychting og Anders Ahlbom dominerte i 10 år samtlige svenske ekspertstudier om helserisiko ved stråling fra trådløs teknologi og all helserisiko ved stråling ble konsekvent avkreftet.
Krever nye grenser som beskytter mot langtidseksponering
De 47 organisasjonene krever i sitt brev til WHO blant annet at WHO endrer sammensetningen av ekspertgruppen slik at den kan gi et objektivt bilde av forskningsverdenens vurderinger om saken, og at WHO avslutter sitt mangeårige intime samarbeid med ICNIRP.
Organisasjonene peker i brevet også på at et stadig voksende antall mennesker lider av alvorlige sykdommer og symptomer knyttet til at de eksponeres for stråling, og at en hel generasjon av barn utsettes for nivåer under oppveksten som, ifølge eksperter, medfører alvorlig helserisiko. WHO bør umiddelbart ta skritt for å etablere nye grenser som beskytter verdens befolkning mot helserisiko i stedet for å beskytte industrien som produserer produkter som avgir stråling.
Mer info / Bakgrunn
WHOs arbeid innen helsefare fra elektromagnetisk stråling fra trådløse teknologier (WHOs «EMF-Project») har siden 1996 vært dominert av folk fra ICNIRP. Prosjektet har helt klart vært fokusert på markedsføring av ICNIRPs grenseverdier innenfor et "harmoniseringsprosjekt", til tross for at ICNIRPs grenseverdier ikke engang har ambisjoner om å gi noen beskyttelse mot langvarig eksponering. EMF-prosjektet ble startet av ICNIRPs første formann Michael Repacholi, nå konsulent for mobilbransjen. Han ledet i årene 1996 og 2006 EMF-prosjektet ved WHO under stadig økende kritikk på grunn av sitt nære samarbeid med næringen. WHO-prosjektet ble over flere år finansiert med 50% av mobilindustriens viktige lobbyforeninger GSMA (GSM Association) og MMF (Mobile Manufacturers Forum). Nåværende prosjektleder Emilie van Deventer ble rekruttert av Michael Repacholi. Van Deventer jobbet da hun ble rekruttert som førsteamanuensis ved Universitetet i Toronto, der hennes arbeid ble finansiert av et teleselskap og det kanadiske forsvarsdepartementet. Hun har ingen medisinsk kompetanse. Hun er elektroingeniør som har spesialisert seg på utvikling av mikrobølgeantenner, noe få mennesker aner når hun blir presentert som "Doctor", hvilket hun gjør også når hun deltar i ekspertgruppen til det svenske strålevernet, Strålsäkerhetsmyndigheten.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel HalmøyGeneralsekretær
Tel:+47 66904922sissel@stralevern.orgLenker
Om Folkets Strålevern
Følg saker fra Folkets Strålevern
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Folkets Strålevern på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Folkets Strålevern
Fra Harvard, om korrupsjon i FCC30.6.2015 17:18:23 CEST | Pressemelding
Det er FCC som setter grenseverdiene for elektromagnetisk stråling i USA. I boken "Captured Agency" beskrives hvordan industrien styrer regulerende myndigheter. Hvordan er koblingen myndigheter/industri i Norge? Bildet over er fra en rettssak i Asker&Bærum Tingrett i år. En familie som blir utsatt for helt urimelig stråling gikk til sak mot Telenor. Mellom Telenor og Telenors advokat sitter Lars Klæboe fra Statens strålevern, som rådgiver for Telenors advokat under hele rettssaken. Lars Klæboe er også hovedvitnet til Telenor. Hvem er det Statens strålevern skal verne? "Something is rotten in the state of Denmark".
Mobilmaster på Bygdøy skole, åpent møte torsdag 25.6. kl 19:00 på skolen.24.6.2015 23:59:55 CEST | Pressemelding
Undervisningsbygg har sagt ja til å sette opp en 3,5 meter høy mobilmast på skolens tak for å bedre mobil- og trådløsdekningen i området. Foreldre og naboer fortviler.
Folkehelseinstituttet stiller seg ikke bak strålerapport1.6.2015 19:50:16 CEST | Pressemelding
FHI gjør det nå klart at FHI ikke stiller seg bak det dokumentet som ligger til grunn for norsk strålepolitikk: FHI-rapport 2012:3.
Mer enn 200 forskere og 70 NGOer fra hele verden, oppfordrer FN og WHO til å gjøre tiltak for å beskytte mot eksponering for ikke-ioniserende elektromagnetiske felt30.5.2015 17:19:59 CEST | Pressemelding
Internasjonal appell: forskere og NGOer fra hele verden oppfordrer til beskyttelse mot eksponering fra ikke-ioniserende elektromagnetiske felt.
SCENIHR-rapporten møter kritikk30.4.2015 18:48:12 CEST | Pressemelding
Den nye undersøkelsen fra EU-kommisjonen om helserisikoen ved stråling (SCENIHR), publisert 6. mars 2015, er blitt møtt med hard kritikk. Undersøkelsen ble gjennomført av eksperter som er kjent for å nekte for at det fins en helserisiko når strålingen er for svak til å frambringe akutt varmeskade. SCENIHR-rapporten konkluderte med at overbevisende vitenskapelig belegg ikke fins for at slik risiko foreligger.
Rettssystemet må fri seg fra strålevernenes svindel30.4.2015 18:29:19 CEST | Pressemelding
«Norsk forvaltning må rustes opp til å gjennomskue svindelen om strålegrensene.» Dette uttaler generalsekretær i Folkets Strålevern, og utdyper dette videre: «Bare denne våren er det kommet flere viktige vurderinger i EU-systemet, (SCENIHR og EESC) som hevder at det ikke fins vitenskapelig belegg for risiko for helseskader, og det vil komme en fra WHO i juni som kommer til å hevde det samme. Disse konklusjonene har ikke grunnlag i vitenskap, men bygger på ren svindel.»
Mobilmaster måtte fjernes i Frankrike30.4.2015 12:42:36 CEST | Pressemelding
Det er ikke ofte vi i Norge titter inn i fransk rettsvesen. Men her får vi en anledning: I 2008 avsa byretten i Nanterre en dom der mobiloperatøren Bouygues Telecom ble dømt til å fjerne mobilantenner som det hadde satt opp. Selskapet ble også dømt til å betale erstatning for påført helsefare, men fritatt for å betale erstatning for verdiforringelse og for visuelle ulemper knyttet til mastene. Bouygues Telecom ble også dømt til å betale fulle saksomkostninger for begge parter. Saken ble anket av mobiloperatøren, men domstolen i Versailles kom til samme resultat som byretten i Nanterre. Erstatningsbeløpet til familiene ble øket, og dagbøtene ved for sen fjerning av mastene ble også øket. Mobiloperatøren anket videre til Høyesterett, men trakk senere anken.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom