Folkets Strålevern

Phonegate – avslører at flere mobiltelefoner stråler mer enn tillatt

Del

iPhone 12 ble forbudt solgt i Frankrike etter at myndighetene testet telefonen og fant at strålenivået overskred grenseverdiene når telefonen brukes slik folk faktisk bruker den – altså tett på hodet, i lomma eller andre steder på kroppen. Etter en programvareoppdatering selges iPhone 12 igjen i Frankrike, men selges fortsatt uendret i Norge og andre land.

Slik foregår sikkerhetstesting av en smarttelefon: Plasthodet er fylt med en væske som absorberer energi omtrent like raskt som hjernen, og man tester om væsken blir oppvarmet i løpet av noen minutter når en mobil holdes nesten inntil.  (Foto: Wired 2009)
Slik foregår sikkerhetstesting av en smarttelefon: Plasthodet er fylt med en væske som absorberer energi omtrent like raskt som hjernen, og man tester om væsken blir oppvarmet i løpet av noen minutter når en mobil holdes nesten inntil. (Foto: Wired 2009)

Phonegate
Det var den franske strålevernmyndigheten ANFR som i september varslet om et salgsforbud av Apples iPhone 12, fordi telefonen i tester viste høyere stråling enn EU-reglene tillater.

Internasjonalt har konflikten Frankrike-Apple gått verden rundt i media. Alle store mediehus fra CNN til Al Jazeera har omtalt saken etter at den lille aksjonsgruppa Phonegate Alert – med legen Marc Arazi i spissen – presset franske myndigheter til å offentliggjøre og reagere på testresultatene. I norske medier er saken sparsomt nevnt.

Nå er det gjort flere målinger, og det viser seg at mange flere telefonmodeller har høyere stråling enn tillatt hvis man holder telefonen inntil hodet eller har den i lomma, altså slik folk faktisk bruker dem.

Toppen av isfjellet
De grenseverdiene man sammenligner med, er grenseverdier satt utfra forestillingen om at det kun er oppvarmingen fra mikrobølgestrålene som kan skade. Men mange forskere hevder i dag at pulset mikrobølgestråling gir helseskader ved strålestyrker langt under grenseverdiene og uten at det foregår noen oppvarming.

Flere land som følger opp
Siden nyheten kom ut, har også flere andre europeiske land kunngjort at de skal se nærmere på saken. Som Reuters rapporterte, har belgiske myndigheter opplyst at de akter å undersøke den mulige helserisikoen forbundet med iPhone 12, og det samme har nederlandske, portugisiske og italienske myndigheter.

Apples respons
Etter forbudet har Apple valgt å komme med en programvareoppdatering i Frankrike som gjør at strålenivået senkes slik at det holder seg under grenseverdiene, og med denne oppdateringen ble salg av telefonene igjen tillatt.

Oppdateringen gjelder imidlertid bare for telefoner som selges på det franske markedet. I resten av verden – og i Norge – selges det fortsatt iPhone12 som overskrider de anbefalte grenseverdiene. Nyere iPhone-modeller er ikke testet ennå.

Russlands direktorat for forbrukervern
Russland har en meget lang historie innen forskning på elektromagnetisk stråling og dens virkninger på helse og miljø.

I forbindelse med iPhone 12-saken, uttalte Russlands direktorat for forbrukerrettigheter og menneskers velferd om mobilstråling generelt:

– Stråling fra alle mobiltelefoner er farlig for mennesker, spesielt for barn. Det er viktig å følge sikkerhetsreglene når du snakker i mobiltelefon: Samtalen bør ikke vare mer enn to minutter, og pausen mellom samtalene bør være minst 15 minutter, sa en talsmann for Rospotrebnadzor, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Gazeta.

Støtter Phonegate Alert
Folkets Strålevern er én av mange NGOer som støtter Phonegate Alert, som krever at de høye strålingsnivåene fra iPhone 12 og andre telefoner må få konsekvenser. Generalsekretær Sissel Halmøy uttaler:

– Vi stiller oss bak kravet fra Phonegate Alert om at iPhone 12 må tilbakekalles fra det europeiske markedet, og at en programvareoppdatering slett ikke er nok. Det finnes nærmere 90 millioner brukere av iPhone 12 i Europa, og disse fortjener å få helsen sin ivaretatt og bli informert om at telefonen deres potensielt kan være helseskadelig.

Slik kan du sjekke din mobiltelefon 
Listen med testresultatene fra den franske myndigheten ANFR finner du her: https://data.anfr.fr/explore/dataset/das-telephonie-mobile/?disjunctive.morque. Listen er på fransk, men det gjør ikke så mye:

For å se telefonmodellene som er testet og funnet å holde seg under grenseverdiene, klikk på lenken "Conforme" i menyen "Filtres" helt til venstre. Mens modellene som stråler for mye, finner du ved å klikke på lenken "Non Conforme". (I kolonnen langt ute til høyre i listen ser du om det står "Conforme" eller "Non Conforme.)

Hvis du vil se dette innholdet fra www.youtube.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Video fra Environmental Health Trust om hvordan Phonegate avslører feil ved sikkerhetstestingen av mobiltelefoner

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Folkets Strålevern

Folkets Strålevern er en ideell medlems-organisasjon, opprettet i 2010 i erkjennelsen av at det finnes dokumentert, fagfellevurdert og publisert internasjonal forskning om helseskadelige effekter fra elektromagnetisk stråling (slik som i dag benyttes til trådløs kommunikasjon fra mobiltelefoni, trådløse nettverk, m.v.).

Folkets Strålevern mener det er et betydelig problem for det norske folk at denne kunnskapen ikke reflekteres i norske lover og forskrifter. Organisasjonen arbeider for at det skal innføres en reell føre-var-linje som kan beskytte både mennesker og alt biologisk liv i naturen mot skadelige effekter fra slik ikke-ioniserende stråling. 

I vår kildesamling finner du referanser til forskning og advarsler fra fagfeltet.
Les gjerne også mer på hjemmesiden vår.

Følg pressemeldinger fra Folkets Strålevern

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Folkets Strålevern på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Folkets Strålevern

Fra Harvard, om korrupsjon i FCC30.6.2015 17:18:23 CEST | Pressemelding

Det er FCC som setter grenseverdiene for elektromagnetisk stråling i USA. I boken "Captured Agency" beskrives hvordan industrien styrer regulerende myndigheter. Hvordan er koblingen myndigheter/industri i Norge? Bildet over er fra en rettssak i Asker&Bærum Tingrett i år. En familie som blir utsatt for helt urimelig stråling gikk til sak mot Telenor. Mellom Telenor og Telenors advokat sitter Lars Klæboe fra Statens strålevern, som rådgiver for Telenors advokat under hele rettssaken. Lars Klæboe er også hovedvitnet til Telenor. Hvem er det Statens strålevern skal verne? "Something is rotten in the state of Denmark".

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye