Torunns 7 supertips for en stressfri førjulstid
Med desember kommer førjulstid - som for mange er likestilt med førjulsstress. Når listen over alt som skal gjøres blir for lang, gjelder det å ha noen triks på lager som senker stressnivået.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har lang erfaring med julebakst og juleforberedelser. Hun deler her sine beste råd for å gå gjennom førjulstiden med ro i kroppen.
– Det viktigste rådet er å sette et ambisjonsnivå som passer til hvor mye tid du har til rådighet. For travle familier er det lov å ta snarveier, sier Nordbø.
Her er hennes 7 beste tips til førjulstiden:
1. Sett tidlig nok i gang
Tips nummer én er å starte tidlig med julebaksten.
– Mange av julens kaker kan bakes i slutten av november og fryses ned. Da er det bare å ta dem opp fra fryseren som gjenstår når det nærmer seg jul, sier Nordbø.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Julekaker hun anbefaler for nedfrysning inkluderer Sarah Bernhardt i langpanne, smultringer, kransekake, kransekakestenger, mor monsen og fattigmann. Lussekatter, julebrød, vørterbrød og rundstykkene til julefrokosten kan også forberedes tidlig.
2. Bak syv slag på to dager
– Man må ikke ha syv slag til jul. Men har man først bestemt seg for å fylle opp kakeboksene, kan man spare tid ved å effektivisere julebakingen. Velger du de riktige oppskriftene og planlegger godt, kan du gjøre unna alle syv slagene på to dager, sier Torunn Nordbø.
Hun anbefaler å bruke én dag på å bake kokosmakroner, krumkaker og brune pinner. Samme dag kan man lage deigen til smultringer, kakemenn, sirupsnipper og sandkaker - som kan bakes ut neste dag.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Skal man virkelig være effektiv, kan man også bake 7 slag julekaker fra 1 deig. Denne oppskriften er utgangspunktet for å lage sjakkruter, stjernekaker, tyske skiver, smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.
3. Kjøp og pynt ferdige pepperkaker
Noen ganger er det lov til å jukse litt – du kan rett og slett hoppe over pepperkakebaksten og gå rett på pyntingen, gjerne med hjelp av barna.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
– Sett frem melis i fine farger, nonstop og kakepynt og la de små pynte av hjertens lyst, sier Nordbø.
4. Ta julebaksten med vennegjengen
Har du en vennegjeng du ser for sjelden? Slå to fluer i én smekk og inviter til felles kakebaking i førjulstiden.
– Hver person tar kun med seg én kakedeig, og kommer hjem med like mange kakebokser som antall venner. Nyttig, sosialt og hyggelig, sier Torunn Nordbø.
5. Server afternoon tea på juleverksted
Det er alltid hyggeligere å ha juleverksted sammen med noen. Serveringen blir rask og enkel dersom du velger å servere afternoon tea til juleverkstedgjestene.
– Hemmeligheten ligger i forenklingen. Med afternoon tea kan du gjøre mange av forberedelsene i forveien og du kan selv bestemme hvor du vil legge listen. Teselskapet gir deg den luksuriøse julefølelsen, samtidig som du får gjort unna juledekorasjonene eller en julegave eller to, sier Nordbø.
6. Kjøp deg fri fra julebaksten
Husk at det er lov å ikke gjøre alt selv. Landets lokale bakerier bugner av julefristelser i alle former og farger.
– Mange steder kan du bestille større bakverk noen dager i forveien eller bare stikke innom for dagens anbefaling. Her sparer du mye tid, sier Nordbø.
7. Lag kjappe middager av brødskiver
– Man trenger slett ikke ha dårlig samvittighet for å spise brød til middag – tvert i mot! Skiver er sunn, norsk tradisjonskost. Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid, sier Torunn Nordbø.
Hvis du vil se dette innholdet fra stream3.imageshop.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Hun legger til at brødmiddager er raske å lage, gir lite oppvask og er rimelige – en gullkombinasjon for en stressfri førjulstid.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom