Slik lykkes du med lussekattene
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn sier 20 prosent av oss at vi har for tradisjon å bake lussekatter til jul.
– Om du baker lussekattene til Lucia-feiringen hjemme, kan det være lurt å handle ingrediensene litt i forveien. Særlig safran, som det kan være litt vanskelig å få tak i enkelte steder. Om safran ikke er å oppdrive, kan du bruke litt gurkemeie for å få den fine gulfargen, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Om du vil ha ekstra saftige lussekatter, har Nordbø et lurt tips på lur.
– Tangzhong lussekatter! Det høres avansert ut, men kort forklart er det en bakemetode hvor du starter med å lage en jevning av mel og væske, før du blander i de andre ingrediensene. Det gir ekstra luftige og saftige lussekatter. Om du ikke har tid til å bake selv, får du kjøpt lussekatter i både butikker og bakeriene, forteller hun.
HER finner du mer faktainformasjon om lussekatter. Blant annet:
- Hvorfor vi begynte å servere lussekatter på Sankta Lucia
- Hva djevelen har med lussekattene å gjøre
- Hva uttrykk som «kirkeport» og «prestens hår» har med Lucia å gjøre
HER finner du oppskrift på lussekatter
Fylkesfordeling:
- 31 % Østfold
- 25 % Vestland/Trøndelag
- 24 % Vestfold
- 20 % Oslo/Agder
- 19 % Telemark
- 18 % Møre og Romsdal
- 17 % Innlandet
- 16 % Troms
- 15 % Rogaland/Akershus/Buskerud
- 13 % Finnmark
- 12 % Nordland
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
Gjør skolestarten enklere med grovt brød i matpakka16.8.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Snart ringer skoleklokka inn igjen, og tusenvis av norske foreldre skal i gang med å lage matpakker hver eneste morgen. En undersøkelse fra YouGov viser at én av tre foreldre er bekymret for om barna deres får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer derfor foreldrene til å ta regi og satse på grovt brød i matpakka.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom