Slik lykkes du med lussekattene

Del

I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat. 

Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre.
Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre. BrodogKorn.no

I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn sier 20 prosent av oss at vi har for tradisjon å bake lussekatter til jul.

– Om du baker lussekattene til Lucia-feiringen hjemme, kan det være lurt å handle ingrediensene litt i forveien. Særlig safran, som det kan være litt vanskelig å få tak i enkelte steder. Om safran ikke er å oppdrive, kan du bruke litt gurkemeie for å få den fine gulfargen, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Om du vil ha ekstra saftige lussekatter, har Nordbø et lurt tips på lur. 

– Tangzhong lussekatter! Det høres avansert ut, men kort forklart er det en bakemetode hvor du starter med å lage en jevning av mel og væske, før du blander i de andre ingrediensene. Det gir ekstra luftige og saftige lussekatter. Om du ikke har tid til å bake selv, får du kjøpt lussekatter i både butikker og bakeriene, forteller hun.

HER finner du mer faktainformasjon om lussekatter. Blant annet:

  • Hvorfor vi begynte å servere lussekatter på Sankta Lucia
  • Hva djevelen har med lussekattene å gjøre 
  • Hva uttrykk som «kirkeport» og «prestens hår» har med Lucia å gjøre 

HER  finner du oppskrift på lussekatter 

Fylkesfordeling:

  • 31 % Østfold
  • 25 % Vestland/Trøndelag
  • 24 % Vestfold
  • 20 % Oslo/Agder
  • 19 % Telemark
  • 18 % Møre og Romsdal
  • 17 % Innlandet
  • 16 % Troms
  • 15 % Rogaland/Akershus/Buskerud
  • 13 % Finnmark
  • 12 % Nordland


Kontakter

Bilder

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye