Østfold troner Lucia-toppen

Del

Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.

Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre.
Lussekatter bakt på tangzhong metoden som gir ekstra luftig og saftig bakst. Metoden går ut på å lage en jevning av mel og væske som varmes opp til 65 grader. Dette gjør at deigen klarer å ta opp mer væske, noe som bidrar til at gjærbaksten blir mykere enn vanlig og at baksten holder seg saftige lengre. BrodogKorn.no

Kommende lørdag 13. desember feirer vi Sankta Lucia. Om du bor i Østfold er sannsynligheten stor for at dagen markeres med hjemmebakte lussekatter. 

I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn sier nemlig nesten en av tre (31 prosent) av de som bor i Østfold at de har tradisjon for å bake lussekatter til jul. 

– Østfoldingene er faktisk de ivrigste i landet til å bake lussekatter. Den norske tradisjonen med å bake lussekatter stammer nok fra Sverige, og fylkets tette kobling til søta bror er nok noe av forklaringen til at det er så populært, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Om du vil ha ekstra saftige lussekatter, har Nordbø et lurt tips på lur. 

– Tangzhong lussekatter! Det høres avansert ut, men kort forklart er det en bakemetode hvor du starter med å lage en jevning av mel og væske, før du blander i de andre ingrediensene. Det gir ekstra luftige og saftige lussekatter. Om du ikke har tid til å bake selv, får du kjøpt lussekatter i både butikker og bakeriene, forteller hun.

HER finner du mer faktainformasjon om lussekatter. Blant annet:

  • Hvorfor vi begynte å servere lussekatter på Sankta Lucia
  • Hva djevelen har med lussekattene å gjøre 
  • Hva uttrykk som «kirkeport» og «prestens hår» har med Lucia å gjøre 

HER  finner du oppskrift på lussekatter 

Fylkesfordeling

  • 31 % Østfold
  • 25 % Vestland/Trøndelag
  • 24 % Vestfold
  • 20 % Oslo/Agder
  • 19 % Telemark
  • 18 % Møre og Romsdal
  • 17 % Innlandet
  • 16 % Troms
  • 15 % Rogaland/Akershus/Buskerud
  • 13 % Finnmark
  • 12 % Nordland


Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn BrodogKorn.no

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye