Torunn vil dele ut skolebrød til hele landet
Det er lov til å kose seg litt ekstra etter et langt skoleår. I anledning skolebrødets dag kan din klasse vinne skoleboller til siste fredag før sommerferien. I fjor vant hele 11 klasser, en fra hvert fylke i Norge, av nærmere 400 påmeldte klasser.
– Bakerier over hele landet vil markere skolebrødets dag fredag 17. juni. Opplysningskontoret for brød og korn etablerte denne smakfulle merkedagen i 2017 som har blitt en årlig tradisjon siste fredag før sommerferien, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Nominer din klasse til å vinne boller
Fortell hvorfor akkurat din klasse skal vinne, samt navn, skole, fylke og antall elever i klassen til post@brodogkorn.no før 1. juni 2022, og vær med i trekningen.
– I fjor vant noen grunnet sin interesse for mat og helse i klassen, fordi de hadde holdt ut i brakkeskoler i påvente av ny skole, eller for imponerende tålmodighet gjennom pandemien. Vi er veldig spent på å lese begrunnelsene i år. Det er mange dyktige skolelever og klasser der ute, sier Torunn.
Populær klassiker med lokale varianter
Den fine hvetebollen med deilig eggekrem og søt melisglasur går under mange navn landet over. Skolebrød, skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle med mer. Det er en enormt populær klassiker, spesielt blant skoleelever.
– Det finnes noen regler for hva et skolebrød er. Det er søte hveteboller med eggekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Men det er også mange lokale varianter. Hvordan man spiser bollen er også individuelt. Vår undersøkelse viser at 50% spiser skolebrød som en vanlig bolle, mens 47% spiser seg rundt og sparer det gule til slutt. De siste gomler faktisk kokosen på toppen først. Alle har et eget forhold til det utrolig populære skolebrødet, forteller Torunn, og oppfordrer lærerne til å lage en morsom og fin avslutning på skoleåret for elevene.
Hvis du ikke skulle vinne? Bak skoleboller til klassen selv, enten sammen i mat og helse, eller som en hyggelig overraskelse til resten.
Her er Opplysningskontoret for brød og korn sin beste oppskrift på saftige skolebrød
Bolledeig
150 g smør
1 kg hvetemel
135 g sukker
2 ts malt kardemomme
6 dl melk
1 pk gjær
Vaniljekrem
2 ½ dl matfløte
2 ½ dl helmelk
75 g sukker
4 eggeplommer
Frø fra 1 vaniljestang
35 g maisstivelse
Melisglasur og kokosmasse til pynt
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på en tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.
- Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Ha eggene i en bolle og visp dem lett sammen. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling. Eller bruk ferdig vaniljekrem.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
- Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 20-30 minutter.
- Legg 1 stor spiseskje med vaniljekrem på hver bolle.
- Stek skolebrødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
- Når de er blitt kalde, smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.
Se også oppskrifter på
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom