Nå kan trønderdamer over 50 slippe jubelen løs
Eplesesongen er her – og den blir tidenes største!

2025 ser ut til å bli et rekordår for norsk epleproduksjon. Aldri før har norske epletrær båret så rikelig med frukt som i år. Etter en vår med perfekte vekstforhold og en sommer med mye sol, varsler BAMA at epleåret 2025 kan bli historisk.
– Vi forventer å selge nesten 7000 tonn under årets sesong. Det er en kraftig økning fra i fjor. Om alt som er planlagt blir levert, vil det etter alt å dømme bli en ny norsk eplerekord, sier Sivert Glærum, produktsjef for norsk frukt i BAMA.
– Vi regner med å ha norske epler ut desember, og norske lagringsepler frem til slutten av februar. For de som elsker norske epler, ligger det an til å bli en fantastisk høst.
Dette er epleelskerne
Men hvem er det egentlig som spiser mest epler her til lands? Det har Sigrun Høvik, leder for analyse og innsikt i BAMA, svaret på.
Ved hjelp av Opinion har hun nemlig gjennomført en stor undersøkelse som tar for seg nordmenns forhold til blant annet epler. Der svarte 2000 nordmenn på spørsmål om sitt forhold til frukten.
– Det er faktisk tydelige forskjeller på bosted, alder og kjønn når det kommer til eplekonsum, innleder hun.
– De ivrigste eplespiserne finner vi i Trøndelag. Der opplyser hele 16 prosent at de spiser epler hver eneste dag. Det gjør trønderne til de ivrigste eplespiserne i hele landet.
I den andre enden av skalaen finner vi Oslo-borgerne og nordlendinger. Der sier bare 8 prosent at de spiser daglig. Det er lavest i landet.
– Aldersmessig er det de over 50 år som spiser mest epler, og de over 66 er de aller ivrigste.
– Damer spiser også mer epler enn menn. 15 prosent av kvinner spiser hver dag, mens kun 7 prosent av menn sier det samme.
Kan man da si at trønderdamer over 50 er de ivrigste eplespiserne?
– Når man slår sammen alle faktorene, blir basen kanskje litt liten til å kunne slå det helt fast, men det stemmer at damer har høyere frekvens enn menn, at de eldste spiser mer enn yngre, og at Midt-Norge ligger høyest av landsdelene på daglig inntak, sier Høvik.
Epleprodusenten lovpriser «perfekt sommer»
På Landfald gård i Lierdalen nord for Drammen holder Grethe Bergflødt Sylling til. På gården har det blitt dyrket epler i godt over hundre år, og hun har selv holdt på siden 2013.
Den erfarne eplebonden merker at det har vært et godt år for epleproduksjon:
– Det har vært et veldig bra epleår. Det at det har vært så tørt er egentlig positivt for oss. Da kan vi vanne og selv ha kontroll på mengden vann trærne får. Da er det jeg som er sjefen, og da blir det bra epler.
– Mye regn er vanskeligere å forholde seg til, så for oss har det vært en nær perfekt sommer, forklarer eplebonden.
Hun er ærlig på at det ligger mye hardt arbeid bak eplene som når forbrukerne i butikkene.
– Det kreves mye kjærlighet og omtanke for at kvaliteten skal bli bra. Vi passer på å plukke eplene etter hvert som de modnes. Ved å ta de mest modne, flytter treet energien sin over på de eplene som henger igjen.
– Da blir det store og gode epler, sier Sylling, som håper mange forbrukere vil gi norske epler en sjanse i tiden som kommer.
– Jeg tenker det er viktig med selvforsyning her i landet. Det at norske forbrukere kjøper norske epler, er faktisk med på å sikre at vi kan produsere mat i Norge.
Funn i undersøkelsen:
- Vestlandet topper “ofte”-spisingen: 44 prosent spiser epler ofte (10 prosent daglig + 34 prosent flere ganger i uken). Det er høyest av alle landsdeler.
- Midt-Norge har flest epleelskere: Trønderne har flest daglige spisere i landet (16 prosent).
- Eldre spiser mest: I gruppen 66 år+ spiser hele 57 prosent epler ofte (16 prosent daglig + 41 prosent flere ganger ukentlig).
- Sørlandet, Vestfold og Telemark: 0 prosent oppgir at de aldri spiser epler. Det gjør dem til de eneste delene av landet hvor alle spiser epler på ett eller annet nivå.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder




Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Kronikk: La «8 om dagen» bli en del av Norges beredskap7.8.2025 08:33:57 CEST | Pressemelding
Det er fullt mulig å doble norsk frukt og grøntproduksjon. Vi har arealene og produsentene er klare, men politikerne må redusere risiko og stimulere til økt etterspørsel.
Nå skal «alle» ha den asiatiske favoritten22.7.2025 08:15:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn har virkelig fått smaken på den saftige og smakfulle grønnsaken. Faktisk har den blitt så populær at den har fått en egen emoji.
Undersøkelse knuser seiglivet myte: Barn elsker brokkoli30.6.2025 09:30:38 CEST | Pressemelding
530 foreldre har svart. Resultatene overrasker produsent.
Salget av trendfrukten har økt med 1255 prosent på tre år!6.6.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Nå er endelig pakistansk mango tilbake i sesong.
Størrelsen teller – og smått er best30.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det mener i alle fall forbrukerne når det kommer til tomater!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom