Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner har vært viktige for hvilke kaker vi velger til jul. Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner. Nå har en ny sort plassert seg høyt på listen over våre kakefavoritter til jul, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.
Årets julekakefavoritter
På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik:
- Krumkaker 12 %
- Kransekake 10 %
- Sarah Bernhardt 9 %
- Brune pinner 8 %
- Pepperkaker 7 %
- Smultringer 7 %
- Kokosmakroner 5 %
– Vår eldste julekake krumkaken holder stand på toppen sammen med kransekake. Det blir ikke jul uten at disse kakene kommer på bordet.
Tradisjonelt har vi lånt kaker fra andre land. I år ser vi at en fransk klassiker har klatret opp på pallen. Sarah Bernhardt er navnet på en kake med mandelbunn toppet med sjokoladekrem og smeltet sjokolade. Kaken er oppkalt etter den berømte franske skuespilleren Sarah Bernhardt.
– Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de syv slagene til jul. Det er verdt å nevne at det er dobbelt så mange kvinner som menn som foretrekker Sarah Bernhardt. Det er kvinnene som har ansvar for julebaksten, så kanskje ikke så rart at deres favoritt kommer høyt opp på listen.
Cookies i juledrakt
Det er tydelig at det er flere nye kakesorter som bakes før jul. En av årets store trender på kakefronten i sosiale medier er cookies, og nå kommer også de i juledrakt.
Hva med en deilig, seig cookie med marsipan, tørket tranebær og hvit sjokolade? Gir ikke den deg nok smak av jul kan du også gå for våre populære pepperkakecookies, krydret med ingefær, nellik, pepper og kanel. Disse slår spesielt godt an hos den yngre garde, også om du vil ha hjelp til kakebakingen.
Cookies kan du bake og oppbevare i en tett boks, men du kan også ha cookiedeig på lur i fryseren, enten formet som en pølse du kan skjære av eller ferdig trillet i kuler. Da er veien rask til nystekte julekaker om du får uventet besøk. Spesielt godt er det å legge en kule is mellom to cookies, da har du også en superenkel dessert til en av julens middager.
– Vi kan kanskje tørre å spå at cookies kryper oppover listen med julekakefavoritter allerede til neste år, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom