Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv

Del

Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.

Sarah Bernhardt, brune pinner, pepperkaker og kokosmakroner er blant nordmenns julekakefavoritter.
Sarah Bernhardt, brune pinner, pepperkaker og kokosmakroner er blant nordmenns julekakefavoritter. BrodogKorn.no

– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner har vært viktige for hvilke kaker vi velger til jul. Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner. Nå har en ny sort plassert seg høyt på listen over våre kakefavoritter til jul, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.

Årets julekakefavoritter

På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik: 

  1. Krumkaker 12 % 
  2. Kransekake 10 % 
  3. Sarah Bernhardt 9 % 
  4. Brune pinner 8 % 
  5. Pepperkaker 7 %
  6. Smultringer 7 % 
  7. Kokosmakroner 5 % 

– Vår eldste julekake krumkaken holder stand på toppen sammen med kransekake. Det blir ikke jul uten at disse kakene kommer på bordet.

Tradisjonelt har vi lånt kaker fra andre land. I år ser vi at en fransk klassiker har klatret opp på pallen. Sarah Bernhardt er navnet på en kake med mandelbunn toppet med sjokoladekrem og smeltet sjokolade. Kaken er oppkalt etter den berømte franske skuespilleren Sarah Bernhardt.

– Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de syv slagene til jul. Det er verdt å nevne at det er dobbelt så mange kvinner som menn som foretrekker Sarah Bernhardt. Det er kvinnene som har ansvar for julebaksten, så kanskje ikke så rart at deres favoritt kommer høyt opp på listen.

Cookies i juledrakt

Det er tydelig at det er flere nye kakesorter som bakes før jul. En av årets store trender på kakefronten i sosiale medier er cookies, og nå kommer også de i juledrakt. 

Hva med en deilig, seig cookie med marsipan, tørket tranebær og hvit sjokolade? Gir ikke den deg nok smak av jul kan du også gå for våre populære pepperkakecookies, krydret med ingefær, nellik, pepper og kanel. Disse slår spesielt godt an hos den yngre garde, også om du vil ha hjelp til kakebakingen.

Cookies kan du bake og oppbevare i en tett boks, men du kan også ha cookiedeig på lur i fryseren, enten formet som en pølse du kan skjære av eller ferdig trillet i kuler. Da er veien rask til nystekte julekaker om du får uventet besøk. Spesielt godt er det å legge en kule is mellom to cookies, da har du også en superenkel dessert til en av julens middager. 

– Vi kan kanskje tørre å spå at cookies kryper oppover listen med julekakefavoritter allerede til neste år, sier Torunn Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sarah Bernhardt, brune pinner, pepperkaker og kokosmakroner er blant nordmenns julekakefavoritter.
Sarah Bernhardt, brune pinner, pepperkaker og kokosmakroner er blant nordmenns julekakefavoritter.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Krumkake er vår eldste og mest populære julekake. Dette handler nok både om den vakre formen, den knasende konsistensen, den runde smaken og at tradisjoner er ekstra viktige i jula.
Krumkake er vår eldste og mest populære julekake. Dette handler nok både om den vakre formen, den knasende konsistensen, den runde smaken og at tradisjoner er ekstra viktige i jula.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er kransekake lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap.
Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er kransekake lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de 7 slagene til jul.
Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de 7 slagene til jul.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Sarah Bernhardt i langpanne er et godt og praktisk alternativ på kakebordet. Kaken kan også fryses i biter, slik at man kan ta opp bare akkurat så mange porsjoner man trenger.
Sarah Bernhardt i langpanne er et godt og praktisk alternativ på kakebordet. Kaken kan også fryses i biter, slik at man kan ta opp bare akkurat så mange porsjoner man trenger.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Cookies med smak av jul. Seige og myke i kjernen, og sprø på utsiden, akkurat som cookies skal være. En ny julefavoritt i kakeboksen?
Cookies med smak av jul. Seige og myke i kjernen, og sprø på utsiden, akkurat som cookies skal være. En ny julefavoritt i kakeboksen?
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn baker krumkaker til jul.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye