Visit Geilo

Har du hørt om elgkalven Olav?

Del

Elgkalven som «elget» seg inn på geitene, fikk sove side om side med menneske og har elghund som fostermor!

Elgkalven Olav sammen med Andreas på Langedrag Naturpark
Elgkalven Olav sammen med Andreas på Langedrag Naturpark Langedrag

I juli fikk Langedrag Naturpark en telefon fra en bonde som hadde observert en mager elgkalv tuslende rundt med geiteflokken sin på setra på Golsfjellet. Kalven fulgte med geiteflokken og «elget» seg tett på geitene særlig da det ble lagt ut kraftfor. Ingen elgku var å se. Det ble lett etter spor av elgku eller evt elgkadaver etter påkjørsel, men ingen elgku eller spor ble funnet.  Som sønn av skogens konge gav bonden elgkalven navnet Olav, et fint kongenavn! 

Olav hang med geiteflokken og spiste hva de spiste, men dette ble en mager trøst da elgkalver den første sommeren trenger elgkuas næringsrike melk for å legge på seg det som trengs for å møte en vinter. Ja opptil 2 kg vektøkning pr døgn bør en elgkalv legge på seg de første 4 måneder. Olav vokste knapt og var etter hvert svak, bonden skjønte at dette går gale veien. Det var da han ringte Langedrag Naturpark i håp om at vi kunne gi Olav en sjanse til å overleve. 

Sov sammen de første ukene

Olav kom til Langedrag i starten av august. Han har blitt tatt godt vare på av Andreas (20), som er her som lærerkandidat i byggdrifter-faget. Livet og jobben på Langedrag byr på mange ulike oppgaver og noen ganger kan det bli noe helt spesielt, å sove med en elgkalv!. I fire uker sov de side om side om natta og det var begynnelsen på tilliten mellom menneske og elg.  De to har blitt bestevenner, og går turer sammen i fjellet her på Langedrag. Olav blir til og med inn på kontoret, og har blitt litt av en kjendis blant besøkende. De fleste sperrer øynene opp når de titter inn på kontoret og får øye på en elgkalv. “Det er bare bra for Olav og møte folk slik, da det gjør han mer og mer trygg på mennesker” sier Andreas.

Selv om Olav var veldig liten tross alder har han nå spist seg opp og vi tror han skal klare seg fint gjennom vinteren. Andreas selv sier han merker en stor forskjell på både humør og aktivitet siden Olav først kom til Langedrag. Olav bor nå nede i elggården sammen med de andre elgene på Langedrag og trives godt med både dyr og mennesker. Hver dag er det mulighet for stedets gjester å hilse på han og etter hvert skal han få bli selve skogens konge på Langedrag. 

Flere dyrevenner, - venner på tvers av arter!

Dette er ikke første gangen Langedrag har tatt imot en morløs elgkalv, og elghunden Arja er alltid en selvskreven medhjelper på å gjøre morløse individer trygg på Langedragslivet og det mangfold av dyr som er her. Arja har i sommer også vært fostermamma til ulvevalpen Nare, og tidligere flere andre nykommere her på gården som rådyrkalver, lam, due-unge, m.fl. Vennskap på tvers av arter / raser…, - ja her har vi mennesker noe å lære!

Langedrag Naturpark 
Langedragsveien 274 
3544 Tunhovd 

Kontakter

Bilder

Langedrag Naturpark er en del av Visit Geilo

Geilo er en av Norges største turistdestinasjoner, vintersportsted og hyttekommune. Destinasjonsselskapet Visit Geilo består av ca 150 lokale medlemsbedrifter, og er en utviklings- og markedsorganisasjon for turismen på Geilo. Selskapet er en ideell bedrift der alle midler investert gjennom selskapet går til markedsføring av Geilo og utviklingen av reiselivsproduktet.

Følg pressemeldinger fra Visit Geilo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Visit Geilo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Visit Geilo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye