Alger bidrar til regjeringens ambisjoner om bærekraftig matproduksjon med lavere klimaavtrykk
Nytt EU-prosjekt som ledes av algeekspert Dorinde Kleinegris, blir et flaggskip i den langsiktige satsingen NORCE har innen industriell produksjon av mikroalger til bærekraftig fôr og mat.
Horisont Europa-prosjektet INNOAQUA handler om å lage bærekraftige proteiner.
Til sammen 17 partnere fra 8 land er med i prosjektet, som arrangerte et digitalt kick-off med partnerne tidligere denne måneden.
Nettopp alger spiller hovedrollen i INNOAQUA, der samlet budsjett ligger på 7,3 millioner euro.
Forskerne skal lage proteinene ved å integrere algeproduksjon med resirkulerende akvakultursystem (RAS) i havbruksnæringen, og gjenbruke ressurser i produksjon av både alger og fisk.
Dette innebærer blant annet at utvalgte algestammer skal dyrkes med et gjødselsprodukt fra renset vann i RAS-anlegg for oppdrett. Med denne typen næringsstoff til mikroalgene kan de dyrkes raskt i stort antall, samtidig som de har høye nivåer av proteiner.
– Prosjektet passer som hånd i hanske med regjeringens ambisjoner om mer bærekraftig matproduksjon med lavere klimaavtrykk. Vi skal løfte frem innovativ algebasert mat og nye sirkulære løsninger. Vi skal også ta for oss flaskehalser som er til hinder for vekst i sektoren, sier prosjektleder Dorinde Kleinegris.
Hun er til daglig forsker i NORCE.
En pilot for optimalisert prosess skal testes ut. Prosjektet skal demonstrere prosessen i samarbeid med Viking Aqua, et norsk selskap som driver landbasert lakseoppdrett.
NORCE leder ett av de to demonstrasjonscasene i prosjektet, knyttet til samspillet mellom RAS-anlegg for fiskeoppdrett og dyrking av mikroalger.
Det skal også jobbes med å forstå hvordan forbrukerperspektiv og sosiale normer påvirker forbruket av innovative sjømatprodukter.
Det fulle navnet til prosjektet er «Innovative Approaches for an Integrated Use of Algae in Sustainable Aquaculture Practices and High-Value Food Applications». INNOAQUA er i tråd med målene i European Green Deal, fra jord til bord-strategien for et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Av det totale budsjettet på 7,3 millioner euro, utgjør nesten 6 millioner støtte fra EU. NORCE har som prosjektkoordinator en andel av budsjettet (inkludert EU-bidrag) på 1,7 millioner euro.
Nøkkelord
Kontakter
Dorinde KleinegrisPorsjektleder og forskerNORCE
Tel:+47 56 10 74 22dokl@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Bruker Snapchat, men har aldri sendt epost: Skal undersøke digital kompetanse blant unge som faller utenfor24.4.2024 09:59:34 CEST | Pressemelding
Unge innvandrere som står utenfor utdanning, arbeid og opplæring, risikerer også å havne i et digitalt utenforskap. NORCE-forskere skal undersøke digitale vaner i den utsatte gruppen, for å gi ny kunnskap om digital inkludering i samfunnet.
Over 1000 robot-eksperter kommer til Stavanger21.3.2024 11:12:49 CET | Pressemelding
For første gang skal European Robotics Forum være i Norge. Forumet er en sentral møteplass for industri og anvendt forskning innenfor robotikk og tilknyttede teknologier.
Mangler fremtidens offshoreansatte1.3.2024 12:50:10 CET | Pressemelding
Det er et økende behov for kompetanse og arbeidskraft offshore. Med dagens aktivitetsnivå frem mot 2028 må rundt 3000 offshoreansatte erstattes, som følge av at ansatte går av med pensjon.
Billigere å behandle bruddskader lokalt enn på sykehus14.2.2024 10:47:58 CET | Pressemelding
Vanligvis blir man sendt til sykehus hvis man brekker en arm eller et bein. Men det er millioner å spare, hvis pasienter behandles lokalt hos nærmeste legevakt, viser ny studie.
Nytt kunnskapsgrunnlag for sirkulærøkonomi i sjømatnæringen18.12.2023 12:34:38 CET | Pressemelding
Forskere har kartlagt hva som skal til for at sjømatnæringen når forventningene om bedre ressursutnyttelse og reduserte negative miljøeffekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom