NORCE

Billigere å behandle bruddskader lokalt enn på sykehus

Del

Vanligvis blir man sendt til sykehus hvis man brekker en arm eller et bein. Men det er millioner å spare, hvis pasienter behandles lokalt hos nærmeste legevakt, viser ny studie.

Røntgenbilde av et håndleddsbrudd, som er en vanlig skade i skibakken.
Røntgenbilde av et håndleddsbrudd, som er en vanlig skade i skibakken. Foto: Stein Vabo

Siden 1988 har Bykle kommune hatt mulighet for å ta røntgen på legevakten og diagnostisere og behandle bruddskader lokalt. Bakgrunnen er at Bykle er en skidestinasjon for alpint på Hovden, og med tradisjon for langrenn.

I skisesongen er det mange skader, som håndleddsbrudd, underarmsbrudd, kragebensbrudd, leggbrudd eller ankelbrudd. Tradisjonelt behandles slike skader på sykehus. Nærmeste sykehus til Bykle er Sørlandet sykehus i Kristiansand, 200 kilometer og en tre timer lang kjøretur unna.

Det har aldri før vært forsket på hvor mye det spares ved å behandle lokalt.

Nå har forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) i NORCE, Stein Vabo, undersøkt 391 pasienter som har blitt behandlet for bruddskader lokalt hos legevakten i Bykle og nabokommunen Valle. Konklusjonen er tydelig. 

– Det er vesentlig billigere å behandle lokalt enn å sende til sykehus når det gjelder bruddbehandling, sier Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE.

Vabo understreker at det er ukompliserte brudd som kan behandles på legevakt.

Kan spare millioner
 
Vabo har undersøkt behandlingen av 403 pasienter hos legevakten i Bykle og Valle kommune. 12 pasienter ble sendt direkte til sykehus uten undersøkelse og røntgen på Bykle/Valle legevakt, mens 391 fikk tatt røntgenbilde hos legevakten og 382 av dem fikk også behandling her. 

Studien konkluderer med at 3,5 millioner kroner er spart ved å behandle dem lokalt fremfor å sende dem til nærmeste sykehus. Pengene spares ved transport til sykehus og også på selve behandlingen, som i seg selv er dyrere på sykehus enn på legevakt. 

– Dette bunner jo i en entusiasme for pasientens ve og vel. Du må bruke en hel dag på å reise til poliklinikken i Kristiansand og kanskje vente tre timer på å få vite at det ikke er noe brudd, sier Vabo.

De har regnet ut kostnadene i euro. Hvis pasientene hadde blitt sendt til nærmeste sykehus, hadde kostnadene vært 367,756 euro, mens det bare kostet 69,835 euro å behandle dem lokalt. Det svarer til en besparelse på 297,921 euro, eller cirka 3,5 millioner norske kroner.

I tillegg skrev Vabo i 2021 en forskningsartikkel der han viste at behandling av bruddskader i allmennpraksis hadde samme kvalitet som på sykehus.

– Fastleger er opplært til å ta røntgenbilder lokalt. Samtidig har teknologien hjulpet oss, så kvaliteten av røntgenbilder i dag er mye bedre enn da jeg studerte for 40 år siden.

Kan overføres til flere kommuner
Erfaringen fra Bykle og Valle kommune kan overføres til flere kommuner, mener Vabo.

– Tilbudet bør utvides til kommuner hvor du har lang transport til sykehus og forholdsvis mange brudd, typisk skikommuner. Helseforetaket bør hjelpe kommunene, så man har et opplegg for å kvalitetssikre dette.

Flere skikommuner har mulighet til å ta røntgenbilder, for eksempel Hemsedal, Ål i Hallingdal, Vinje, Geilo (Hol kommune) og Tynset. Flere andre kommuner ville med fordel kunne investert i røntgenutstyr, mener Vabo. Han har også sjekket hva røntgenutstyr hadde kostet for de kommunene som ikke har. 

– Det koster ca. 500.000 norske kroner i 10 år per behandlingssted.

Med dagens ordning, hvor bruddskader behandles på nærmeste sykehus, betaler sykehusene for transport og behandling. Siden staten eier de offentlige sykehusene, er det skattebetalernes penger som finansierer.

– Det er opp til regjeringen og Stortinget å gjøre noe med dette, sier Vabo.

Nøkkelord

Kontakter

Stein Vabofastlege og forsker

Spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved Nasjonalt Kompetansesenter for Legevaktmedisin (NKLM) i NORCE.

Tel:+47 56 10 73 14Tel:90104574stva@norceresearch.no

Bilder

Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE.
Stein Vabo, spesialist i allmennmedisin, fastlege hos Vennesla Legesenter og forsker ved NKLM i NORCE.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.

Følg pressemeldinger fra NORCE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NORCE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye