Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Det femårige prosjektet, kalt Palaeoenvironments of Human Behavioural Evolution in Africa (PIONEER), vil bringe helt ny kunnskap om hvordan endringer i klima- og miljøfaktorer har formet utviklingen av atferdsmessig kompleksitet hos mennesket.
Tiden mellom 125.000 og 50.000 år siden var en viktig periode i menneskets historie. I løpet av denne epoken begynte Homo sapiens i Afrika å utvikle avanserte trekk som definerer det moderne mennesket.
Dette kom blant annet til uttrykk gjennom bruk av symboler, som smykker og kunst, samt gjennom produksjon av avanserte verktøy.
Prosjektet PIONEER går inn i problemstillingene ved å teste i hvilken grad klimavariabilitet i Nord- og Sør-Afrika påvirket kulturelle innovasjoner og utvikling i denne perioden.
Internasjonalt forskerteam
Margit Simon er klimaforsker i NORCE, og dessuten tilknyttet Bjerknessenteret. Hun er allerede en ledende ekspert på sørafrikansk paleoklima, altså fortidens klima for tusener av år siden. Hun understreker hvor viktig det er å få dette ERC-prosjektet:
– Denne bevilgningen gjør det mulig å bruke teknikker som går forbi dagens metoder for å besvare noen av de mest grunnleggende spørsmålene i menneskets historie: Hvordan formet miljøet hvem vi - altså det moderne mennesket - er i dag?
Prosjektet Simon leder, består av et internasjonalt forskningsteam av eksperter innen arkeologi, paleoklimatologi, geokjemi og beregningsmodellering. Samarbeidspartnere inkluderer anerkjente forskere fra institusjoner i Sør-Afrika, Europa, Sør-Korea og USA.
– Å forstå hvordan klimaet påvirket den tidlige utviklingen av kompleks atferd, er avgjørende fordi det forklarer hvordan mennesker tilpasset seg og kunne lykkes i skiftende miljøer, sier NORCE-forskeren.
–Klimaendringer kan ha drevet frem viktige innovasjoner - som redskapsproduksjon, kunst og sosial organisering - som gjorde det mulig for tidlige mennesker å overleve og etter hvert spre seg over hele kloden, legger Simon til.
Innovativ tilnærming
PIONEER-prosjektet har som mål å bygge bro mellom arkeologiske og paleoklimatiske registre (gamle klimadata) ved å kombinere banebrytende metoder, inkludert:
-
Biomarkøranalyse av plantevoks: Utvinning og analyse av plantevoks bevart i sedimenter fra gamle huler? for å rekonstruere tidligere områdespesifikk vegetasjon og hydrologi, forekomst av vann.
-
Høyoppløselig klimamodellering: Bruk av avanserte simuleringer for å lage detaljerte representasjoner av tidligere miljøer mennesker har levd i.
-
Agentbasert modellering: Bruk av simuleringer som utforske hvordan klima- og miljøendringer påvirket menneskelig atferd og befolkningsdynamikk ved å modellere atferden til både individer og grupper.
I PIONEER-prosjektet skal sentrale arkeologiske utgravningssteder i Nord- og Sør-Afrika undersøkes. Dette er steder med de tidligste bevisene på symbolsk tenkning, i form av gjenstander med inngraveringer og levninger av personlig utsmykning.
Disse funnstedene dekker en kritisk viktig periodeav menneskets evolusjon hvor kulturell kompleksitet begynte å utvikle seg.
PIONEER-prosjektet bygger på grunnlaget som er etablert gjennom Simons tidligere arbeid i NORCE, Bjerknessenteret og SapienCE. NORCE er partner i begge disse sentrene.
ERC Consolidator Grant
Det europeiske forskningsrådet (ERC) sin Consolidator Grant er en prestisjetung tildeling av forskningsmidler til forskere med 7-12 års erfaring etter doktorgrad. Disse tildelingene utgjør totalt 678 millioner euro i 2024 til 328 prosjekter. Målet er å støtte fremragende forskere og akademikere mens de etablerer sine uavhengige forskerteam og utvikler sine mest lovende vitenskapelige ideer.
Kontakter
Margit SimonForskerNORCE
Tel:+47 56 10 75 52msim@norceresearch.noAndreas R. GravenSeniorrådgiver kommunikasjonNORCE
Tel:+47 561 07 033Tel:+47 909 80 298angr@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom