Denne uka i FN: Visste du HMS er en menneskerettighet?

Visste du HMS er en menneskerettighet?
Helse og sikkerhet på jobben er ikke valgfritt, men et krav. I 2022 ble et trygt og sunt arbeidsmiljø anerkjent som en grunnleggende menneskerettighet av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Les saken på fn.no.
Kampene i Sudan mellom tropper fra den nasjonale hæren og en mektig rivaliserende milits kjent som Rapid Support Forces (RSF) brøt ut for nesten ti dager siden, og har hatt en ødeleggende innvirkning på sivile kvinner, menn og barn, og den store pågående humanitære operasjonen over hele landet. Foto: UNOCHA/Indeepvision.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I april har Russland presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Ler mer om hva det betyr på fn.no. Månedens arbeidsprogram finnes her. Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, fikk kun utstedt visum til USA for noen dager siden, selv om han skal lede flere møter i Sikkerhetsrådet denne uken, inkludert møtet om opprettholdelse av fred og sikkerhet. Dette mener mange er misbruk av vertskapsmakt.
Mandag: Rådet vil diskutere opprettholdelse av fred og sikkerhet innenfor rammen av effektiv multilateralisme og forsvar av prinsippene i FN-pakten. FNs generalsekretær deltar, og han vil også ha et bilateralt møte med Russlands utenriksminister mandag ettermiddag (19.30 norsk tid).
Tirsdag: Rådet vi holde en åpen debatt om Midtøsten og Palestina, samt lukkede konsultasjoner om Sudan.
Onsdag: Rådet vil diskutere FNs operasjoner i Haiti, og holde en uformell dialog om Syria.
Torsdag: Rådet vil diskutere den politiske og humanitære situasjonen i Syria, samt FNs operasjoner i Kosovo.
Ellers denne uken er det forventet at Rådet vil fortsette forhandlingene om et utkast til en resolusjon om Afghanistan på bakgrunn av Talibans beslutning om å forby afghanske kvinner å jobbe for FN i landet. Et utkast til en presidentuttalelse om Nord-Korea kan også bli utarbeidet.
Sudan: FN-koordinator oppfordrer til «humanitære pauser» i det dødstallene stadig øker
Sudan ber begge sider i den militære maktkampen om å iverksette «humanitære pauser» som vil gi sivile og hjelpearbeidere tilgang til viktige forsyninger. — Minst 331 mennesker er drept over hele landet, inkludert fem hjelpearbeidere, og nesten 3 200 er såret, understreket Abdou Dieng. Les saken på UN News.
Ukraina: Nesten 2 millioner har fått avgjørende kontanthjelp. Les saken på UN News.
Trangt om plassen i Hongkongs gater. Bildet er tatt under en demonstrasjon i 2019. Foto: Joseph Chan/Unsplash.
Utvikling
Årets tilstandsrapport for verdens befolkning
Får du litt panikk av å høre at jorda har rundet 8 milliarder innbyggere? Hva om vi snur litt på det: 8 milliarder er en milepæl. Det er resultat av fantastiske, historiske fremskritt innen medisin, vitenskap, helse, landbruk og utdannelse. Les saken på fn.no.
UNFPA-rapport etterlyser globalt fokus på kvinners rettigheter. Les saken på UNRICs sider.
Ansvarlig næringsliv: Årsrapport 2022 fra Norges kontaktpunkt. Les saken på regjeringens sider.
FNs rapport om internasjonalt skattesamarbeid: Utviklingsministerens svar på spørsmål om Norges rolle. Les saken på regjeringens sider.
En sosial- og solidaritetsøkonomi (SSE) er den grenen av økonomien som samler selskaper og organisasjoner som vil forene økonomisk aktivitet og sosial likhet – som for eksempel stiftelser og foreninger. Foto: ILO/M. Crozet.
Arbeidsliv
Ny FN-resolusjon om sosial- og solidaritetsøkonomien
ILO ønsker velkommen en historisk resolusjon vedtatt av FNs generalforsamling om å fremme sosial- og solidaritetsøkonomien for en bærekraftig utvikling. Les saken på ILO sider.
Zourata Sawadogo holder babyen sin, som lider av alvorlig akutt underernæring, på barneavdelingen ved Barsalogho medisinske senter i Burkina Faso. Foto: OCHA/Bénédicte Bienzi Toé.
Matsikkerhet
Vest-Afrika og Sahel: Matusikkerhet og underernæring vil nå tiårig topp
Matusikkerhet og underernæring i Vest- og Sentral-Afrika er i ferd med å utvikle seg til den verste situasjonen på ti år, ettersom krisen utvider seg til kystland. Les saken på fn.no.
Vaksiner redder liv. Dessverre har flere blitt mer skeptiske til å vaksinere barna sine etter covid-19-pandemien. Foto: OCHA/Gema Cortes.
Helse
Økt skepsis til barnevaksiner etter covid-19-pandemien
En ny UNICEF-rapport viser at folk har blitt mer skeptiske til å vaksinere barna sine etter pandemien. Økningen er registrert i 52 av 55 land, og i noen land har skepsisen økt med hele 44 prosent. Les saken på unicef.no.
Økt selvforsyning med nytt senter for mRNA-vaksiner i Sør-Afrika
Et nytt produksjonsanlegg for mRNA-vaksiner har åpnet i Cape Town. — Vi vil gjøre afrikanske land mindre avhengig av importerte legemidler og bedre skodd for å håndtere en ny pandemi, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Norge har investert 40 millioner kroner i senteret. Les saken på regjeringens sider.
WHO gir ut den største globale samlingen av helseulikhetsdata
I høyinntektsland er høyt blodtrykk mer vanlig blant menn enn kvinner, mens fedme rammer menn og kvinner likt. I lavinntektsland derimot, er høyt blodtrykk likt blant kvinner og menn, men flere kvinner rammes av fedme enn menn. Les saken på WHOs sider.
Forrige mandag arrangerte Regjeringen havkonferanse i Bergen i forbindelse med One Ocean Week. Kronprins Haakon åpnet konferansen. Statsministeren deltok sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, olje- og energiminister Terje Aasland, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Paul S. Amundsen/Klima- og miljødepartementet/SMKs konto på Flickr.
Klima og miljø
Norge og havet: Regjeringens havkonferanse
Etter nesten to år på jordomseiling, har ekspedisjonsseilaset One Ocean på Statsraad Lemkuhl ankommet Norge igjen. Regjeringens havkonferanse er en av mange arrangementer som skal samle trådene etter seilasen og vise frem Norges klimatiltak for havet. Les saken på fn.no.
WMO: Den menneskelige, økonomiske, og miljømessige belastningen av klimaendringer er på vei opp
Klimaendringenes nådeløse utvikling førte til mer tørke, flom og hetebølger rundt om i verden i fjor. Dette forsterket truslene mot liv og levebrød. Les saken på UN News.
FN-sjefen sier unnskyld til sitt fremtidige tippoldebarn på grunn av klimaendringene. Les saken i Time.
UNESCO vil forske på hvordan lærebøker behandler antisemittisme, og respekt for jødisk liv, historie og kultur, som en del av arbeidet med å utrydde antisemittisme i Europa. Foto: Kenny Eliason/Unsplash.
Utdanning
UNESCO og EU-kommisjonen trapper opp utdanningssamarbeid for å takle økende antisemittisme
UNESCO og EU-kommisjonen har lansert et toårig felles prosjekt for å ta tak i økende antisemittisme gjennom utdanning i Europa. Prosjektet lanseres etter jødiske samfunn melder om at deres sikkerhet er stadig mer truet. Les saken på UNESCOs sider.
2. mai arrangerer Utenriksdepartementet, Universitetet i Agder, UNFPA, FN-sambandet, SNU, og Sex og Politikk den norske lanseringen av UNFPAs nye befolkningsrapport på Universitetet i Agder. Fotos: UNFPA, plakat: Sex og Politikk.
Merk deg! Kommende arrangementer
- 17.-28. april: Den 22. sesjonen av FNs faste forum for urfolksspørsmål (UNPFII). Lær mer her.
- 17.-28. april: OCHAs humanitære nettverk og partnerskapsuker. Lær mer her.
- 24.-27. april: FAOs råd. Lær mer her.
- 25.-27. april: ECOSOC ungdomsforum. Lær mer her.
- 1.-2. mai: FN-arrangert møte om Afghanistan i Doha. Lær mer her.
- 2. mai: Norsk lansering av UNFPAs befolkningsrapport: For mange, for få eller feil fokus – åtte milliarder mennesker i et rettighetsperspektiv. Lær mer og meld deg på her.
- 15. mai: Menneskene som forandrer verden: En feiring av menneskerettighetsforsvarere med FNs spesialrapportør Mary Lawlor. Debatten arrangeres av Nobel Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet. Lær mer og meld deg på her.
- 16. mai: Frokostseminar med FNs spesialrapportør Mary Lawlor om menneskerettighetsforkjempere, arrangert av Nobel Fredssenter, Det norske menneskerettighetsfondet og FN-sambandet.Lær mer og meld deg på her.
Fra FN-kalenderen
24.-30. april: Verdens vaksinasjonsuke
25. april: Verdens malariadag
25. april: Internasjonal delegatdag
26. april: Verdens dag for intellektuelt eierskap
26. april: FNs minnedag etter Tsjernobyl-ulykken
27. april: Internasjonal dag for jenter i IKT
28. april: Verdensdagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen
30. april: Internasjonal jazzdag
2. mai: Verdensdagen for tunfisk
3. mai: Internasjonal dag for pressefrihet
5. mai: Vesak-dagen
Nøkkelord
Kontakter
Ellen SporstølKommunikasjonslederFN-sambandet
Tel:46817117ellen.sporstol@fn.noIselin Løvslett DanboltKommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noBilder









Om FN-sambandet
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: FNs befolkningskommisjon – hva er utsiktene?7.4.2025 12:23:34 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Hvordan bør FNs sikkerhetsråd være?31.3.2025 13:41:32 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Dramatisk eskalering i Gaza24.3.2025 14:46:48 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:41:39 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:38:26 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom