Denne uka i FN: Endelig en seier for global helse?
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Endelig en seier for global helse? Hva vi forventer fra Verdens helseforsamling
De neste ti dagene skal myndighetsrepresentanter, globale helseeksperter og aktivister fra hele verden samles til WHOs 78. helseforsamling. Får vi en pandemiavtale? Og hva skjer med helsefinansieringskutt? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.
Det siste fra FN-sambandet

FN-sambandet får nytt styre
På torsdag stemte medlemsorganisasjonene til FN-sambandet inn et nytt styre, og KFUK-KFUMs Øivind Landmark blir styreleder. Dette ble vedtatt på FN-sambandets landsmøte. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I mai har Hellas presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I juni tar Guyana over presidentskapet.
Mandag: Sikkerhetsrådet skal holde et privat møte om Sudan for å diskutere den politiske, sikkerhetsmessige og humanitære utviklingen i landet.
Tirsdag: Rådet skal holde en åpen høynivådebatt sikkerhet til havs under dagsordenpunktet «Opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet».
Onsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering etterfulgt av konsultasjoner om den politiske og humanitære utviklingen i Syria.
Torsdag: Rådet vil holde sin årlige åpen debatt om beskyttelsen av sivile.
Fredag: Sikkerhetsrådet skal holde et uformelt Arria-møte med tittelen «Ferskvannsressurser og tilhørende infrastruktur under angrep: Beskyttelse av vann i væpnede konflikter – beskyttelse av sivile liv».
Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar. Dette ble sendt ut i august i fjor. Rådet vil sannsynligvis fortsette å følge utviklingen mellom India og Pakistan. Landene ble enige om en våpenhvile 10. mai, etter at forholdet mellom dem ble kraftig forverret som følge av terrorangrepet i byen Pahalgam i indiskadministrerte Kashmir 22. april.
Gaza: FNs nødhjelpssjef krever gjenopptakelse av humanitær bistand
på Gaza-stripen Humanitære organisasjoner krever tilgang til Gaza-stripen og har allerede en plan på plass for å levere livreddende hjelp til sivilbefolkningen, sa FNs nødhjelpskoordinator Tom Fletcher i en sterk oppfordring sent fredag kveld. Les saken på UN News.
Gaza: Nye ordre tvinger tusenvis på flukt mens hungersnøden truer
Intensiverte fiendtligheter fortsetter på Gazastripen, noe som fører til ytterligere tap av liv, fordrivelse og ødeleggelse mens blokaden av nødhjelp, som begynte 2. mars, fortsetter, opplyser FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) torsdag. Les saken på UN News.
Ukraina: Sivile drept i droneangrep, ifølge FNs menneskerettighetsobservatører
Et droneangrep i Øst-Ukraina på lørdag kan muligens være det dødeligste de siste ukene, ifølge FNs observatørkorps i landet, HRMMU. Les saken på UN News.
Libya: Nye sammenstøt herjer i Tripoli, «skjør fred» settes på prøve igjen
En skjør ro har senket seg over Tripoli etter at en plutselig bølge av vold denne uken la deler av byen i ruiner, krevde sivile liv og økte bekymringene for stabiliteten i Libyas allerede skjøre politiske og sikkerhetsmessige situasjon. Les saken på UN News.
Menneskerettigheter

Norges høring i FNs barnekomité: Ros for barnevernlov – men det stilles spørsmål ved økt tvangsbruk i skolen
Forrige uke hadde Norge sin landhøring i FNs barnekomité. Bragi Gudbrandsson, komitéekspert og medlem av arbeidsgruppen, berømmet Norge for barnevernloven, som ble kalt for «et fantastisk stykke lovgivning». Gudbrandsson uttalte også bekymring over at Norge planlegger å bruke sterkere makt og tvang i skolen. Hun spurte: — Hvordan har landet kommet i denne situasjonen? Andre eksperter stilte spørsmål rundt data om barn med nedsatt funksjonsevne. Les saken på OHCHRs sider.
Rapporter om Rohingya-flyktninger kastet på sjøen: FN-ekspert setter i gang etterforskning av «samvittighetsløse, uakseptable handlinger»
— Tanken på at Rohingya-flyktninger har blitt kastet på sjøen fra indiske marinefartøyer er intet mindre enn skandaløst, understreker Tom Andrews, FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i Myanmar. Jeg ber om ytterligere informasjon og vitnesbyrd om denne utviklingen, og ber den indiske regjeringen om å gi en fullstendig redegjørelse for hva som har skjedd, legger han til. Les saken på OHCHRs sider.
Den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi
— Det finnes ikke noe mer menneskelig enn den vi er og den vi elsker, understreker FNs rettighetssjef, Volker Türk. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv

FN krever hastegrep: Verden når ikke målet om å få slutt på barnearbeid innen 2025
Verden må trappe opp innsatsen for å utrydde alle former for barnearbeid, oppfordret FN på sitt «Childhood with Dignity»-møte på tirsdag. Les saken på ILOs sider.
ILO lanserer omfattende ny indeks om hvordan generativ KI påvirker arbeidsplasser over hele verden denne uken
Rapporten, som kommer på tirsdag 20. mai, gir den hittil mest omfattende globale analysen av hvordan generativ KI kan påvirke arbeidslivet. Les saken på ILOs sider.
Matsikkerhet

Akutt matmangel og underernæring økte for sjette år på rad i verdens mest sårbare regioner
I 2024 sto over 295 millioner mennesker i 53 land og territorier overfor akutt sult – en økning på nesten 14 millioner mennesker sammenlignet med 2023 – mens antallet mennesker som står overfor katastrofale nivåer av sult nådde et rekordhøyt nivå. Les saken på WFPs sider.
Revidert bistandsbudsjett: Her er kuttene og økningene
Regjeringen omprioriterer og kutter i støtten til tidligere Sp-hjertesaker, som matsikkerhet, fiske og jordbruk, i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Samtidig blir kraftige kutt i utgiftene til flyktningtiltak i Norge ikke kompensert med økt internasjonal bistand. Les saken på Panorama nyheter.
Gaza: Fare for hungersnød overalt, ifølge ny rapport
Befolkningen over hele Gazastripen står i fare for hungersnød etter at kampene har tatt seg opp igjen, grenseovergangene er fortsatt stengt og det er farlig knapphet på mat. Sult og underernæring har økt kraftig siden all nødhjelp ble blokkert fra å komme inn 2. mars, noe som har reversert de klare humanitære gevinstene som ble oppnådd under våpenhvilen tidligere i år. Les saken på WFPs sider.
Helse

«Strykkarakter» for helsesjekken i verden, advarer WHO
På bare to år, mellom 2019 og 2021, falt forventet levealder på verdensbasis med 1,8 år – det største fallet i nyere historie, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) i skyggen av covid-19-pandemien. Les saken på UN News.
Kutt ned på saltet! Fra politikk til tallerken
Å kutte ned på saltinntaket er en av de mest effektive måtene å bekjempe høyt blodtrykk og forebygge hjerte- og karsykdommer, som tar 10 000 menneskeliv hver dag i WHOs Europaregion. Likevel ligger saltinntaket i de fleste land i regionen fortsatt langt over de anbefalte 5g per dag. Under saltbevissthetsuken 2025 vil WHO/Europa understreke det presserende behovet for strategier som kan støtte en effektiv politikk for saltreduksjon. Les saken på WHOs sider.
Debatt: Folkehelse koster ikke alltid penger – bare politisk vilje
Når bistandsbudsjettene kuttes, må vi tenke nytt. Hva om vi begynner med å gjøre mindre skade? Les saken på Panorama nyheter.
Klima og miljø

Revidert nasjonalbudsjett: Styrker FNs arbeid med klimaforhandlinger
Regjeringen foreslår å styrke FNs arbeid med klimaforhandlinger med 10 millioner kroner. Les saken på regjeringens sider.
Kampen mot plastforurensning: Hvordan opplæring i grønne ferdigheter kan bidra til å «snu tidevannet»
Eksperter har lenge visst om oppskriften på hvordan vi kan få slutt på plastforurensningskrisen som rammer planeten. De sier at verden må omfavne en prosess som kalles «sirkularitet», som fokuserer på å forlenge levetiden til plastprodukter og holde plasten ute av miljøet. Les saken på UNEPs sider.
Utvikling

Norsk kandidat til å lede FNs utviklingsprogram (UNDP)
Regjeringa støtter Bård Vegar Solhjell som kandidat til å bli ny leder for FN sitt utviklingsprogram (UNDP). Stillingen blir ledig når nåværende toppsjef, Achim Steiner, fratrer i juni. Les saken på regjeringens sider.
Historisk nedgang i bistand internasjonalt
Det var en nedgang i internasjonal bistand på sju prosent i 2024, etter mange år med vekst. Også norsk bistand gikk ned i fjor, og mindre av bistandspengene gikk til de fattigste landene. Det viser Norges offisielle bistandsstatistikk som ble offentliggjort av Norad i dag. Les saken på Norads sider.
Plutselig opptrapping av handelsspenningene sender sjokkbølger gjennom verdensøkonomien
Midt i eskalerende handelsspenninger og økende politisk usikkerhet står verdensøkonomien ved et skjørt vendepunkt, ifølge en ny rapport torsdag fra FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (UN DESA). Les saken på UN News.
Merk deg! Kommende arrangementer
12.–30. mai: Den 99. sesjonen til FNs barnekomité. Norges høring fant sted på mandag 12. og tirsdag 13. mai. Les mer om arrangementet.
19. mai: Det årlige møtet i FNs mote- og livsstilnettverk. Les mer om arrangementet.
19. mai: Den internasjonale domstolen (ICJ) vil avsi sin dom i saken om land- og havavgrensning og suverenitet over øyer (Gabon/Ekvatorial-Guinea). Les mer om arrangementet.
19.–20. mai: En global strategisk diskusjon for å forme fremtiden til initiativet for rettferdig rekruttering (FRI), arrangert av ILO. Les mer om arrangementet.
19.–23. mai: Den 8. utgaven av beskyttelsesuken for sivile, arrangert av OCHA. Les mer om arrangementet.
19.–23. mai: Den 34. sesjonen i FNs kommisjon for kriminalitetsforebygging og strafferettspleie. Les mer om arrangementet.
19.–23. mai: Komiteen for ikke-statlige organisasjoner. Les mer om arrangementet.
19.–23. mai: Den 78. sesjonen av Verdens helseforsamling (WHA). Les mer om arrangementet.
20. mai: FNs generalforsamling vil holde et høynivåplenumsmøte for å ta opp menneskerettighetsbrudd og krenkelser i Nord-Korea. Les mer om arrangementet.
21. mai: En interaktiv dialog om kultur og bærekraftig utvikling: Å koble sammen kulturer i den digitale tidsalderen. Les mer om arrangementet.
23. mai: En global politisk samtale om «Sammenfallende kriser, felles løsninger: Sosioøkonomiske lærdommer fra Asia og Stillehavsområdet på globale utfordringer», arrangert av FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (UN DESA). Les mer om arrangementet.
Fra FN-kalenderen:
20. mai: Verdensdagen for bier
21. mai: Internasjonal dag for te
21. mai: Verdens dag for kulturelt mangfold
22. mai: Internasjonal dag for biologisk mangfold
23. mai: Internasjonal dag for å stoppe fistula
23. mai: Vesak-dagen
24. mai: Internasjonal dag for skruegeiten
25. mai: Verdens fotballdag
Nøkkelord
Kontakter
Nina MartinKommunikasjonssjefFN-sambandet
Tel:40245410nina.martin@fn.noIselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
FN-sambandet får nytt styre15.5.2025 15:34:43 CEST | Pressemelding
I dag stemte medlemsorganisasjonene til FN-sambandet inn et nytt styre, og KFUK-KFUMs Øivind Landmark blir styreleder. Dette ble vedtatt på FN-sambandets landsmøte.
Denne uka i FN: Norge høres i FNs barnekomité12.5.2025 13:06:04 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Fem ting du bør vite om sikkerhet og helse på jobben i 202528.4.2025 12:49:18 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: FNs befolkningskommisjon – hva er utsiktene?7.4.2025 12:23:34 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Hvordan bør FNs sikkerhetsråd være?31.3.2025 13:41:32 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom