FN-sambandet

Denne uka i FN: Hva skjer med nødhjelpen på Gaza?

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Siden forrige uke har litt nødhjelp, mest barnemat og noen medisiner, sluppet inn på Gaza etter nesten 80 dager med en total blokade av livsviktige forsyninger. Hvor mye har kommet inn, og vil dette bidra til å forhindre hungersnød? FN-sambandet gir deg tidslinjen. Foto: UNRWA/Mohammed Hinnawi
Siden forrige uke har litt nødhjelp, mest barnemat og noen medisiner, sluppet inn på Gaza etter nesten 80 dager med en total blokade av livsviktige forsyninger. Hvor mye har kommet inn, og vil dette bidra til å forhindre hungersnød? FN-sambandet gir deg tidslinjen. Foto: UNRWA/Mohammed Hinnawi

Gaza: Hva skjer med nødhjelpen?

Den siste uken har noen matvarer sluppet inn på Gaza igjen – men dette skjer altfor sakte, og er kanskje for sent for å avverge hungersnød. FN-sambandet gir deg tidslinjen. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Ifølge tall fra FN utgjorde sivile de fleste dødsfallene i 14 væpnede konflikter i fjor, mens 122 millioner mennesker på verdensbasis ble drevet på flukt. Foto: OCHA/Otto Bokano

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mai har Hellas presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I juni tar Guyana over presidentskapet.

Tirsdag: Avstemning i Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen for å fylle den ledige plassen i Den internasjonale domstolen (ICJ), etter at dommer Nawaf Salam fra Libanon trakk seg 14. januar. Rådet skal også holde en uformell interaktiv dialog om de siste aktivitetene til marineoperasjon EUNAVFOR Med IRINI (operasjon IRINI), som er en militær operasjon i Middelhavet, igangsatt av EU for å gjennomføre FNs våpenembargo mot Libya.

Onsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en åpen orientering etterfulgt av lukkede konsultasjoner om Palestina. Rådet skal også holde lukkede konsultasjoner om Haiti.

Torsdag: Rådet vil stemme over et utkast til en resolusjon om å forlenge sanksjonsregimet for Sør-Sudan og fornye mandatet til ekspertpanelet som bistår sanksjonskomiteen for landet. Sikkerhetsrådet skal også stemme over et resolusjonsutkast om å gi medlemsland fornyet fullmakt til å granske fartøy på åpent hav utenfor Libyas kyst, på vei til eller fra Libya, som de har rimelig grunn til å tro bryter våpenembargoen. Rådet skal også holde en orientering om arbeidet i sanksjonskomiteen for Nord-Korea.

Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar. Dette ble sendt ut i august i fjor. Et oppsummeringsmøte organisert av Hellas som har hatt presidentskapet i Rådet denne måneden er planlagt på fredag 30. mai.

Sivile «fanget og terrorisert»: FN slår alarm om sammenbrudd i viktige beskyttelsesmekanismer

Med over 36 000 sivile dødsfall registrert i konfliktområder i 2024 og en økning i seksuell vold, advarer FN-topper om at det internasjonale rammeverket som skal beskytte sivile, er i ferd med å kollapse. Les saken på UN News.

Ukraina: FNs menneskerettighetsgruppe fordømmer dødelige russiske angrep

FNs overvåkingsgruppe for menneskerettigheter i Ukraina (HRMMU) har fordømt en dødelig bølge av russiske missil- og droneangrep som skal ha drept minst 13 sivile og skadet 65 andre, og advarer om at angrepet understreker den alvorlige risikoen ved å bruke kraftige eksplosive våpen i befolkede områder. Les saken på UN News.

Gaza: Angrep mot hus og telt ansvarlig for over halvparten av dødsfallene forrige uke

Mer enn halvparten av de drepte i Gaza den siste uken befant seg i tilfluktsrom og boligbygg, opplyser FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) torsdag. Les saken på UN News.

Norge og 22 andre land med tydelig melding til Israel

Utenriksminister Espen Barth Eide har sammen med utenriksministrene i en rekke land, i tillegg til EU, forlangt at Israel umiddelbart tillater full gjenopptagelse av bistand. Les saken på regjeringens sider.

Guterres fordømmer på de sterkeste drapene på israelske diplomater i USAs hovedstad

FNs generalsekretær António Guterres har på det sterkeste fordømt det «forferdelige drapet» på to israelske ambassadeansatte i USAs hovedstad, og understreket at «ingenting kan rettferdiggjøre en så forferdelig handling», sa hans talsperson i en uttalelse torsdag. Les saken på UN News.

Vestbredden: FN er opprørt etter «varselskudd» mot diplomater

FN har bedt om en etterforskning etter rapporter om at israelske styrker åpnet ild mot en diplomatisk delegasjon i nærheten av Jenin-leiren på den okkuperte Vestbredden onsdag. Les saken på UN News og uttalelsen fra Utenriksdepartementet på regjeringens sider.

Tostatsløsning for Israel og Palestina: Diplomater baner vei for juni-konferanse

På fredag møttes diplomater i FNs hovedkvarter i New York for å legge grunnlaget for en banebrytende internasjonal konferanse i juni, som skal bidra til å fremme den globale innsatsen for å oppnå en tostatsløsning på Israel-Palestina-konflikten. Les saken på UN News.

Syria: Norge støtter landet i en skjebnetid

— Håpet som det syriske folk viser midt i de enorme ødeleggelsene er det som har gjort størst inntrykk på meg, sa utviklingsminister Aukrust som besøkte Syria forrige uke. Norge gir 20 millioner kroner til FNs humanitære arbeid i Syria. Dermed vil Norges totale innsats nærme seg 400 millioner kroner i 2025. Les saken på regjeringens sider.

Mosambik: Tusenvis flykter fra hjemmene sine – konflikt og katastrofer bidrar til å forverre krisen

Mer enn 25 000 mennesker har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine i det nordlige Mosambik de siste ukene, etter at konflikten og en rekke katastrofer har ført til en forverring av den humanitære krisen – en krise som risikerer å forsterke seg siden livsviktige nødhjelpsoperasjoner står overfor en alvorlig finansieringsmangel. Les saken på UN News.

Myanmar: UNHCR understreker Rohingya-flyktningenes grusomme kår etter urovekkende rapporter

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) offentliggjorde fredag en uttalelse der de uttrykker alvorlig bekymring over rapporter om at to båter med Rohingya-flyktninger forliste utenfor kysten av Myanmar tidligere denne måneden, og at anslagsvis 427 mennesker mistet livet. Les saken på UN News.

FNs nødhjelpssjef vekker oppsikt, men er han den rette for jobben?

Briten Tom Fletcher, FNs nødhjelpssjef og brite, har vært i jobben siden oktober 2024. Fletcher «rystet» FNs sikkerhetsråd med overraskende dramatiske uttalelser om krigen i Gaza nylig, til tross for at medlemmene har hørt en rekke taler om de umenneskelige grusomhetene som har funnet sted i området de siste 19 månedene. Les saken på PassBlues sider.

Menneskerettigheter

António Guterres presenterte nylig deler av sin «FN80»-reformplan for Generalforsamlingen. Arbeidsgruppen som har fått i oppdrag å anbefale hvordan FN kan forbedre virksomheten, foreslo blant annet at de tre menneskerettighetskontorene som ser på barn og væpnet konflikt, forebygging av seksuelle overgrep og utnyttelser og kontoret for å få slutt på seksuell vold i krig slås sammen til én enhet. Foto: UNOCHA/Alioune Ndiaye

«FN80»-planen betyr slutten for organisasjonens kjernearbeid, mener innsidere

FN80-initiativet som er foreslått av FNs generalsekretær António Guterres, har utløst bekymring for hvilken effekt det kan ha på organisasjonens kjernevirksomhet, inkludert FNs likestillingsambisjoner, ifølge flere FN-innsidere og -eksperter. Les saken på PassBlues sider.

Argentina: Urfolks rettigheter rulles tilbake til fordel for profitt

I 2024 var Argentina det eneste landet som avviste FNs resolusjon om urfolks rettigheter, som hadde som mål å styrke tilgangen til rettssikkerhet, miljøvern og bevaring av urfolks kultur og språk. Ifølge eksperter og urfolkssamfunn er «dette er den verste situasjonen på mange, mange år». Les saken på PassBlues sider.

Storbritannia: FN-eksperter advarer mot juridisk usikkerhet og rettighetskonsekvenser etter høyesterettsdom

En gruppe uavhengige menneskerettighetseksperter har uttrykt bekymring for konsekvensene av den nylige dommen i britisk Høyesterett som tolker definisjonen av «kvinne» i henhold til likestillingsloven fra 2010. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

En fersk rapport laget av ILO og Polens nasjonale forskningsinstitutt (NASK) viser at én av fire jobber kan bli endret, men ikke erstattet, av generativ kunstig intelligens i årene som kommer. Foto: Unsplash/Berke Citak

Én av fire jobber kan bli forandret av kunstig intelligens

En fersk rapport fra ILO og NASK slår fast at generativ kunstig intelligens vil forandre arbeidslivet globalt – men ikke nødvendigvis erstatte arbeidere. Les saken på fn.no.

15 år med «SCORE»: En milepæl i bedriftsutvikling og anstendig arbeid

ILO, i samarbeid med Norad og det Sveits' statlige sekretariat for økonomiske anliggender (SECO). feiret forrige uke 15-årsjubileet for Sustaining Competitive and Responsible Enterprises (SCORE)-programmet. — SCORE er et konkret eksempel på hvordan globalt samarbeid kan føre til håndfaste forbedringer i folks arbeidsliv, særlig for små og mellomstore bedrifter – ryggraden i mange økonomier, understreket Jannicke Graatrud, ministerråd ved FN-delegasjonen i Genève. Vi er glade for å se at programmet fortsetter å tilby opplæringstjenester selv i land der giverstøtten er faset ut – et tydelig tegn på programmets bærekraft og modenhet, la hun til. Les saken på ILOs sider.

Malawi: ILO støtter jordbruksledere i kampen mot trakassering på arbeidsplassen og for å fremme likestilling

Med støtte fra ILOs norskstøttete prosjekt som fremmer arbeidstakerrettigheter og likestilling på arbeidsplassen i Afrika, har Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) arrangert en todagers opplæringssamling for 40 ledere i Malawis fagforening Plantation Agriculture Workers Union (PAWU). Les saken på ILOs sider.

Nye regler skal gi norske bedrifter mer rettferdige konkurransevilkår på internett. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

I løpet av de siste fem årene har flyktningbefolkningen i Kenya økt med mer enn 70 prosent – fra rundt 500 000 til 843 000 – hovedsakelig på grunn av konflikt og tørke i nabolandene Sudan og Somalia. Uten krisefinansiering kan WFPs matrasjoner falle til bare 28 prosent av det opprinnelige nivået, og FN-organisasjonen ber om 44 millioner dollar for å gjenopprette full mat- og kontanthjelp frem til august. Foto: UNHCR/Samuel Otieno

Kenya: Mennesker på flukt får de laveste matrasjonene noensinne på grunn av finansieringskrise

Verdens matvareprogram (WFP) advarte torsdag om at de har blitt tvunget til å redusere matvarehjelpen til et historisk lavt nivå i Kenyas vidstrakte flyktningleirer, som følge av alvorlig pengemangel. Les saken på UN News.

DR Kongo: Eskalerende vold fører til matvarekrise øst i landet, advarer WFP

Samtidig som volden intensiveres øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), advarte Verdens matvareprogram (WFP) fredag om at matmangelen forverres både i landet og i nabolandene, der 140 000 kongolesere har flyktet siden januar. Les saken på UN News.

Helse

WHOs investeringsrunde samler inn midler til FN-organisasjonens strategi for global helse som kan redde ytterligere 40 millioner liv i løpet av de neste fire årene. Bidragsløfter har nå kommet fra både regjeringer og filantropiske partnere. Foto: OCHA/Madevi Sun-Suon

Verdens ledere trapper opp støtten til WHO

Ledere fra en rekke land og organisasjoner har lovet minst 170 millioner dollar ekstra til Verdens helseorganisasjon (WHO). I en tid med økende globale helseutfordringer bekreftet lederne sin støtte til multilateralt samarbeid gjennom økte bidrag. Tidligere godkjente medlemsland en økning i «vurderte» bidrag, noe som gir WHO en ekstra inntekt på 90 millioner dollar i året, som markerer nok et viktig skritt mot bærekraftig finansiering for organisasjonen. Les saken på WHOs sider.

Verdens helseforsamling vedtar historisk pandemiavtale

Det banebrytende vedtaket fra den 78. sesjonen av Verdens helseforsamling kommer etter mer enn tre år med intensive forhandlinger som ble innledet av regjeringer som svar på de ødeleggende konsekvensene av covid-19-pandemien, og drevet av målet om å gjøre verden tryggere mot – og mer rettferdig i responsen på – fremtidige pandemier. Les saken på WHOs sider.

WHO anerkjenner Norge og tre andre land for livreddende transfett-politikk

Verdens helseorganisasjon (WHO) har anerkjent fire land – Østerrike, Norge, Oman og Singapore – for landenes «eksemplariske innsats» for å fjerne industrielt fremstilt transfett fra matforsyningen. Disse landene har innført retningslinjer for beste praksis og effektive overvåkings- og håndhevingsmekanismer for å fremme folkehelsen. Les saken på WHOs sider.

Norge tar imot flere pasienter fra Gaza

Regjeringen har besluttet å ta imot inntil 15 nye pasienter fra Gaza. Les saken på regjeringens sider.

Klima og miljø

En fersk rapport viser at man så rekordhøyt tap av regnskog i 2024. — Disse tallene må være en vekker for verdens land. Vi kan ikke nå klimamålene uten å bevare regnskogen. Verdenssamfunnet må handle nå, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Unsplash/Crystal Mirallegro

Rekordhøyt tap av regnskog i 2024

Tapet av tropisk regnskog var høyere i 2024 enn noe år tidligere. Det viser en rapport som ble offentliggjort onsdag 21. mai. Store branner, forsterket av høyere temperaturer og tørke, var en viktig årsak. Les saken på regjeringens sider.

Afrikas Horn: Nedbørprognosen over normalen

Det er stor sannsynlighet for nedbør over normalen over det meste av de nordlige delene av Afrikas horn i løpet av den kritiske regntiden fra juni til september. Les saken på WMOs sider.

Sommerens klimautsikter for Asia er publisert

WMOs regionale klimaforum for Asia (FOCRA II) har publisert sine klimautsikter for den boreale sommeren, inkludert sesongprognoser for sommermonsunen, for nedbør, for temperaturer og tropiske sykloner. Les saken på WMOs sider.

Utdanning

En ny UNICEF-rapport viser at mange land opplevde markant nedgang i barns skoleresultater etter pandemien. Det slo særlig ut i grunnleggende ferdigheter som lesing og matematikk. Det gjelder også for Norge, som er med i denne kategorien. Foto: Unsplash/Siora Photography

Skoleresultatene raste etter pandemien: 8 millioner tenåringer i verdens rikeste land er i praksis analfabeter, advarer UNICEF

Barn i mange av verdens rikeste land, også Norge, gjorde det mye dårligere på skolen etter pandemien, ifølge en ny rapport som ble publisert av FNs barnefond (UNICEF). Les saken på UNICEF Norges sider.

Ukrainske elever i Europa: Ny datainnsikt avslører både fremgang og utfordringer

Etter tre år med krig har antallet ukrainske elever i formell utdanning i europeiske vertsland økt, og i 2024 var gjennomsnittlig 78 prosent av elevene i 10 land innskrevet i formell utdanning. Av de innskrevne går 50 prosent utelukkende på skoler i vertslandet, 29 prosent følger både skolegang i vertslandet og ukrainsk nettbasert utdanning, 16 prosent benytter seg utelukkende av ukrainsk nettbasert utdanning, og 6 prosent går ikke på skolen i det hele tatt. Mange ukrainske elever som følger både vertslandets og Ukrainas læreplaner, står overfor en krevende arbeidsmengde. Over 25 prosent bruker mer enn tre ekstra timer daglig på nettundervisning for å oppfylle begge utdanningskravene. Les saken på UNESCOs sider.

Er du FN-sambandets nye SoMe-rådgiver?

Som innholdsprodusent og rådgiver for sosiale medier hos FN-sambandet vil du ha overordnet fagansvar for vår organiske synlighet og kommunikasjon i sosiale medier. Løp og søk! Foto: UN Photo/Loey Felipe

FN-sambandet søker innholdsprodusent/ rådgiver for sosiale medier

Er du rå på innhold, har teft for vinklinger og brenner for å skape engasjement rundt globale spørsmål? Vil du jobbe strategisk, kreativt og operativt med sosiale medier – og bidra til en mer bærekraftig, fredelig og rettferdig verden? Da er dette stillingen for deg. Les saken på fn.no.

Merk deg! Kommende arrangementer

26.–30. mai: Afrikabankens årsmøter. Statssekretær Stine Renate Håheim deltar fra tirsdag 27. til torsdag 29. mai. Les mer om arrangementet. 

27. mai: Samtale og debatt med «bare gode nyheter» om klimatilstanden, arrangert av Norad. Les mer om arrangementet.

27.–28. mai: Den 6. globale konferansen om synergier mellom klima og bærekraftsmålene. Les mer om arrangementet.

27.–28. mai: Ministermøte i Latin-Amerika og Karibia om vann, arrangert av UNEP. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye