Derfor bør barna smøre matpakken sin selv
Opplysningskontorene er opptatt av at barn skal lære seg å lage sunn og god mat, og er bekymret for at matlaging prioriteres bort.
– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig. Dessuten viser erfaring og undersøkelser at sjansene for at barna spiser opp hele matpakken er større om de har vært med på å lage den selv, sier Torunn Nordbø, fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn.
Norstats undersøkelse viser at nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke hver skoledag. 70 prosent av elevene har brødmat i matboksen, hovedsakelig grovt bakverk. Nesten halvparten av barna drikker vann til matpakken, mens om lag fire av ti drikker melk.
– Gode matvaner, frokostspising og matpakkespising henger også sammen. Spiser man frokost er allerede alt på bordet, og det blir greiere for barnet å smøre matpakke, sier Nordbø. Dessuten kan man lage matpakken med barna når man spiser kveldsmat, eller bake pizzasnurrer og matmuffins som legges i fryseren.
– Generelt er det jo barna som er ekspertene på hva de liker og hvor mye mat de bør ha med. Så kan de voksne hjelpe til med å kvalitetssikre at matpakken blir sunn og næringsrik og holder energinivået oppe, sier Nordbø.
Tips når barna skal smøre matpakke selv:
- Sett av tid i begynnelsen, så vil ting gå raskere etter hvert. Ingen er eksperter første gang de prøver på noe. Tillat rot.
- Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
- Fortell og forklar. Kunnskap gjør det enklere å velge. Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir gulost fuktig? Usikkerhet kan få enkelte barn til å avstå fra å smake.
- Gi rom for eksperimentering og kreativitet. Agurkroser og hjerteformede brødskiver kan være morsomt for barna å lage.
- Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen? Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.
- Prøv gjerne ut å lage ukemeny, så er matpakkene planlagt.
Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:
Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no
Opplysningskontoret for egg og kjøtt –matprat.no/matstart.no
Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom