Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.

– Med en stadig større andel som spiser brød til lunsj og er opptatt av norskprodusert brød, er det tydelig at trenden går mot et mer bevisst og helhetlig brødkonsum, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Den årlige brødvaneundersøkelsen, gjennomført av Opinion på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn i februar 2025, viser at nordmenns holdninger til brød og kornprodukter har utviklet seg i en positiv retning.
– Flere forbrukere anser grove brød og kornprodukter som en viktig del av både et sunt og bærekraftig kosthold. At brødet er grovt, har god smak og at det er norskprodusert er de viktigste faktorene når de kjøper brød, forteller Nordbø.
Nordmenn vil ha kortreiste brød
Undersøkelsen avdekker at flere nordmenn er opptatt av bærekraft når de velger brød. Hele 77 prosent mener at grove brød og kornprodukter hører med i et bærekraftig kosthold, opp fra 64 prosent i fjor.
At brødet er kortreist oppgis som den viktigste grunnen til at det oppleves som bærekraftig. 68 prosent er opptatt av at brødet er bakt i Norge. Samtidig er det mange som synes det er vanskelig å finne ut av om det er det.
– Debatten rundt selvforsyning og ønske om å spise mer norskprodusert mat har nok bidratt til høyere bevissthet om korns rolle i kostholdet. Bransjen har her en god mulighet til å hjelpe forbrukeren med å gjøre det enklere å finne brødene som er bakt i Norge, mener Nordbø.

Vi velger grovt
Tallene for de som mener grovt brød og kornprodukter hører med i et sunt kosthold har også økt, fra 81 til 88 prosent i år.
Av disse faktorene er det spesielt fiber som gjør at folk opplever brød som sunt. Og det er jo riktig. Grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type-2 diabetes og tykktarmskreft. Dessuten gir fiberrik mat lengre og bedre metthetsfølelse, som igjen kan bidra til bedre vektkontroll.
– Fiber metter ikke bare deg, men er også godt for de gode tarmbakteriene dine. Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør vil du få i deg fiber og samtidig dekke helsemyndighetenes anbefalte inntak av fullkorn, sier Nordbø.

Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noLenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom