Hvilke pålegg er de mest populære i julen?

Del

Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.

Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene.
Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene. BrodogKorn.no

–  Julefrokosten har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen. Skikken spredte seg så til de mange hjem der morgenen den 25. desember ble tidspunktet for den julefrokosten vi i dag tenker på. En overdådig og lang frokost med masse god mat, gjerne både kald og varm mat, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at disse påleggene er de meste populære i jula:

•    57 % vil ha egg
•    45 % vil ha røkelaks/ørret
•    40 % vil ha ost  
•    39 % vil ha sylte

Hva slags brød går best med hvilke pålegg?

Grunnlaget for den gode julefrokosten er godt brød som passer til de ulike julepåleggene. Nordbø deler sine anbefalinger til hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.

Egg står på toppen av listen over hvilke pålegg som er viktig på frokostbordet til jul. Velg gjerne saftig loff eller fine surdeigsbrød om du serverer bløtkokte og hardkokte egg eller retter som eggerøre, omelett og eggesalat.

Røkelaks og røket ørret står som nummer to. Grove rugbrød passer godt til julens fiskefavoritter, også sild og gravlaks som står lenger ned på påleggslisten.

På tredjeplass står ulike oster. Frukt- og nøttebrød er en perfekt kombinasjon til mange oster. Milde oster som edamer og brie kan gjerne serveres med finere brødtyper. Mens kraftige oster som blåmuggost, ridderost og camembert krever mer smaksrike grove brød. Brunost passer ypperlig både til vørterbrød og julebrød.

Til julens kjøttpålegg som sylte, ruller og spekemat smaker det godt med grove brød, bakt på ulike kornsorter og gjerne med surdeig.

Lefser og flatbrød er også gode og tradisjonelle alternativ til julens pålegg. 

Unngår matsvinn med middagsrester på julefrokosten

Undersøkelsen viser at nordmenn kaster noe mer mat i jula enn ellers, men er samtidig flinke til å bruke opp restematen. 31 % svarer at de serverer rester fra julemiddagen til julefrokosten. 

–  Å spise opp restemat er det folk trekker frem som det mest effektive tipset for å kaste mindre mat i jula. Dette er et godt tips, og gunstig for lommeboka når du bruker opp julematen på denne måten, enten om det er til frokost eller til andre måltider, sier Nordbø.

Tre tips for ferskest mulig brød gjennom jula

Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:

  • Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett. 
  • Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader. 
  • Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.

Folkets påleggsfavoritter

Hvilke pålegg eller hva slags type mat / retter er viktige for deg å ha med på typiske julefrokoster og julelunsjer?

57 % Diverse egg
45 % Røkelaks/laks/ørret
40 % Ulike oster 
39 % Sylte
36 % Smør, majones, aioli, remulade
31 % Diverse ruller (ribbe-/lamme-/fårerull)
31 % Diverse spekemat (spekeskinke, fenalår etc.)
31 % Rester av julaftens middag
30 % Sild
28 % Rødbet og sylteagurk
25 % Juleskinke
24 % Sennep
24 % Roastbiff
24 % Leverpostei/posteier/pate
20 % Påleggsalater/majonessalater
20 % Skinke
17 % Diverse syltetøy
15 % Bacon
15 % Frukt
14 % Grønnsaker
12 % Ansjos
12 % Gravlaks
10 % Skinkesteik
10 % Reker, skalldyr og diverse fisk
10 % Diverse pølser
9 % Surkål/rødkål
6 % Kabaret
5 % Lammelår
5 % Rakfisk

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat, november 2024. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene.
Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Julens eggeretter fortjener saftig loff eller fint surdeigsbrød.
Julens eggeretter fortjener saftig loff eller fint surdeigsbrød.
MatPrat.no
Last ned bilde
Grove rugbrød er godt følge til julens fiskefavoritter.
Grove rugbrød er godt følge til julens fiskefavoritter.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Edamerosten er juleosten for mange. Frukt og nøttebrød er perfekt kombinasjon til ost. Alternativt kan du servere epler, klementiner, nøtter og dadler i tillegg til brødet.
Edamerosten er juleosten for mange. Frukt og nøttebrød er perfekt kombinasjon til ost. Alternativt kan du servere epler, klementiner, nøtter og dadler i tillegg til brødet.
BrodogKorn.no
Last ned bilde
Sylte serveres tradisjonelt med sennep og lefse, men kan vel så gjerne serveres sammen med grovbrød.
Sylte serveres tradisjonelt med sennep og lefse, men kan vel så gjerne serveres sammen med grovbrød.
MatPrat.no
Last ned bilde
Torunn Nordbø anbefaler å velge brød til julefrokosten utfra familiens påleggsfavoritter.
Torunn Nordbø anbefaler å velge brød til julefrokosten utfra familiens påleggsfavoritter.
BrodogKorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Nybakte brød til jul

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye