Hvilke pålegg er de mest populære i julen?
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
– Julefrokosten har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen. Skikken spredte seg så til de mange hjem der morgenen den 25. desember ble tidspunktet for den julefrokosten vi i dag tenker på. En overdådig og lang frokost med masse god mat, gjerne både kald og varm mat, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at disse påleggene er de meste populære i jula:
• 57 % vil ha egg
• 45 % vil ha røkelaks/ørret
• 40 % vil ha ost
• 39 % vil ha sylte
Hva slags brød går best med hvilke pålegg?
Grunnlaget for den gode julefrokosten er godt brød som passer til de ulike julepåleggene. Nordbø deler sine anbefalinger til hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Egg står på toppen av listen over hvilke pålegg som er viktig på frokostbordet til jul. Velg gjerne saftig loff eller fine surdeigsbrød om du serverer bløtkokte og hardkokte egg eller retter som eggerøre, omelett og eggesalat.
Røkelaks og røket ørret står som nummer to. Grove rugbrød passer godt til julens fiskefavoritter, også sild og gravlaks som står lenger ned på påleggslisten.
På tredjeplass står ulike oster. Frukt- og nøttebrød er en perfekt kombinasjon til mange oster. Milde oster som edamer og brie kan gjerne serveres med finere brødtyper. Mens kraftige oster som blåmuggost, ridderost og camembert krever mer smaksrike grove brød. Brunost passer ypperlig både til vørterbrød og julebrød.
Til julens kjøttpålegg som sylte, ruller og spekemat smaker det godt med grove brød, bakt på ulike kornsorter og gjerne med surdeig.
Lefser og flatbrød er også gode og tradisjonelle alternativ til julens pålegg.
Unngår matsvinn med middagsrester på julefrokosten
Undersøkelsen viser at nordmenn kaster noe mer mat i jula enn ellers, men er samtidig flinke til å bruke opp restematen. 31 % svarer at de serverer rester fra julemiddagen til julefrokosten.
– Å spise opp restemat er det folk trekker frem som det mest effektive tipset for å kaste mindre mat i jula. Dette er et godt tips, og gunstig for lommeboka når du bruker opp julematen på denne måten, enten om det er til frokost eller til andre måltider, sier Nordbø.
Tre tips for ferskest mulig brød gjennom jula
Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:
- Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett.
- Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader.
- Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.
Folkets påleggsfavoritter
Hvilke pålegg eller hva slags type mat / retter er viktige for deg å ha med på typiske julefrokoster og julelunsjer?
57 % Diverse egg
45 % Røkelaks/laks/ørret
40 % Ulike oster
39 % Sylte
36 % Smør, majones, aioli, remulade
31 % Diverse ruller (ribbe-/lamme-/fårerull)
31 % Diverse spekemat (spekeskinke, fenalår etc.)
31 % Rester av julaftens middag
30 % Sild
28 % Rødbet og sylteagurk
25 % Juleskinke
24 % Sennep
24 % Roastbiff
24 % Leverpostei/posteier/pate
20 % Påleggsalater/majonessalater
20 % Skinke
17 % Diverse syltetøy
15 % Bacon
15 % Frukt
14 % Grønnsaker
12 % Ansjos
12 % Gravlaks
10 % Skinkesteik
10 % Reker, skalldyr og diverse fisk
10 % Diverse pølser
9 % Surkål/rødkål
6 % Kabaret
5 % Lammelår
5 % Rakfisk
Undersøkelsen er gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat, november 2024.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom