Vekk surdeigen til live i påsken
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.

– Surdeig er levende kultur på sitt beste. Den gir brødet både smak, saftighet og en naturlig holdbarhet. Mange har fått et nært forhold til surdeigsstarteren sin, og det er noe vakkert i det. Den kan faktisk sove i ukevis og likevel våkne til live med litt kjærlighet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Surdeigstrenden står støtt
Under koronapandemien eksploderte interessen for surdeigsbaking. Folk hadde mer tid hjemme, og ønsket å lage mer fra bunnen. Trenden har vist seg å være langvarig. Ifølge Brødundersøkelsen 2024, gjennomført av YouGov på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, sier 1 av 5 nordmenn at de har bakt med surdeig det siste året.
– Det som startet som en pandemi-hobby, har blitt en fast rutine for mange. Surdeig gir en langsom, tilfredsstillende bakestund – og ikke minst et brød med fantastisk smak og god næringsverdi, sier Nordbø.
Fullkorn i vinden – og i surdeigsbrødet
Surdeigsbaking gir også et naturlig utgangspunkt for å bruke mer fullkorn – noe nordmenn kan med fordel spise mer av. Helsedirektoratets kostråd anbefaler at vi velger grove kornprodukter til daglig, og fullkorn er blant matvarene med best dokumentert helseeffekt. Det reduserer risikoen for kostholdsrelaterte sykdommer.
– Surdeigsbaking passer perfekt til grovere meltyper. Starteren bryter gradvis ned deler av stivelsen og gjør fullkorn lettere fordøyelig. Samtidig får du med alle de gode næringsstoffene som finnes i hele kornet, sier Nordbø.
Brødundersøkelsen viser også at over 70 % av oss spiser brød daglig, og grovbrød er det foretrukne valget. Det tyder på at det norske brødvanene står støtt, og at mange er bevisste på både smak og helse.
Slik vekker du surdeigen til live etter dvalen:
1. Ta starteren ut av kjøleskapet.
2. Bland 50 g starter, 50 g vann og 50 g sammalt mel i et glass.
3. La den stå i romtemperatur.
4. Har starteren stått lenge i kjøleskapet, trenger den lenger tid, så gjenta prosessen med mating.
5. Når starteren har vokst til ca. dobbel størrelse, er tykk og fin, og bobler - er den aktiv og kan bakes med.
Påsken: en tid for å senke tempoet – og bake
– Påsken gir en fin mulighet til å senke skuldrene og gjøre noe langsomt og tilfredsstillende. Å bake med surdeig er ikke bare sunt og godt – det gir også en følelse av mestring og kontakt med tradisjoner og råvarer, sier Nordbø
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder



Lenker
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom