Opplysningskontoret for brød og korn

Nesten halvparten spiser dette til frokost

Del

Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.

– Grøt kan lages og serveres på mange ulike måter, og er et sunt og godt alternativ til frokost, middag og kvelds, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Grøt kan lages og serveres på mange ulike måter, og er et sunt og godt alternativ til frokost, middag og kvelds, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. BRODOGKORN.NO

23. oktober feirer vi den norske grøtdagen. Grøt er fortsatt en viktig del av kostholdet for mange nordmenn. I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn sier 44 prosent* av dem som spiser frokost at de spiser havregrøt. 

– Havregrøt metter godt, og er en god kilde til fiber. Hvis du vil lage en ekstra mettende grøt kan du koke den på melk, ta oppi en eggeplomme og en smørklatt. Da får du en supergrøt som holder deg mett lenge, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun håper også at flere får øynene opp for byggrynsgrøt. Byggryn er det kornslaget vi dyrker mest av i Norge, men bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå. Nordbø har en ambisjon om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold.

– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året, men vi dyrker over 600 000 tonn. Så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak. Byggrynsgrøt er et bra frokostalternativ med masse fiber og antioksidanter. En skikkelig supergrøt, sier hun. 

Se oppskrifter på grøt: https://www.matprat.no/grot/

*Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2024

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Havregryn inneholder masse energi og næringsstoffer som er bra for oss. I tillegg er det mye fiber i havregryn, og man holder seg akkurat passe god og mett lenge.
Havregryn inneholder masse energi og næringsstoffer som er bra for oss. I tillegg er det mye fiber i havregryn, og man holder seg akkurat passe god og mett lenge.
BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Bygg er perfekt til grøt. Akkurat passe søt, nydelig på smak, og grov og sunn.
Bygg er perfekt til grøt. Akkurat passe søt, nydelig på smak, og grov og sunn.
BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Per Sollerman
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn
BRODOGKORN.NO
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Opplysningskonmtoret for brød og korn ønsker alle en nydelig grøtdag!

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye