Nesten halvparten spiser dette til frokost
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.

23. oktober feirer vi den norske grøtdagen. Grøt er fortsatt en viktig del av kostholdet for mange nordmenn. I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn sier 44 prosent* av dem som spiser frokost at de spiser havregrøt.
– Havregrøt metter godt, og er en god kilde til fiber. Hvis du vil lage en ekstra mettende grøt kan du koke den på melk, ta oppi en eggeplomme og en smørklatt. Da får du en supergrøt som holder deg mett lenge, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun håper også at flere får øynene opp for byggrynsgrøt. Byggryn er det kornslaget vi dyrker mest av i Norge, men bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå. Nordbø har en ambisjon om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold.
– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året, men vi dyrker over 600 000 tonn. Så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak. Byggrynsgrøt er et bra frokostalternativ med masse fiber og antioksidanter. En skikkelig supergrøt, sier hun.
Se oppskrifter på grøt: https://www.matprat.no/grot/
*Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2024
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder




Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Gjør skolestarten enklere med grovt brød i matpakka16.8.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Snart ringer skoleklokka inn igjen, og tusenvis av norske foreldre skal i gang med å lage matpakker hver eneste morgen. En undersøkelse fra YouGov viser at én av tre foreldre er bekymret for om barna deres får i seg nok næringsrik mat i løpet av skoledagen. Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer derfor foreldrene til å ta regi og satse på grovt brød i matpakka.
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom