DebioInfo

Forlot storbykjøkken for småbruk og vant den gjeveste matprisen!

Del
Restauratør Halvar Ellingsen vant Matprisen 2020! Rest ble kåret til Årets kjøkken! Rørosmeieriet ble Årets produsent! «Årets nominerte og vinnere er alle samme sterke kandidater og fortjener ros for sitt arbeid for mer bærekraftige matsystemer», sier juryleder Marte von Krogh.
Vinner av Matprisen 2020
Vinner av Matprisen 2020

Matprisen delt ut for sjuende år på rad - sterke kandidater

7. desember ble Matprisen avholdt. Prisutdelingen er til ære for alle de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat og favner hele næringskjeden fra jord til bord, enten det er et restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord. I åtte priskategorier har tre personer eller virksomheter vært nominert og under kveldens prisutdelingen ble vinnerne annonsert. I år stakk Halvar Ellingsen av med seieren i priskategorien Matprisen. 

Halvar Ellingsen driver restauranten Kvitnes gård på gården ved samme navn i Vesterålen. Spisestedet omtales som en potensiell arvtaker til Fäviken Magasinet, den verdensberømte restauranten i de svenske skoger. Om vinneren av hovedprisen fremhever jurymedlem Andreas Viestad særlig hvordan Ellingsen er «kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord og velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden samtidig som han serverer mat i verdensklasse.»

Rest vant Årets kjøkken, Rørosmeieriet ble Årets produsent og Rikskringkasteren NRK mottok prisen Årets formidler for TV-programmet «Matsjokket».

«Høyt matfaglig nivå kombinert med et oppfinnsomt perspektiv på bærekraft gjør Rest til en verdig vinner av Årets kjøkken», sier Thomas Horne, jurymedlem og forfatter, om vinneren av Årets kjøkken.

«Mat er en av de tingene vi har til felles med alle mennesker på jorda. Det er både en del av problemet og en del av løsningen på vår tids store klimautfordringer. Da skulle det bare mangle at vi har Matprisen, som feirer folk som tar maten på alvor og skaper bærekraftige måltider på fortreffelig vis», sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagrådgiver for bærekraftig matproduksjon i Framtiden i våre hender om prisutdelingen.

Under prisutdelingen ble også stipendet til KokkeKarlas Legat delt ut til en ung, kvinnelig kokk som ønsker å følge i KokkeKarlas fotspor.

Mens tidligere prisutdelinger har vært store feiringer på Vippa for de nominerte og vinnerne, ble årets utgave sendt på Matkanalen og strømmet på Facebook. 

Alle årets vinnere og juryens begrunnelse finnes nedenfor.

Bilder fra prisutdelingen kan lastes ned her. Mappen inneholder både jpg-filer i lav oppløsning og høyoppløste filer i tif-format.

Fotokreditt: Alle foto i mappen overskal krediteres Per Sollerman.

Andre bilder av vinnerne finnes her. Fotokreditt i filnavn.

Ønsker du intervju eller mer info, ta kontakt med Peter Møller på e-post eller telefon: 911 35 007.

Årets vinnere og juryens begrunnelser

Matprisen: Halvar Ellingsen

Å nomineres til og å vinne Matprisen betyr at man står på barrikadene for mer økologisk og bærekraftig matproduksjon. Det handler ikke om å legge om driften for kunne smykke seg med fagre ord, men om å faktisk ville gjøre verden til et mer levelig sted gjennom det vi spiser og drikker. Matprisen er prisen for den eller de som tar et valg og satser, som tør å bane seg fram og derved vise vei for andre. Alt dette kjennetegner årets vinner. Vinneren av årets pris er kompromissløs i å søke kort reisevei fra jord til bord, velge produksjonsmetoder som er vennlige for kloden og inspirere rundt om i det langstrakte land til å søke stadig mer bærekraftige matsystemer – samtidig som han serverer mat i verdensklasse. Matprisen 2020 går til bonden og kokken, restaurantøren og bærekraftsambassadøren, Halvar Ellingsen.

Kokkeprisen: Tommy Østhagen

Vinneren av årets kokkepris er slett ikke bare kokk. Han kokkelerer på et høyt nivå, men er kanskje mer kjent for sine mange ulike prosjekter og lekne kulinariske nysgjerrighet. Vinneren har sin helt egen tilnærming til bærekraft, som handler om å redusere matsvinn, spise mat i sesong og velge kortreiste råvarer, ikke minst selvplukket. Han kan trygt sies å ha tatt sanking til nye høyder. Kokkeprisens vinner har også gjennom sitt mangfoldige virke vist at kokker som bryr seg om bærekraft kan lykkes innen ulike felt. Årets vinner av Kokkeprisen er han som i sin nyeste bok ber deg om å “SpisOpp”, sankekokken Tommy Østhagen.

Årets kjøkken: Rest

Årets vinner har en inspirerende, banebrytende og helt særegen matfilosofi, som har fått mange til å tenke nytt om mat og råvarer. De fremviser en uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Kjøkkenet serverer smakfulle, delikate og vakre måltider på øverste nivå, og lar gjestene reise hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg. Vinneren av Årets kjøkken er Rest.

Årets storkjøkken: 4Service

Mye med storkjøkken er stort og mange små endringer kan få stor betydning. Prisen Årets storkjøkken er for de som har det i sin makt å endre mange menneskers mat- og drikkevaner i mer bærekraftig retning. Det handler ikke bare om å servere maten som metter, men også å gjøre det med hensyn til de ressursene som finnes her på kloden. Årets vinner nøyer seg ikke bare med å redusere emballasjebruk og matsvinn, men satser også på å lage mat fra bunnen av og velge råvarer fra bærekraftige kilder, enten det er fra lokale bønder eller fra sertifiserte fiskebestander. Kan alle disse endringene innføres og også gjøres med matglede og med serviceglede, da er det ikke rart at årets vinner er 4Service.

Årets produsent: Rørosmeieriet

Prisen Årets produsent skal gis til en aktør som bidrar til å øke mangfoldet av økologiske og bærekraftige produkter i markedet. Vi smører ikke tykt på om vi sier at det har definitivt årets vinner gjort! I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt og det er nytenkende på samme tid. Årets vinner er bærekraftspionerene fra bergstaden, Rørosmeieriet.

Debioprisen: Reindyrka

Årets vinner tilbyr bærekraftig mat til den store gullmedaljen. Med en utrettelig innsats jobber de for å tilby økologisk mat av høy kvalitet som har reist kort og tilhører sesongen. Man merker rett og slett lett hvorfor årets vinner har Debios valørmerke i gull. De har i en årrekke vært en utfordrer i et marked preget av få aktører og beinhardt prisfokus, og de gjør sin jobb fullblods, luttert og uforfalsket. Under de sju fjell finner vi et fjelgt hjem for bærekraftige dagligvarer, nemlig årets vinner, Reindyrka!

Årets formidler: Matsjokket

«Formidle kunnskap, inspirasjon eller forskning som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg.» Det er et av denne prisens kriterier, og årets vinner gjør nettopp dette. Gjennom en fremstilling som er lettfattelig og engasjerende tilbyr de folk et dypere innblikk i hvordan våre matsystemer faktisk fungerer. Det kan være rystende. Det kan til og med være støtende. Det er uansett et gode å vite mer. Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for. Det vil kanskje knapt komme som et sjokk på noen at årets vinner er Matsjokket.

Barne- og ungdomsprisen: Kompass & Co

For mange barn og unge kan verden være et vanskelig sted å navigere, og dyrking og matlaging kan være en mestringsarena hvor kreativitet og praktiske ferdigheter går sammen i en større helhet. Når denne helheten også inkluderer bærekraftig matproduksjon, snakker man om en verdig vinner av Barne- og ungdomsprisen. For årets vinner er maten halve føda, mestring er andre halvparten. Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler det gamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det de gjør. Vi ser gull i Kompass & Co.

KokkeKarlas stipend 2020: Johanna Magdeli Pettersson Utvær

Den som i år mottar stipendet til KokkeKarlas Legat er ei ung kokke med ambisjonene på plass. Hun kommer fra et småbruk på Barmøya i Selje hvor frukt- og bærplukking, sauehold, og sjarkfiske har formet hennes interesser for gode råvarer og tradisjonelle bevarings- og tilberedelsesteknikker. Gjennom oppveksten har hun fått tatt del i alt av arbeidet på gården, fra jorda og jordet til matbordet.

Johanna Magdeli Pettersson Utvær viser i sin søknad et reflektert syn på bærekraftig matproduksjon. Nå ønsker hun å fordype seg i råvarenes betydning ved å reise til den slovenske landsbygda og gå i lære hos en av verdens beste kokker, Ana Ros ved den Michelin-bejublede restauranten Hiša Franko. KokkeKarlas Legat og Matprisens jury gratulerer og ønsker Johanna Magdeli Pettersson Utvær lykke med å utvikle seg videre som en råvarenes og bærekraftens kokk!

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Under prisutdelingen ble også mottakeren av Ingrid Espelids Matkulturpris annonsert. Vinneren er Torill Renaa. Vinneren av prisen, som eies av Matmerk, ble gratulert av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vinner av Matprisen 2020
Vinner av Matprisen 2020
Last ned bilde
Vinner av Årets kjøkken
Vinner av Årets kjøkken
Last ned bilde
Vinner av Kokkeprisen
Vinner av Kokkeprisen
Last ned bilde
Mottaker av stipendet til KokkeKarlas Legat
Mottaker av stipendet til KokkeKarlas Legat
Last ned bilde
Vinner av Årets produsent
Vinner av Årets produsent
Last ned bilde
Vinner av Barne- og ungdomsprisen
Vinner av Barne- og ungdomsprisen
Last ned bilde
Vinner av Årets storkjøkken
Vinner av Årets storkjøkken
Last ned bilde
Vinner av Debioprisen
Vinner av Debioprisen
Last ned bilde
Vinner av Årets formidler
Vinner av Årets formidler
Last ned bilde
Som en del av prisutdelingen presenterte programlederne Ann Kristin Møsth Wang og Ole Martin Alfsen eksempler på hvordan man kan servere bærekraftige måltider, på bildet brødpudding av gammelt brød
Som en del av prisutdelingen presenterte programlederne Ann Kristin Møsth Wang og Ole Martin Alfsen eksempler på hvordan man kan servere bærekraftige måltider, på bildet brødpudding av gammelt brød
Last ned bilde
Programlederne Ann Kristin Møsth Wang  og Ole Martin Alfsen
Programlederne Ann Kristin Møsth Wang og Ole Martin Alfsen
Last ned bilde
Matprisens jury (f.v.): Thomas Horne, Elise Mathilde Malik, Andreas Viestad, Marte von Krogh og Stina Mehus. Ikke avbildet: Ingrid Kleiva Møller
Matprisens jury (f.v.): Thomas Horne, Elise Mathilde Malik, Andreas Viestad, Marte von Krogh og Stina Mehus. Ikke avbildet: Ingrid Kleiva Møller
Last ned bilde

Lenker

Om DebioInfo

DebioInfo
Østre Blixrud vei 7
1940 Bjørkelangen

http://matprisen.no
Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.
Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom både prisutdeling og seminar skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.
Et bærekraftige måltid;
  • Laget fra bunnen av
  • Med fokus grønnsaker, belgvekster og korn
  • Sesongbasert
  • Med bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Med fokus på å redusere matsvinn
  • Med økologiske råvarer
Matprisen ble etablert i 2014. Prisutdelingen går av stabelen for sjuende gang 7. desember i år. Matprisen eies av DebioInfo.

Følg pressemeldinger fra DebioInfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra DebioInfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra DebioInfo

Dette er de nominerte til Matprisen 2021!15.9.2021 10:58:07 CEST | Pressemelding

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider, og samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi. Blant tidligere vinnere finner du Halvar Ellingsen, Restaurant Maaemo, Restaurant Rest, Heidi Bjerkan, Geitmyra matkultursenter for barn, Heinrich Jung, NRK Matsjokket og Rørosmeieriet. En tacorestaurant, et advokatfirma og en hageentusiast kan alle vinne priser under årets prisutdeling.

De nominerte til Matprisen 2020 er klare!29.10.2020 09:23:05 CET | Pressemelding

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Tidligere har blant andre Maaemo, Heidi Bjerkan, Matsentralen Norge, Heinrich Jung og Restaurant Kontrast vunnet priser. I dag er de nominerte til årets priser klare! Blant årets nominerte har vi Tim Wendelboe, Re-Naa, Matsjokket og Rørosmeieriet. Vinnerne vil bli offentliggjort under prisutdelingen på Facebook og Matkanalen 7. desember.

De nominerte til Matprisen 2019 er klare!3.10.2019 08:30:07 CEST | Pressemelding

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Tidligere har blant annet Esben Holmboe Bang, Heidi Bjerkan, Matsentralen Norge, Lysverket og Bergsmyrene gård vunnet priser. I dag er de nominerte i kategoriene Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Kokkeprisen og Barne- og ungdomsprisen klare. Blant årets nominerte har vi Godt Brød, Hurtigruten, ArktiskMat og Under. Vinnerne vil bli offentliggjort under prisutdelingen på Vippa i Oslo 11. november.

De nominerte til Matprisen 2018 er klare!23.10.2018 09:00:00 CEST | Pressemelding

Matprisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat og deles i år ut for femte gang. Tidligere har blant annet Esben Holmboe Bang, Heidi Bjerkan, Andreas Viestad, Lysverket og Bergsmyrene gård vunnet priser. I dag er de nominerte i kategoriene Matprisen, Årets kjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets kokk og Barne- og ungdomsprisen klare. Thomas Valø, Restaurant Kontrast, Ben Reddik, Balholm og Geitmyra matkultursenter for barn er blant de nominerte. Vinnerne av Matprisen 2018 offentliggjøres under prisutdelingen på Vippa i Oslo 19. november.