Fårikål er et festmåltid for hele familien

Vi spiser nesten 2 500 tonn kål i september
- Høsten er høysesong for fårikål. I 2019 ble det omsatt ca. 2 468 tonn med norsk kål i løpet av fire septemberuker, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Enkelt å lage
Fårikål er skikkelig god høstmat, og det er enkelt å lage. Ferske råvarer godgjør seg over tid, kanskje mens du er ute og går tur.
- Finn frem en stor gryte
- En enkel tommelfingerregel er å bruke halvparten kål og halvparten kjøtt i gryta
- Del kålen i båter
- Legg kål og kjøtt lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av kjelen
Det tar tid å koke fårikål – sett av minst to timer, men den lager seg selv mens du gjør noe annet.
Server gjerne i store, varme tallerkener, med et lite dryss persille over.
Gode poteter hører til
Det trengs ikke stort mer til gryta enn gode poteter.
- Velger du velger melne poteter som Kers Pink, Pimpernel eller delikatessepoteten Mandel trekker de til seg mer av den gode kraften, Noen bruker i tillegg flatbrød eller potetlefse, og andre vil gjerne ha tyttebærsyltetøy til.
Fårikålens festdag – 24. september
Fårikål er en av de tradisjonsrettene som nesten alle som har vokst opp i Norge har et forhold til. Det er helt naturlig – hodekålen er akkurat høstet og lammene er slaktet. Bedre råvarer skal du lete lenge etter – da er det fint å invitere til fest med familie og gode venner.
Sett gryta på bordet og nyt høstmaten.
Vann er den beste tørstedrikken, men vil du heve måltidet ytterligere passer det godt med både øl og hvitvin til fårikål. En god eplesider eller eplemost kan også passe godt, og er jo også basert på høstens beste råvarer.
Vil du gjøre ekstra stas på selskapet kan en epledessert toppe det hele, for eksempel en deilig lun eplesmuldrepai, som også kan gjøres glutenfri om ønskelig.
Fyller på med kål til neste dag
Mange mener at fårikål smaker bedre dagen etter. Da har smakene satt seg. Når vi setter i gang gryta første dagen fylles den til randen, lag på lag med lammekjøtt og kål. Når dette har fått syde og koke noen timer synker kålen sammen og blir litt borte, men alt det gode er fortsatt i gryta.
- Dagen etter pleier vi å fylle på med mer kål. Da blir det nok til alle og smaker minst like godt, forteller Gerd Byermoen.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom