8 tips til 8 om dagen
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.

Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe viser at 2–4-åringer i snitt spiser 4,4 porsjoner frukt og grønt daglig, mens voksne får i seg 3,3. Inntaket synker med alderen, 14–16-åringer spiser bare 3 porsjoner. En av hovedutfordringene er at 24 prosent av den voksne befolkningen rett og slett glemmer grønnsakene til middagen.
Det er kanskje ikke så rart i en hektisk hverdag der det er mye å passe på. Varsler fra ulike barnehage- og skoleapper dominerer hjem-skjermen. Husket vi å legge skift i barnehagen? Når var den barnebursdagen igjen, og er ikke de overgangsskoene vi kjøpte i høst blitt for små?
– Det er ikke rart at vi glemmer grønnsakene i den travle hverdagen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Heldigvis finnes det råd å få.
Her er ernæringsrådgiverens 8 tips til en grønnere hverdag:
- To håndfuller til hvert måltid: Hvis du spiser to håndfuller frukt og grønt til frokost, lunsj, middag og kveldsmat har du 8 porsjoner frukt og grønt!
- Grønt på brødskiva: I Norge er vi mange brødspisere, og det er ingenting galt ved det. Ved å legge til en håndfull frukt og grønt øker vi fiberinntaket betraktelig. Belønningen er jevnere energi og bedre konsentrasjon. Én håndfull holder til to brødskiver.
- “Grønn opp” havregrøten: Tilsett bær, banan, eller revet eple i havregrøten. En fargerik, næringsrik og god start på dagen.
- Ekstra grønnsaker i supper og gryteretter: Én håndfull tomatsuppe er én om dagen. Lager du bolognese fra bunnen av eller tilsetter revet gulrot til et ferdig glass med pastasaus har du raskt et par håndfuller grønnsaker. Og ha gjerne en salat til bolognese og andre pastaretter!
- Middagsplan: Lag en middagsplan for uka som inkluderer frukt og grønnsaker til hvert måltid. Dette gjør det enklere å huske dem! La barna få velge sine favoritter.
- Matpakker: Kutt opp grønnsaker til matpakken samtidig som du kutter opp grønnsaker til middag. Staver av agurk, gulrot og paprika er perfekte i matpakken. Da sparer du også tid.
- Gode måltidsopplevelser: “Spis opp maten” er “ut”! Med det mener vi selvsagt ikke å oppfordre til matsvinn. La barna utforske og smake på maten. Tilby gjerne flere ulike grønnsaker til hvert måltid. Det som ikke blir spist til middag kan du sende med i matpakken. Igjen: Tid spart!
- Slue triks: Snik inn grønnsaker i vafler, pannekaker, smoothies og i tacoen. Ta utgangspunkt i noe barna allerede liker og snik inn mer grønt.
Det store norske grøntløftet handler om at vi alle må stå sammen for å øke forbruket av frukt og grønt. Det er for mye å vinne til at vi kan la være. Vi lover å ta vår bit. Tar du din?
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom