Opplysningskontoret for frukt og grønt

Når grønt møter grill, skjer det noe magisk

Del

Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.

Grilling tar grønnsakene til et nytt nivå – de blir saftigere, smakene skjerpes, og du får en helt annen opplevelse enn med kokte grønnsaker.
Grilling tar grønnsakene til et nytt nivå – de blir saftigere, smakene skjerpes, og du får en helt annen opplevelse enn med kokte grønnsaker.

– Før trodde jeg at grønnsaker på grillen bare var pynt, men nå så oppdaget jeg hvor mye deilig umami- og røyksmak de får, sier Torjus Bredvold, matfaglig rådgiver i OFG, som har gjort frukt og grønt til en stor del av grillmåltidet. 

Grillen forvandler smaken 

Grønnsaker som paprika, mais, squash og nykål får masse dybde når de får godgjøre seg på grillen. Sukkeret i grønnsakene karamelliseres, de får røyksmak og en deilig, saftig tekstur. 

– Jeg lager ofte spyd med mais, rødløk og paprika, eller griller hjertesalat og river over parmesan. Og frukt – det er kanskje det beste trikset, sier Bredvold. 

Søte kontraster med frukt 

Frukt som ananas, vannmelon, fersken og plomme tåler høy varme og gir søte kontraster til salt og røkt grillmat. Perfekt som tilbehør, i salater – eller som en enkel dessert. 

– Grillet frukt som vannmelon eller ananas er sykt undervurdert fordi varmen karamelliserer sukkeret i frukten. Kjør på med litt honning, kanskje noen urter og et dryss lime eller chili – det blir alltid spist opp, avslutter Bredvold. 

OFGs grilltips for frukt og grønt: 

  • Pensle lett med olje før grilling for å unngå at det setter seg fast. 
  • Bruk grillspyd for mindre biter, eller grill i foliepakker. 
  • Frukt med mye sukker (som fersken og ananas) får ekstra god smak med litt sitrus eller urter etter grilling. 
  • Prøv hjertesalat, nykål, aubergine og blomkål som grønnsaksfavoritter. 
  • Topp gjerne med en enkel dressing eller en neve hakkede nøtter etter grilling. 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye