Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.

Norske jordbær står sterkt blant nordmenn i alle aldre og den gode smaken verdsettes høyt.
– Jordbærene har en helt spesiell plass i norske hjerter. Vi forbinder dem med sommer, sol og gode minner – og det er noe alle gleder seg til, sier Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Forventningene er høye på tvers av både aldersgrupper og landsdeler – noe som understreker hvor sterkt norske jordbær står i den norske sommertradisjonen, viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i mai 2025 av Respons analyse på vegne av OFG.
Slik blir smaken enda bedre
Norske jordbær vokser saktere på grunn av det kjølige klimaet. Lange, lyse sommerdager kombinert med kjølige netter gir bærene tid til å utvikle en intens og naturlig sødme. Eksperten anbefaler å la jordbærene hvile i romtemperatur før du spiser dem.
– Vent ca. 15 minutter fra du tar bærene ut til du spiser dem. Da kommer aromaen bedre frem – og de smaker merkbart bedre enn iskalde bær rett fra kjøleskapet, tipser Sagen.
Slik forlenger du holdbarheten
Norske jordbær er best spist, og det er lite grunn for å oppbevare dem så lenge, men det er lite som er skuffende som bløte og kjipe bær etter bare en liten dag i kjøleskapet. Her er rådene for å holde dem friske frem til du skal spise dem:
-
Hold dem jevnt kalde
Ikke ta jordbærene frem og tilbake mellom kjøleskap og varme omgivelser. En tommelfingerregel: 1 time ute i sola er som én dag mindre i holdbarhet.
-
Fjern plastposen
Ikke oppbevar bærene i plastposen fra butikken. Det dannes lett kondens i posen, noe som gir fukt og perfekte forhold for mugg og bløte bær. Fjern posen så raskt som mulig etter kjøp.
– Med noen enkle grep kan man både bevare bærene lenger og få enda bedre smak. Norske jordbær fortjener å behandles med litt omtanke, sier Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom