Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.

– Mange blir overrasket når de hører dette, men mikrobølgeovn er en av de mest skånsomme metodene for å tilberede grønnsaker og potet, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Fordelen ved å dampe grønnsaker i mikroen er at svært lite vitaminer forsvinner under prosessen. I motsetning til koking og steking, varmer mikrobølger maten raskt fra innsiden, noe som er mer skånsomt. Dette bidrar til å bevare vannløselige vitaminer som vitamin C og B, siden oppvarmingstiden er kortere og mindre næring dermed forsvinner i kokevannet.
Slik damper du grønnsaker i mikrobølgeovn:
-
Rens og kutt grønnsakene i passe biter.
-
Legg dem i en bolle som tåler mikro, tilsett 1–2 spiseskjeer vann og litt salt.
-
Dekk til med plastfolie eller en asjett som lokk.
-
Kjør på 600 watt i 2–4 minutter, avhengig av type og mengde grønnsaker. Sjekk med en gaffel om de er møre – juster tiden om nødvendig.
Også frosne grønnsaker kan dampes på samme måte, men de vil trenge litt lengre tid. Mikrobølgeovnen er også glimrende til å bake poteter og søtpoteter. Prikk hull i poteten med en gaffel og varm på 600 watt i 5–10 minutter, avhengig av størrelsen. Ønsker du ekstra god smak, kan du gratinere poteten i ovnen etterpå for å få sprø skorpe – også kjent som "double baked potato".
Hva med stråling?
Mange lurer på om mikrobølgeovn er trygt å bruke. Svaret er ja. Mikrobølgeovner benytter ikke-ioniserende stråling, og når ovnen slås av, forsvinner også mikrobølgene umiddelbart. De varmer kun maten, og etterlater ingen stråling i maten.
– Det viktigste å huske på er å ikke la maten stå for lenge på høy effekt, da kan den bli brent, og brent mat er ikke sunt, uansett tilberedningsmetode. Damping i mikrobølgeovn er altså både trygg, enkel og en smart måte å bevare næringen i grønnsakene på, påpeker Sagen.
Ulemper?
Hvor lenge du skal tilberede grønnsakene og potetene i mikroen avhenger av størrelse og vekt, det kan derfor være litt vanskelig å treffe riktig i starten på tiden.
– Men øvelse gjør mester! Skal du tilberede grønnsaker til mange er det like greit å dampe vanlig på rist i en kjele med lokk på, avslutter Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom