Lefsebaking er god demensomsorg

Studier viser at opptil 80 % av beboerne på sykehjem er demente. Og studier viser og at det ofte er sprik mellom hva de som bor på sykehjem opplever som meningsfullt og givende, og hva de som jobber der tror. Beboeren vil gjerne være aktive og deltakende. Baking er sånn sett et godt tiltak som både skaper glede og er helsebringende.
Bakstedag på Midtåsenhjemmet
Det var mye latter og glede rundt bakstebordet da Norges bygdekvinnelag og Opplysningskontoret for brød og korn inviterte beboerne på demensavdelingen på Midtåsenhjemmet til å bake lefser sammen med oss nå i desember.
Ingrid Lamark og Mari Gjengedal i Norges bygdekvinnelag demonstrerte prosessen fra deig til ferdig lefse og sørget for at beboerne kunne få bake selv eller bare se og nyte opplevelsen.
«Det er meningsfullt og hyggelig å kunne besøke beboerne her på hjemmet, spesielt nå i førjulstiden. Vi ser at det bringer glede, aktiviserer og bringer folk sammen. Tradisjonsmat fungerer svært godt til dette formålet fordi eldre har sterke minner knyttet til sin barndomsmat», sier de to.
Arnfinn Nordbø (90) har vokst opp med å hjelpe til med takkebaksten på gården i Setesdal. Selv begynte han først å bake egne lefser og flatbrød etter at han fikk et takkbakstkurs hos Bodil Nordjore til jul for 5 år siden. Og baking av flatbrød og lefser har blitt en årlig juletradisjon etter dette. Nordbø bidro også med baketips. Han var særlig opptatt av korrekt fart og trykk og presiserte at «det er viktig å kjevle hardt nok til at den blir skikkelig flat, og løst nok til at den ikke limer seg fast i bordplata.»
En annen av beboerne mente han «nok kunne ha gjort det stort som baker, men trodde det var litt sent å etablere ny bedrift nå..». Og en som bare så på var klar på at «jeg har aldri bakt i hele mitt liv, men er glad i få ting servert» - og det fikk han, og var utrolig fornøyd med lefsen smurt med smør, sukker og kanel.
Midtåsenhjemmet har jobbet aktivt for å gi beboerne på demensavdelingen et bedre tilbud de siste årene. De startet prosjektet «Trygg og glad» høsten 2016 med bl.a. fokus på kompetanseheving av de ansatte, hensiktsmessig sammensetning av beboergrupper, og velferdsteknologi. Dette har resultert i bedre bomiljø, redusert medisinbruk og lavt sykefravær. De har laget «minnekasser» og tilrettelegger for at beboerne skal få delta i juleforberedelsene med bl.a. baking av julekaker.
«Vi ser at mange av våre beboere har stor glede av å delta i selve bakingen, og for andre er stemningen, duften og smaken nok», sier Helene Eikel, avdelingssykepleier på Midtåsenhjemmet.
Hardangerlefse
2 egg
250 g sukker
125 g smeltet smør
½ liter kulturmelk
1 ts hornsalt
1 kg hvetemel
1. Rør sammen egg, sukker og smør. Ha i melken og bland hjortetakksalt med litt hvetemel før det røres i.
2. Bland i hvetemel til deigen er passelig tykk til å kjevle ut.
3. Lefsene kjevles ut ganske tykke, gjerne i byggmel.
4. Lefsene stekes på takke, i en tørr stekepanne eller rett på kokeplaten.
Kontakter
Mari Gjengedal
Rådgiver i Norges bygdekvinnelag
Mobil: 970 45 683
E-post: mari.gjengedal@bygdekvinnelaget.no
Ingrid Lamark
Prosjektleder for Tradisjonsmatskolen
Mobil: 918 00 215
E-post: ingrid.lamark@bygdekvinnelaget.no
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder






Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
Norges Bygdekvinnelag har tung kompetanse innenfor norsk tradisjonsmat, og holder hundrevis av tradisjonsmatkurs rundt om i landet. I tillegg står organisasjonen bak oppskriftssiden norsktradisjonsmat.no.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom