
Månedens Fredsprofil for oktober: Sør-Trøndelag AUF ved Julie Indstad Hole

Norges Fredsråd vil hver måned fremheve et enkeltmenneske eller organisasjon som har utmerket seg for forbrødring og fred i måneden som har gått. Månedens fredsprofil for oktober 2016 er Sør-Trøndelag AUF ved Julie Indstad Hole.
Aktuell med:
AUFs landsmøte vedtok sist uke på initiativ fra Julie Indstad Hole, leder av Sør-trøndelag AUF, at de ikke ønsker utstasjonering av 330 amerikanske marinesoldater på Værnes. Ungdomspartiet ber Arbeiderpartiet komme på banen, og ønsker at den langvarige norske basepolitikken skal ligge fast. “En slik kursendring fra Høyre- og FrP-regjeringen kan vi ikke være med å akseptere” sier Hole, og tar til orde for en tydeligere og mer kritisk opposisjon.
Bakgrunn:
Tidligere i oktober avslørte Adresseavisa planene om å utstasjonere over 300 amerikanske marinesoldater på Værnes, og sist uke ble det klart at soldatene kommer allerede neste år. Beslutningen er problematisk både på grunn av sine implikasjoner for norsk sikkerhetspolitikk, men også på grunn av hemmelighold gjennom prosessen. Utstasjoneringen er et brudd med den norske basepolitikken som har ligget fast i over 70 år: Siden 1949 har det vært bred enighet om at vi ikke ønsker utenlandske soldater på norsk jord i fredstid. Mens vi gjennom den kalde krigen stadig balanserte avspenning opp mot avskrekking for å sikre et godt forhold til naboen i øst, synes den tradisjonelle avspenningstankegangen i dag fjern i norsk politikk. Mange har reagert på signaleffekten bak vedtaket, da utstasjoneringen oppfattes som unødvendig provoserende på Russland. Vedtaket medfører et mer anspent forhold til Russland, og kan i neste omgang få konsekvenser også på sivile områder hvor vi er helt avhengige av et godt samarbeid med nabolandet. Beslutningen ble fattet bak lukkede dører, og verken Storting eller lokalpolitikere har fått uttale seg. Den lukkede prosessen er kritikkverdig og betegnes som udemokratisk, da en såpass grunnleggende endring i norsk sikkerhetspolitikk bør opp til en langt åpnere debatt og behandling i Stortinget.
Begrunnelse:
Til tross for at utstasjoneringen kan sees som et tydelig brudd med tradisjonell norsk sikkerhetspolitikk, har opposisjonspartiet AP gjort lite for å stoppe vedtaket. Opposisjonens viktigste jobb er å gå regjeringen kritisk etter i sømmene på alle politikkens hovedområder, og i basesaken har AP sviktet sin oppgave. Uansett om partiet mener utstasjoneringen er fornuftig eller ei, plikter opposisjonen like fullt å stille kritiske spørsmål i møte med en så drastisk endring av egen basepolitikk. Norges Fredsråd berømmer Julie Indstad Hole for at hun etterlyser en sterkere sikkerhetspolitisk opposisjon på Stortinget og maner til åpnere debatt om dette temaet. Når vårt viktigste opposisjonsparti svikter, trenger vi modige stemmer som hennes til å stå opp og forsvare arven etter Gerhardsen, Lange og Hauge - for bevaring av norsk basepolitikk og en fornuftig balansering mellom avspenning og avskrekking.
Tidligere fredsprofiler:
2015
Januar – Ordfører Cecilie Hansen
Februar – «Fredens ring»
Mars – «Red Zone»
April – «Verdens beste nyheter»
Mai – Maria Bamieh
August – «Refugees welcome to Norway»
2016
Januar – Merete Nordhus
Februar – «Soldiers of Are og Odin»
Mars – Carsten Jensen
April – Moddi
Mai – Tormod Heier
August – Europarådet
September - Frammuseet
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Nei til utenlandske soldater på norsk jordVideokanal
Kontakter
Hedda LangemyrDaglig leder
Tel:+47 952 74 822hedda@norgesfredsrad.noTuva GrimsgaardInformasjonsrådgiver
Tel:+47 480 92 358tuva@norgesfredsrad.noBilder
Lenker
Om Norges Fredsråd
Syv norske fredsorganisasjoner opprettet 25. oktober 1945 Norges Fredsråd som et samarbeidsorgan. NFR var en viktig arena for det norske fredsarbeidet gjennom etterkrigstiden, og videre under den kalde krigen.
I dag er Norges Fredsråd møteplassen for fred . Møteplassen der meningsfeller og motstandere kan møtes til debatt og gjensidig opplysning. En møteplass som blir lagt merke til og lyttet til. En arena som følger utviklingen i fredsrelaterte saker og arbeidsmetoder.
Som samarbeidsorgan jobber Norges Fredsråd for kompetanseheving og bedre utnyttelse av kunnskapen i norske fredsmiljøer. Organisasjonen er opptatt av sterkere samarbeid mellom aktuelle partnere og medlemsorganisasjonene, og vil bidra til økt synliggjøring av fredspolitiske standpunkt i den offentlige debatten. Overordnet skal NFR arbeide for bedre rammebetingelser for norsk fredsarbeid.
Følg pressemeldinger fra Norges Fredsråd
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Fredsråd
Freds- og dialogtur til Russland: Naboer som venner - ikke fiender!27.2.2018 12:59:19 CET | Pressemelding
Som motvekt til den senere tids opprustning og skremselspropaganda forbereder en gruppe nordiske kultur- og fredsarbeidere en freds- og dialogreise til Russland 15. - 26. mai 2018. Mange slutter seg til budskapet, og turen er for lengst fulltegnet.
Corbyns skyggeminister til Oslo for fredspris-fakkeltog4.12.2017 07:00:00 CET | Pressemelding
Mens atomvåpenstatenes ambassader truer med å boikotte fredsprisutdelingen, stiller den britiske opposisjonstoppen og Jeremy Corbyns skyggeminister for fred og nedrustning, Fabian Hamilton, med appell for et internasjonalt atomvåpenforbud når Norges Fredsråd inviterer til det tradisjonsrike fakkeltoget for fredsprisvinnerne fra Jernbanetorget i Oslo søndag 10. desember kl 1730.
Tidenes mest solide fredspris6.10.2017 11:52:39 CEST | Pressemelding
Norges Fredsråd gratulerer ICAN - Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen – med fredsprisen! Få har prestert mer for fred det siste året. Dette er en pris til alle de som i årevis har kjempet for et forbud mot atomvåpen. 10. desember arrangerer vi også i år fakkeltog til ære for en velfortjent vinner!
Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.
Dreining i norsk sikkerhetspolitikk fra USA til Europa20.4.2017 12:56:41 CEST | Pressemelding
I dag lanserte Regjeringen den nye stortingsmeldingen ”Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk”.