Norges Fredsråd

Norges Fredsråds Nobelfavoritter for 2016

Del
Fredag får verden vite hvem som mottar årets Nobels Fredspris, og spekulasjonene er mange. I motsetning til mange andre mener Norges Fredsråd at White Helmets ikke burde få den, men trekker her frem sine topp tre Nobelfavoritter blant de 376 nominerte: #1 Kathryn Bolkovac, Edward Snowden og Arundhati Roy; #2 Article 9 Association; #3 Ernest Moniz og Ali Akbar

#1 Edward Snowden, Arundhati Roy og Kathryn Bolkovac
Edward Snowden, Arundhati Roy og Kathryn Bolkovac kjemper på ulikt vis mot militarisme og maktovergrep. De fleste kjenner fortellingen om Snowden godt fra før av, og denne høsten blir varslerens historie film, men hans med-nominerte er mindre allment kjent. Varsleren Kathryn Bolkovac arbeidet for FNs fredsbevarende styrker i Bosnia da hun avdekket og slo alarm om FN-personells innblanding i overgrep og menneskehandel i landet. Siden har hun fortsatt arbeidet mot de problematiske sidene ved å bruke private militære aktører i statlige og internasjonale operasjoner. De to varslerne har stått opp mot problematiske maktstrukturer, det samme som den indiske forfatteren Arundhati Roy har kritisert i sitt arbeid. Roy er en av vår tids mest kraftfulle kritikere av moderne militærmakt og atomvåpen, og har lenge talt mot ideen om at krig kan føre til reell fred. En pris til Snowden, Roy og Bolkovac er en solid fredspris i tråd med retningslinjene i Nobels testamente.

#2 Japanske Article 9 Association
I motsetning til absurde nominasjoner som Susan Sarandon og Kim Kardashian, er japanske Article 9 Association et langt mer interessant forslag. Artikkel 9 i den japanske grunnloven er unik i verdenssammenheng, og frasier Japan retten til å føre krig. Artikkelen ble skrevet i etterkant av andre verdenskrig, med et uttrykt ønske om å bidra til internasjonal fred basert på rettferd og orden. I nyere tid har den japanske regjeringen tatt skritt for å legitimere militær handling, særlig i internasjonale operasjoner, gjennom en nytolkning av artikkelen. Dette har ført til massiv motstand i det japanske sivilsamfunnet, og Article 9 Association arbeider for å bevare den originale ordlyden i Artikkel 9, og slik ivareta Japans grunnlovsfestede ansvar for ikkevold. En freds­pris til orga­ni­sa­sjo­nen vil legge press på Japan for å bevare ikke­volds­pa­ra­gra­fen i en tid med økte spenninger i regionen, samt hylle det 70 år lange japanske enga­sje­men­tet for fre­de­lig konfliktløsning.

#3 Irans atomavtale: Ernest Moniz and Ali Akbar
2016 ble året fjorårets atomavtale med Iran ble satt ut i livet, og de to forhandlerne Ernest Moniz og Ali Akbar har blitt nominert for sin rolle i Iran-prosessen. I januar verifiserte IAEA at Iran har tatt de nødvendige skrittene for å sikre at deres atomprogram forblir fredfullt, og den historiske avtalen har lyktes i å sikre verden innsyn i Irans atomvåpenprogram, mot at økonomiske sanksjoner mot landet har blitt lettet. Ved siden av å motarbeide ytterligere spredning av atomvåpen i verden, har avtalen sikret et tettere forhold mellom Iran og USA, noe som også kan få positive ringvirkninger i regionen. Dette gjelder eksempelvis Syria-konflikten, hvor de to statene står på hver sin side. Avtalen er på ingen måte perfekt, og det er mange skjær i sjøen, men verden går en litt tryggere fremtid i møte med atomavtalen på plass.

Fredspris - ikke en humanitær pris
Til tross for mange solide nominasjoner, er det likevel de nominerte som befinner seg utenfor Nobelprisens retningslinjer som får mest oppmerksomhet. Eksempelvis har organisasjonen Syrian Civil Defense, eller White Helmets, fått mye omtale i år, og figurerer sågar på PRIO-direktør Harpvikens liste over hans beste Nobel-kandidater. Propagandamaskineriet går for fullt både for og i mot organisasjonen, og kontrasten mellom de som hyller deres arbeid og de som trekker motivasjonen deres i tvil understreker for alvor at “krigens første offer er sannheten”. Mens det er utfordrende å få oversikt over De hvite hjelmenes operasjoner og tilknytninger, er det samtidig åpenbart at de gjør en viktig jobb på bakken i et land Ban Ki-moon sier er “verre enn et slaktehus”. Det er meget mulig at De hvite hjelmene fortjener en pris for sitt arbeid. Men det er en forskjell mellom humanitært arbeid og fredsarbeid: En vinner av Nobels Fredspris skal arbeide for fred og forbrødring, eller bidra til nedrustning. Selv om humanitære aktører redder liv, bidrar de ikke nødvendigvis til dette, og kvalifiserer slik ikke for fredsprisen. Det samme gjelder aktørene som har engasjert seg i flyktningarbeid langs Middelhavets strender, slik som Aegean Solidarity Movement: Arbeidet er viktig og burde prises, men ikke Nobels fredsprises. Derimot vil en pris til nominerte som Kathryn Bolkovac, Edward Snowden og Arundhati Roy; Article 9 Association samt Ernest Moniz og Ali Akbar være verdige fredsprisvinnere i 2016. Vi håper Nobelkomiteen i år som i fjor holder seg innenfor sitt mandat, og finner en vinner som er en Nobels Fredspris verdig!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norges Fredsråd

Norges Fredsråd
Postboks 8940 Youngstorget
0028 OSLO

2286 8437http://www.norgesfredsrad.no/

Syv norske freds­or­ga­ni­sa­sjo­ner opp­ret­tet 25. okto­ber 1945 Nor­ges Freds­råd som et sam­ar­beids­or­gan. NFR var en vik­tig arena for det norske freds­ar­bei­det gjen­nom etter­krigs­ti­den, og videre under den kalde krigen.

I dag er Nor­ges Freds­råd møte­plas­sen for fred . Møte­plas­sen der menings­fel­ler og mot­stan­dere kan møtes til debatt og gjen­si­dig opp­lys­ning. En møte­plass som blir lagt merke til og lyt­tet til. En arena som føl­ger utvik­lin­gen i freds­re­la­terte saker og arbeidsmetoder.

Som sam­ar­beids­or­gan job­ber Nor­ges Freds­råd for kom­pe­tanse­he­ving og bedre utnyt­telse av kunn­ska­pen i norske freds­mil­jøer. Orga­ni­sa­sjo­nen er opp­tatt av ster­kere sam­ar­beid mel­lom aktu­elle part­nere og med­lems­or­ga­ni­sa­sjo­nene, og vil bidra til økt syn­lig­gjø­ring av freds­po­li­tiske stand­punkt i den offent­lige debat­ten. Over­ord­net skal NFR arbeide for bedre ramme­be­tin­gel­ser for norsk fredsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding

Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye