Vi tar en gulrot for landet på gulrotdagen

Vi tar en gulrot fra Østlandet
Gulrot fra Sørlandet
Gulrot fra Nord-Norge
En gulrot, ja både for og fra landet!
Selvforsynt med norsk gulrot
Frukt og grøntstatistikken viser at markedsandelen på norsk gulrot var på hele 94 % i 2021.
– Gulrot er en av våre største kulturer som kan produseres i store deler av landet. Den trives godt i klimaet her i Norge, og med god kvalitet på gulroten og moderne lagringsteknologi kan vi så å si være selvforsynte med norsk gulrot. Jeg synes derfor det er på sin plass å hedre gulrotprodusentene på gulrotdagen, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
“Ventegulrot”
– Del opp gulrotstaver og sett i vann i kjøleskapet, så har både store og små noe å “snacke” på mellom måltider når magen romler. “Ventegulrot” istedenfor “lavt blodsukker- snacking" av sjokolade før middag er mye mer fornuftig, sier ernæringsrådgiveren.
Perfekt nå som alt blir dyrere
– Av den samme posen kan du lage de herligste middagsretter, og med både høye strømpriser, økte rentekostnader og økte matvarepriser er det vel også velkomment for de fleste med tips til noen gode middagsretter som ikke koster så mye.
Ernæringsrådgiveren forteller at man kan lage mye god mat på et OK matbudsjett om man fyller tallerkenen med halvparten grønt og lager retter med mye gulrot, løk, kål, potet og andre rotgrønnsaker.
– Felles for både gulrot og andre rotgrønnsaker er at de inneholder godt med fiber. Som både metter godt og gjør godt for fordøyelsen. Mye næring og god mat for pengene med andre ord. Gulroten er i tillegg en god kilde til betakaroten, som omgjøres til vitamin A i kroppen. Vitamin A er viktig for normalt syn, hud og hår og har også en oppgave i immunsystemet.
Dilla på hasselback-gulrøtter
Neste gang du vil ha noe godt, som for eksempel på kakedagen 8. april, kan du jo lage en saftig gulrotkake, og er det en helt vanlig mandag er det godt å kose seg med gulrotstaver med tzatziki på kvelden, oppfordrer Sagen og fortsetter;
– Halve tallerken med noe grønt er et lurt valg, og er det noe jeg virkelig har fått dilla på så er det hasselback-gulrøtter. Søt og god gulrot med smør, honning og sitron mellom lagene. Myk inni, sprø i kantene, toppet med kruspersille og et dryss hakkede valnøtter. Kan det bli bedre?
Blir bare bedre etter ett par dager i kjøleskapet
– Et hett hverdagstips er å lage coleslaw med gulrot, hodekål og dressing, den blir bare bedre etter ett par dager i kjøleskapet og kan like godt brukes til burgeren, som til fiskekaker og til grillmaten. Lag litt ekstra, så har du!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom