Vekker julens minner med julebakst
– Ja, dette har jeg gjort mye, sier Annie (92), mens deigklumpene blir forvandlet til sandkaker i formene. – Nå blir det ikke til at jeg baker så mye. Nå er det andre i familien som tar seg av det, smiler hennes bordvenninne Laila (84). – Men det er jo veldig hyggelig å bake, og ikke minst sammen, er de enige om.
Julen er en tid for tradisjoner, og å omgås familie og venner. For mange eldre som bor på sykehjem byr det på vanskeligheter, fordi de har flyttet fra sine hjem og ikke kan feire jul med familien lenger slik som man pleide. Mange har også en kognitiv svikt, mange har demenssykdom, noe som ytterligere forsterker utfordringer med gjenkalling av minner samt evner til å gjennomføre det man pleide å gjøre før og fordi de sliter med hukommelsen.
Men julen byr også på gode muligheter til aktiviteter som kan bidra til å bringe fram minner. Å bake småkaker er en slik tradisjon som bidrar både med lukt, smak og kjente bevegelser i selve bakingen mener Nasjonalforeningen for folkehelse og Opplysningskontoret for brød og korn.
Alle sykehjem skal ha slike tilbud som hjelper beboerne å hente fram minner og delta i aktiviteter som kan gi dem mestring. På dette området kan også frivillige og familie bidra, og det er fint når sykehjemmene legger til rette for at det lar seg gjennomføre.
– Rundt om i landet deltar våre frivillige aktivitetsvenner og medlemmer i helselag og demensforeninger i juleaktiviteter som bidrar til å hente fram gode minner om jul hos demenssyke. Denne frivillige aktiviteten gjøres med glede, fordi det gir god mening til alle som deltar, både de som bor på sykehjemmene og de som kommer på besøk, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, interesseorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende. – Selv om demens gjør at vi ikke kan lage nye, gode minner, kan vi lage gode stunder. Å få oppleve lukt og smak av julebakst kan hente frem gode opplevelser og følelser fra tidligere i livet. Det er med på å nettopp lage en ekstra god stund, og det har stor verdi, sier Mina Gerhardsen.
Hun har sammen med Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og eldre på Midtåsenhjemmet bakt serinakaker, krumkaker og sandkaker.
– Å bake julekaker er fellesskap, sier Torunn Nordbø. – En slik aktivitet bidrar både til mestringsfølelse i tillegg til å skape julestemning og hygge.
Det mimres over bakebordet på Midtåsenhjemmet i Oslo. Noen husker godt at baketradisjoner ble gitt videre fra generasjonene over. Andre forteller om krumkakejernet som ikke var elektrisk og måtte snus under stekingen.
– Det blir gode samtaler rundt bakingen. Vi lærer av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt på tvers av generasjoner, sier Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn, og oppfordrer alle alders- og sykehjem til å tilrettelegge for at beboere kan få bake i førjulstiden.
KRUMKAKER
Ingredienser
4 egg
250 g sukker
250 g smeltet smør
300 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
Slik gjør du
- Pisk egg og sukker til lett eggedosis.
- Tilsett smeltet smør, hvetemel og kardemomme. Rør godt sammen.
- La røren svelle i ca. 15 minutter.
- Smør krumkakejernet med smør og varm godt opp.
- Legg en stor teskje røre på midten av jernet, og stek til krumkakene er gyllenbrune.
- Rull krumkakene til kremmerhus, eller legg dem over en kopp til krumkakeskåler.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Hvordan bake krumkakerVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noRandi KiilInformasjonssjef
Nasjonalforeningen for folkehelse
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom