Vekker julens minner med julebakst

– Ja, dette har jeg gjort mye, sier Annie (92), mens deigklumpene blir forvandlet til sandkaker i formene. – Nå blir det ikke til at jeg baker så mye. Nå er det andre i familien som tar seg av det, smiler hennes bordvenninne Laila (84). – Men det er jo veldig hyggelig å bake, og ikke minst sammen, er de enige om.
Julen er en tid for tradisjoner, og å omgås familie og venner. For mange eldre som bor på sykehjem byr det på vanskeligheter, fordi de har flyttet fra sine hjem og ikke kan feire jul med familien lenger slik som man pleide. Mange har også en kognitiv svikt, mange har demenssykdom, noe som ytterligere forsterker utfordringer med gjenkalling av minner samt evner til å gjennomføre det man pleide å gjøre før og fordi de sliter med hukommelsen.
Men julen byr også på gode muligheter til aktiviteter som kan bidra til å bringe fram minner. Å bake småkaker er en slik tradisjon som bidrar både med lukt, smak og kjente bevegelser i selve bakingen mener Nasjonalforeningen for folkehelse og Opplysningskontoret for brød og korn.
Alle sykehjem skal ha slike tilbud som hjelper beboerne å hente fram minner og delta i aktiviteter som kan gi dem mestring. På dette området kan også frivillige og familie bidra, og det er fint når sykehjemmene legger til rette for at det lar seg gjennomføre.
– Rundt om i landet deltar våre frivillige aktivitetsvenner og medlemmer i helselag og demensforeninger i juleaktiviteter som bidrar til å hente fram gode minner om jul hos demenssyke. Denne frivillige aktiviteten gjøres med glede, fordi det gir god mening til alle som deltar, både de som bor på sykehjemmene og de som kommer på besøk, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, interesseorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende. – Selv om demens gjør at vi ikke kan lage nye, gode minner, kan vi lage gode stunder. Å få oppleve lukt og smak av julebakst kan hente frem gode opplevelser og følelser fra tidligere i livet. Det er med på å nettopp lage en ekstra god stund, og det har stor verdi, sier Mina Gerhardsen.
Hun har sammen med Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og eldre på Midtåsenhjemmet bakt serinakaker, krumkaker og sandkaker.
– Å bake julekaker er fellesskap, sier Torunn Nordbø. – En slik aktivitet bidrar både til mestringsfølelse i tillegg til å skape julestemning og hygge.
Det mimres over bakebordet på Midtåsenhjemmet i Oslo. Noen husker godt at baketradisjoner ble gitt videre fra generasjonene over. Andre forteller om krumkakejernet som ikke var elektrisk og måtte snus under stekingen.
– Det blir gode samtaler rundt bakingen. Vi lærer av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt på tvers av generasjoner, sier Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn, og oppfordrer alle alders- og sykehjem til å tilrettelegge for at beboere kan få bake i førjulstiden.
KRUMKAKER
Ingredienser
4 egg
250 g sukker
250 g smeltet smør
300 g hvetemel
½ ts malt kardemomme
Slik gjør du
- Pisk egg og sukker til lett eggedosis.
- Tilsett smeltet smør, hvetemel og kardemomme. Rør godt sammen.
- La røren svelle i ca. 15 minutter.
- Smør krumkakejernet med smør og varm godt opp.
- Legg en stor teskje røre på midten av jernet, og stek til krumkakene er gyllenbrune.
- Rull krumkakene til kremmerhus, eller legg dem over en kopp til krumkakeskåler.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Hvordan bake krumkakerVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noRandi KiilInformasjonssjef
Nasjonalforeningen for folkehelse
Bilder





Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom