Opplysningskontoret for brød og korn

Vekker julens minner med julebakst

Del

Usikkert tas det i deigen som ligger på bordet, men det skal ikke mange minuttene til før flittige hender kyndig håndterer sandkakedeigen ned i små former. Dette er kjent aktivitet for alle rundt bordet, som mimrer om juletider som har kommet og gått.

Felles baking gir rom for gode samtaler både om baksten og livet forøvrig. Fra venstre: Eva (90), Torunn Nordbø, Mina Gerhardsen og Sølvi (90). Foto: brodogkorn.no
Felles baking gir rom for gode samtaler både om baksten og livet forøvrig. Fra venstre: Eva (90), Torunn Nordbø, Mina Gerhardsen og Sølvi (90). Foto: brodogkorn.no

– Ja, dette har jeg gjort mye, sier Annie (92), mens deigklumpene blir forvandlet til sandkaker i formene. – Nå blir det ikke til at jeg baker så mye. Nå er det andre i familien som tar seg av det, smiler hennes bordvenninne Laila (84). – Men det er jo veldig hyggelig å bake, og ikke minst sammen, er de enige om.

Julen er en tid for tradisjoner, og å omgås familie og venner. For mange eldre som bor på sykehjem byr det på vanskeligheter, fordi de har flyttet fra sine hjem og ikke kan feire jul med familien lenger slik som man pleide. Mange har også en kognitiv svikt, mange har demenssykdom, noe som ytterligere forsterker utfordringer med gjenkalling av minner samt evner til å gjennomføre det man pleide å gjøre før og fordi de sliter med hukommelsen.

Men julen byr også på gode muligheter til aktiviteter som kan bidra til å bringe fram minner. Å bake småkaker er en slik tradisjon som bidrar både med lukt, smak og kjente bevegelser i selve bakingen mener Nasjonalforeningen for folkehelse og Opplysningskontoret for brød og korn.

Alle sykehjem skal ha slike tilbud som hjelper beboerne å hente fram minner og delta i aktiviteter som kan gi dem mestring. På dette området kan også frivillige og familie bidra, og det er fint når sykehjemmene legger til rette for at det lar seg gjennomføre.

– Rundt om i landet deltar våre frivillige aktivitetsvenner og medlemmer i helselag og demensforeninger i juleaktiviteter som bidrar til å hente fram gode minner om jul hos demenssyke. Denne frivillige aktiviteten gjøres med glede, fordi det gir god mening til alle som deltar, både de som bor på sykehjemmene og de som kommer på besøk, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, interesseorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende. – Selv om demens gjør at vi ikke kan lage nye, gode minner, kan vi lage gode stunder. Å få oppleve lukt og smak av julebakst kan hente frem gode opplevelser og følelser fra tidligere i livet. Det er med på å nettopp lage en ekstra god stund, og det har stor verdi, sier Mina Gerhardsen.

Hun har sammen med Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og eldre på Midtåsenhjemmet bakt serinakaker, krumkaker og sandkaker.

– Å bake julekaker er fellesskap, sier Torunn Nordbø. – En slik aktivitet bidrar både til mestringsfølelse i tillegg til å skape julestemning og hygge.

Det mimres over bakebordet på Midtåsenhjemmet i Oslo. Noen husker godt at baketradisjoner ble gitt videre fra generasjonene over. Andre forteller om krumkakejernet som ikke var elektrisk og måtte snus under stekingen.

– Det blir gode samtaler rundt bakingen. Vi lærer av hverandre og fører kunnskap videre. Baking gjør godt på tvers av generasjoner, sier Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn, og oppfordrer alle alders- og sykehjem til å tilrettelegge for at beboere kan få bake i førjulstiden.

KRUMKAKER

Ingredienser
4 egg
250 g sukker
250 g smeltet smør
300 g hvetemel
½ ts malt kardemomme

Slik gjør du

  1. Pisk egg og sukker til lett eggedosis.
  2. Tilsett smeltet smør, hvetemel og kardemomme. Rør godt sammen.
  3. La røren svelle i ca. 15 minutter.
  4. Smør krumkakejernet med smør og varm godt opp.
  5. Legg en stor teskje røre på midten av jernet, og stek til krumkakene er gyllenbrune.
  6. Rull krumkakene til kremmerhus, eller legg dem over en kopp til krumkakeskåler.
Hvordan bake krumkaker
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Felles baking gir rom for gode samtaler både om baksten og livet forøvrig. Fra venstre: Eva (90), Torunn Nordbø, Mina Gerhardsen og Sølvi (90). Foto: brodogkorn.no
Felles baking gir rom for gode samtaler både om baksten og livet forøvrig. Fra venstre: Eva (90), Torunn Nordbø, Mina Gerhardsen og Sølvi (90). Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Laila (84), Eva (90) og Annie (92) hjelper Torunn Nordbø med å få krumkakene i riktig fasong. Foto: brodogkorn.no
Laila (84), Eva (90) og Annie (92) hjelper Torunn Nordbø med å få krumkakene i riktig fasong. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Annie (92) har vært en ivrig kakebaker og mestrer fortsatt kunsten med å lage de lekreste sandkaker. Foto: brodogkorn.no
Annie (92) har vært en ivrig kakebaker og mestrer fortsatt kunsten med å lage de lekreste sandkaker. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Serinakaker er nok de kakene som forekommer oftest på norske kakefat. Enkle å lage og en favoritt både blant store og små. Foto: brodogkorn.no
Serinakaker er nok de kakene som forekommer oftest på norske kakefat. Enkle å lage og en favoritt både blant store og små. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø med nystekte krumkaker. Krumkaker er vår eldste julekake og fremdeles en av våre største favoritter til jul. Foto: brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø med nystekte krumkaker. Krumkaker er vår eldste julekake og fremdeles en av våre største favoritter til jul. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Eva (90) og Sølvi (90) sjekker at sandkakeformene står riktig før Oda Christensen skal sette dem i ovnen.  Foto: brodogkorn.no
Eva (90) og Sølvi (90) sjekker at sandkakeformene står riktig før Oda Christensen skal sette dem i ovnen. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Norske skolebarn lever på brød og vann19.8.2020 08:05:35 CESTPressemelding

De aller fleste norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, viser en ny undersøkelse utført at Norstat på vegne av Opplysningskontorene i landbruket. Hele 70 prosent av skolebarna har med seg brødmat som skolemat hver dag. Tar man med de som har brødmat 3-4 dager i uken i tillegg, har 88 prosent av alle skolebarn med seg brødmat. Når det gjelder drikke er det vann de aller fleste drikker, mens melk kommer på en god andreplass.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom