Trippel feiring med bollebakst
Forrige gang alle merkedagene havnet på samme søndag, var i 2010. Men vi må vente 62 år til neste gang det skjer - først i 2083 havner igjen valentinsdagen, morsdagen og fastelavn på samme dag.
– Tre merkedager på samme dato gir en god anledning til å feire med boller, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har laget tre oppskrifter som passer godt til feiring av både fastelavn, morsdag og valentinsdag.
1. Fastelavnsboller bakt med kjærlighet
På 1500-tallet var fastelavn en stor folkefest med store mengder selskapsmat, inkludert de flotteste fastelavnsboller. Og bjørkeriset? Jo, gammel overtro sa at det inneholdt fruktbarhetens kraft.
I dag er det fremdeles mange som synes det er koselig å pynte med fargerike fastelavnsris og for mange er fastelavnsboller med krem og syltetøy toppen av søt gjærbakst. Enkle å lage, innbydende å se på og perfekte å servere på fastelavnssøndag.
– Når det kommer til fyll, så er det bare fantasien som setter grenser. Prøv for eksempel krem og mandelfyll som i svenske semlor eller fyll noen grove fastelavnsboller med kremost og friske bær – to supergode varianter, foreslår Nordbø.
2. Små boller til mor
Morsdagen ble etablert i USA som en nasjonal markering tidlig på 1900-tallet for å hylle mødrene. Det ble raskt en populær markering.
I Norge er morsdagen gjerne en familiedag hvor mor får litt ekstra oppmerksomhet. Noen feirer dagen ved å gi mor frokost på sengen, blomster og kake.
– Siden dagen i år er ekstra spesiell har vi laget en sjarmerende variant av små morsdagsboller. Disse passer fint for barna å bake sammen med en annen voksen, som en overraskelse til mamma, sier Torunn Nordbø.
3. Hjerteboller til din Valentin
Presten Valentin ble dømt til døden da han i skjul viet et par som ikke fikk lov til å gifte seg. Han skrev så et nydelig kjærlighetsbrev til sin hjertens utkårede på sin dødsdag. For sin innsats for kjærligheten ble han gjort til helgen, og vi feirer i dag 14. februar som kjærlighetens og Valentins dag.
– Hvis du har noen du vil gjøre ekstra stas på, anbefaler vi søte hjerteboller med bringebærkrem på valentinsdagen. Fyll hjertebollene med krem og bringebær som symboliserer kjærligheten, sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
