Opplysningskontoret for brød og korn

Trippel feiring med bollebakst

Del

Det er ikke så ofte det skjer, at valentinsdagen, morsdagen og fastelavn havner på samme søndag. Nå har vi nok en trippel feiring rett rundt hjørnet.

Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å feire både morsdag, valentinsdag og fastelavn med fylte boller i år. Foto: brodogkorn.no
Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å feire både morsdag, valentinsdag og fastelavn med fylte boller i år. Foto: brodogkorn.no

Forrige gang alle merkedagene havnet på samme søndag, var i 2010. Men vi må vente 62 år til neste gang det skjer - først i 2083 havner igjen valentinsdagen, morsdagen og fastelavn på samme dag. 

– Tre merkedager på samme dato gir en god anledning til å feire med boller, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun har laget tre oppskrifter som passer godt til feiring av både fastelavn, morsdag og valentinsdag. 

1. Fastelavnsboller bakt med kjærlighet

På 1500-tallet var fastelavn en stor folkefest med store mengder selskapsmat, inkludert de flotteste fastelavnsboller. Og bjørkeriset? Jo, gammel overtro sa at det inneholdt fruktbarhetens kraft. 

I dag er det fremdeles mange som synes det er koselig å pynte med fargerike fastelavnsris og for mange er fastelavnsboller med krem og syltetøy toppen av søt gjærbakst. Enkle å lage, innbydende å se på og perfekte å servere på fastelavnssøndag.

– Når det kommer til fyll, så er det bare fantasien som setter grenser. Prøv for eksempel krem og mandelfyll som i svenske semlor eller fyll noen grove fastelavnsboller med kremost og friske bær – to supergode varianter, foreslår Nordbø.  

2. Små boller til mor

Morsdagen ble etablert i USA som en nasjonal markering tidlig på 1900-tallet for å hylle mødrene. Det ble raskt en populær markering.

I Norge er morsdagen gjerne en familiedag hvor mor får litt ekstra oppmerksomhet. Noen feirer dagen ved å gi mor frokost på sengen, blomster og kake.

– Siden dagen i år er ekstra spesiell har vi laget en sjarmerende variant av små morsdagsboller. Disse passer fint for barna å bake sammen med en annen voksen, som en overraskelse til mamma, sier Torunn Nordbø.

3. Hjerteboller til din Valentin

Presten Valentin ble dømt til døden da han i skjul viet et par som ikke fikk lov til å gifte seg. Han skrev så et nydelig kjærlighetsbrev til sin hjertens utkårede på sin dødsdag. For sin innsats for kjærligheten ble han gjort til helgen, og vi feirer i dag 14. februar som kjærlighetens og Valentins dag.

– Hvis du har noen du vil gjøre ekstra stas på, anbefaler vi søte hjerteboller med bringebærkrem på valentinsdagen. Fyll hjertebollene med krem og bringebær som symboliserer kjærligheten, sier Nordbø. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å feire både morsdag, valentinsdag og fastelavn med fylte boller i år. Foto: brodogkorn.no
Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å feire både morsdag, valentinsdag og fastelavn med fylte boller i år. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: brodogkorn.no
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Miniboller til mor fylt med smøremyk sjokoladekrem. Foto: brodogkorn.no
Miniboller til mor fylt med smøremyk sjokoladekrem. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Hjerteboller med krem og bringebær til din Valentin.  Foto: brodogkorn.no
Hjerteboller med krem og bringebær til din Valentin. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Grove fastelavnsboller med kremost og friske bær. Foto: brodogkorn.no
Grove fastelavnsboller med kremost og friske bær. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Semlor - svenske fastelavnsboller med krem og mandelfyll. Foto: brodogkorn.no
Semlor - svenske fastelavnsboller med krem og mandelfyll. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom