Trippel feiring med bollebakst
Forrige gang alle merkedagene havnet på samme søndag, var i 2010. Men vi må vente 62 år til neste gang det skjer - først i 2083 havner igjen valentinsdagen, morsdagen og fastelavn på samme dag.
– Tre merkedager på samme dato gir en god anledning til å feire med boller, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har laget tre oppskrifter som passer godt til feiring av både fastelavn, morsdag og valentinsdag.
1. Fastelavnsboller bakt med kjærlighet
På 1500-tallet var fastelavn en stor folkefest med store mengder selskapsmat, inkludert de flotteste fastelavnsboller. Og bjørkeriset? Jo, gammel overtro sa at det inneholdt fruktbarhetens kraft.
I dag er det fremdeles mange som synes det er koselig å pynte med fargerike fastelavnsris og for mange er fastelavnsboller med krem og syltetøy toppen av søt gjærbakst. Enkle å lage, innbydende å se på og perfekte å servere på fastelavnssøndag.
– Når det kommer til fyll, så er det bare fantasien som setter grenser. Prøv for eksempel krem og mandelfyll som i svenske semlor eller fyll noen grove fastelavnsboller med kremost og friske bær – to supergode varianter, foreslår Nordbø.
2. Små boller til mor
Morsdagen ble etablert i USA som en nasjonal markering tidlig på 1900-tallet for å hylle mødrene. Det ble raskt en populær markering.
I Norge er morsdagen gjerne en familiedag hvor mor får litt ekstra oppmerksomhet. Noen feirer dagen ved å gi mor frokost på sengen, blomster og kake.
– Siden dagen i år er ekstra spesiell har vi laget en sjarmerende variant av små morsdagsboller. Disse passer fint for barna å bake sammen med en annen voksen, som en overraskelse til mamma, sier Torunn Nordbø.
3. Hjerteboller til din Valentin
Presten Valentin ble dømt til døden da han i skjul viet et par som ikke fikk lov til å gifte seg. Han skrev så et nydelig kjærlighetsbrev til sin hjertens utkårede på sin dødsdag. For sin innsats for kjærligheten ble han gjort til helgen, og vi feirer i dag 14. februar som kjærlighetens og Valentins dag.
– Hvis du har noen du vil gjøre ekstra stas på, anbefaler vi søte hjerteboller med bringebærkrem på valentinsdagen. Fyll hjertebollene med krem og bringebær som symboliserer kjærligheten, sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom