Ti brødmiddager til under 50-lappen
Økte matvarepriser, økte strømpriser og økte renteutgifter gjør at husholdningsbudsjettet knipes fra flere kanter samtidig. Når det er trange tider, kan det være godt å ha noen brødmiddager på middagsrepertoaret.
Omtrent halvparten av all fiber i den norske kosten kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber bidrar til å stabilisere blodsukkeret, er godt for fordøyelsen, og bidrar på sikt til å forebygge både kreft og hjerte- og karsykdommer. Grovt brød bidrar også med vitamin B og jern.
– Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid for en rimelig penge. Lager du brødmat til middag, er det i tillegg to bonuser: Det går raskt, og det blir lite oppvask. En gullkombinasjon når det nå nærmer seg den travle førjulstiden, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
En person som vanligvis spiser lite vil kanskje synes disse porsjonene blir for store, mens en aktiv person som er høy og tung vil ha behov for å øke porsjonsstørrelsene for å bli mett. Vi har prøvd å legge oss på et sted midt imellom.
1. Middagsskive med pølse
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Pølse med brød er en vanlig kombinasjon. Middagsskive med kjøttpølse og pesto gir et mer mettende middagsmåltid. Du trenger en grov brødskive, en kjøttpølse, en tomat, en halv løk og et par spiseskjeer pesto. Har du liggende et par ferdigkokte poteter, kan du også skjære disse i båter og steke sammen med kjøttpølsen.
Oppskriften inneholder også noen basilikumblader til pynt, men disse kan fint sløyfes.
Her er oppskriften på middagsskive med pølse
2. Grillet baconskive
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Dette er en rask og smakfull rett du kjapt kommer i mål med. Med et par grove skiver, baconost og fire skiver bacon har du middagen klar på et kvarter. For å få litt grønt til, foreslår Torunn Nordbø å bake en halv løk og en tomat i ovnen sammen med skivene - eller å lage en salat av det du har i kjøleskapet.
Her er oppskriften på grillet baconskive
3. Seisandwich
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Sei er en billig og god råvare som passer godt sammen med brød. Her er en solid blings med to grove skiver, pannestekt seifilet, en håndfull spinat, en tomat og en halv rødløk.
Her er oppskriften på seisandwich
4. Blings med grillede grønnsaker og hummus
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Denne kjernesunne blingsen lages av to grove brødskiver, en halv gul og en halv rød paprika og en halv squash. I tillegg trenger du fire spiseskjeer hummus, som du enten kjøper ferdig på glass eller lager selv til en billigere pris. Oppskriften inneholder også garnityr som krydder og spirer.
Her er oppskriften på blings med grillede grønnsaker og hummus
5. Spicy toast
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Et deilig og mettende ostesmørbrød med litt sting, som du lager av to grove skiver, smøreost, chorizopølse og hvitost. I oppskriften står det hvitost med jalapenos, men du kan også bruke den vanlige hvitosten du har i kjøleskapet. Litt grønt i form av en halv paprika og en håndfull rucculasalat hører også med til måltidet.
Her er oppskriften på spicy toast
6. Middagsskive med egg og karbonade
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Karbonadesmørbrød er en rask og deilig hverdagsmiddag. Her varierer selvsagt prisen mye ut fra hva slags karbonader du bruker. Til denne middagen trenger du to grove skiver, en håndfull spinat, en karbonade, en kvart løk og et egg.
Her er oppskriften på middagsskive med egg og karbonade
7. Kylling i brødlomme
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
En skikkelig god og tjukk skive deles nesten i to og fylles med kyllingbryst, en halv løk, en halv paprika og et salatblad eller to. Du trenger også et par spiseskjeer ferdig kjøpt tsatziki. Du kommer antagelig enda litt billigere unna om du lager den selv av yoghurt, agurk og hvitløk.
Her er oppskriften på kylling i brødlomme
8. Middagsskive med fiskekake
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Med en grov skive i bunnen og stekte grønnsaker på toppen får du raskt en ny vri på fiskekakemiddagen. Oppskriften inkluderer en grov brødskive, to fiskekaker, en gulrot og en kvart brokkoli. Litt bladpersille er godt som garnityr, men kan droppes. I tillegg inneholder denne oppskriften en saus bestående av et par teskjeer majones, en teskje ketchup og en teskje srirachasaus.
Her er oppskriften på middagsskive med fiskekake
9. Eggs Benedict
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Dette er ren luksus på en brødskive til en billig penge. Klassikeren Eggs Benedict består av en grov brødskive, to egg, to skiver røkt skinke, litt eddik og et par håndfuller spinat til hver person. I tillegg lager du en hollandaisesaus av smør, eggeplomme og litt sitronsaft.
Her er oppskriften på Eggs Benedict
10. Middagsskive med omelett
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn.innocode.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
En skikkelig rask middag som i tillegg gir minimalt med oppvask! En omelett av tre egg, en kvart purre, litt revet ost og 4 skiver bacon, som serveres sammen med et par skiver grovt brød.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom