Bryggeri- og drikkevareforeningen

Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning

Del

Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. - Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.

Erlend Vagnild Fuglum
Erlend Vagnild Fuglum

- Dette er en trist avskjedsmelding fra Erna Solberg til de som arbeider med produksjon og handel i Norge. Økte avgifter vil sette ny fart i grensehandelen igjen, og landet vårt vil på ny tape verdiskaping og arbeidsplasser. Det er så jeg kan høre lyden av applaus fra de svenske shoppingsentrene rett over grensen. Det sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Stengte grenser under pandemien har ført til historiske produksjons- og salgsrekorder for norsk mat og drikke. Statistikk fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at brussalget hittil i år har vært 32 % høyere enn i et normalår, mens ølsalget har økt med 18 %. 

Tallene tyder på at grensehandelen før krisen var enda større enn tidligere anslått. Det økte salget mens grensen var stengt har skapt flere tusen nye arbeidsplasser, og fellesskapet har fått milliarder i ekstra avgiftsinntekter.

SSB har tidligere dokumentert at mer enn halvparten av handlebeløpet på dagsturer over grensen ble brukt på varer som har høy avgift i Norge. I forslaget til statsbudsjett for 2022 skriver regjeringen at "Høye avgifter på alkohol kan imidlertid føre til økt grensehandel" og videre at dette "svekker kontrollen med forbruket og innebærer tap av avgiftsinntekter."

Likevel foreslår regjeringen Solberg å øke alkoholavgiften med 1,3 prosent.

- Regjeringen kaller dette prisjustering, men så lenge nabolandene holder sine avgifter lave så øker avgiftsforskjellen, og motivasjonen til å ta turen over grensen øker igjen, sier Fuglum. Han setter nå sin lit til den påtroppende regjeringen.

- Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært tydelige på at de ser den unaturlig høye grensehandelen som er problem som må løses. Et slikt arbeid vil ta tid og kreve en rekke virkemidler, men en god start må være å avlyse Erna Solbergs avgiftsøkning. En ny regjering må satse på norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og få stoppet applausen på Svinesund og Charlottenberg, avslutter Fuglum.

Kontakter

Bilder

Erlend Vagnild Fuglum
Erlend Vagnild Fuglum
Last ned bilde

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Staysman kåret til Årets Ølhund29.10.2020 18:21:50 CET | Pressemelding

Stian «Staysman» Thorbjørnsen trodde han skulle delta på en pressekonferanse i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen, om status for norsk øl og norske bryggerier i koronatider. Det velkjente smilet ble enda bredere da han i stedet for ble overrasket med å kåres til Årets Ølhund for 2020 under en liten høytidelighet på Ringnes Brygghus torsdag ettermiddag. Han ble dermed del av en eksklusiv klubb av tidligere prisvinnere, som spenner fra Rolv Wesenlund via Odd Børretzen til Pondus-tegner Frode Øverli.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom