Bryggeri- og drikkevareforeningen

Maltprodusenter kåret til årets ølhunder

Del
For første gang deles den tradisjonsrike utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer: Maltprodusentene Arne Bøhmer fra Furnes og Tyson Weaver fra Skogn mottok prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. De ble hedret for å ha gitt norske håndverkbryggerier tilgang på norsk malt av beste kvalitet.
Årets ølhund 2021 - tildelt  Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver.
Årets ølhund 2021 - tildelt Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver.

Juryens begrunnelse for tildelingen er som følger:

Et godt øl forutsetter gode råvarer, og for å produsere malt som holder jevnt høy kvalitet kreves det spesialkompetanse. For første gang deles utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer. Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver har begge bidratt til at norske håndverksbryggerier nå får tilgang på norsk malt av den beste kvaliteten.

Det har vært en fantastisk utvikling i mangfoldet av spennende ølsorter på markedet de siste årene. Økt fokus på, og kunnskap om råvarenes opprinnelse, gjør at mange bryggerier i Norge nå gjerne vil ha norske råvarer for å produsere øl med lokal tilknytning, historie og nye smakskombinasjoner. 

Det har imidlertid ikke vært mulig å oppdrive norsk malt til ølbrygging siden 1980-tallet (med unntak av i noen miljøer i Trøndelag og på Vestlandet).  Mens det ble maltet korn overalt i Norge på 1800-tallet, var ble det siste norske malteriet stengt hos Ringnes for nesten 40 år siden.  Siden da har det meste av malt til ølbrygging blitt importert fra land som Finland, England, Belgia og Tyskland.

På Stor-Gaalaas Gård på Furnes har Arne Nicolai Bøhmer drevet Norsk Malt AS siden 2013.  Det første ølet som ble lansert med malt fra Bøhmer kom i 2015 fra Nøgne Ø. Hele prosessen fra såkorn til ferdig malt er ivaretatt på samme sted. Det legges mye tid i produksjonen, med få maskiner involvert i prosessen. – Malt er som druer, sier Arne Bøhmer. - Man kan smake forskjell på norsk og utenlandsk malt og man kan smake forskjeller ut fra jordsmonn og sesonger. Her benyttes det ko

På Skogn i Trøndelag driver Tyson Weaver malteriet Bonsak Gårdsmalteri. Tyson har en mastergrad innen fornybar energi og et doktorgradstipend fra NTNU innen fornybar energi og vannkraft, og bruker sin vitenskapelige bakgrunn når han produserer malt til ølproduksjon. Smaken av "trøndersk terroir" har på kort tid blitt svært ettertraktet blant norske bryggerier. 

Utmerkelsen Årets Ølhund ble først gang delt ut i 1973. Prisen går til "personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester". Tidligere prisvinnere teller bl.a. Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Odd Børretzen, Kari Svendsen, Pondus, Ølportalen og Staysman.

 

Kontakter

Bilder

Årets ølhund 2021 - tildelt  Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver.
Årets ølhund 2021 - tildelt Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver.
Last ned bilde

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom