Bryggeri- og drikkevareforeningen

Sunn verdensrekord

Del
Det norske brusmarkedet er sunnere enn noen gang. Nye tall fra brusprodusentene viser at sukkerfri brus hadde en rekordhøy markedsandel på 71 % i august, den høyest registrerte andelen noensinne.
Erlend Vagnild Fuglum, Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen
Erlend Vagnild Fuglum, Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen

- Nå runger folkehelsejubelen over tappelinjene, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Han forteller at norske brusprodusenter har jobbet systematisk for å styrke de sukkerfrie produktene på markedet, noe som har gitt gode resultater over tid.

I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 % av brusmarkedet i Norge. I fjor var andelen oppe i 64 %, og i august ble det satt ny rekord med 71 %.

Hvis du vil se dette innholdet fra bryggeriforeningen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Resultatene kommer imidlertid ikke av seg selv:

- Forbrukeren er sjefen, og til syvende og sist handler det om at folk flest skal velge sukkerfritt når de står foran kjøledisken. Derfor har bransjen investert tungt i innovasjon og utvikling av oppskrifter og smaker. I tillegg har vi prioritert de sunnere variantene i markedsføringen, sier Fuglum.

Resultatene vekker også oppsikt internasjonalt.

- På internasjonale møter får jeg stadig spørsmål om hva som er hemmeligheten og hva det er vi driver med her oppe i det kalde nord. Norske brusprodusenter har nemlig eksepsjonelt gode resultater i en internasjonal sammenheng, fastslår Fuglum.

Han viser til at Norge ligger milelangt foran EU, men at den norske sukkerfriandelen også er betydelig høyere enn i Sverige og Danmark som vi ellers ofte sammenligner oss med.

Hvis du vil se dette innholdet fra bryggeriforeningen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

* Nyeste tilgjengelige tall. EU-prosenten inkluderer også ulike saftvarianter i tillegg til brus.

Gjennom å flytte forbruket fra sukkerbrus over til sunnere varianter bidrar bransjen betydelig til at sukkerforbruket i Norge reduseres kraftig: Det norske sukkerkonsumet er nær halvert siden årtusenskiftet. Målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021 ble nådd allerede i 2019, to år før tiden. Myndighetenes mål er at denne reduksjonen fortsetter slik at sukker i snitt utgjør mindre enn 10 prosent av folks totale energiinntaket.

Fuglum sier nye tall fra Statistisk sentralbyrå imidlertid heller litt kaldt vann i blodet.

- SSBs nylige rapport viser at grensehandelen er på full fart oppover igjen. Byrået dokumenterer at brus og mineralvann utgjør hele 10 % av handlekorgen for de som tar turen til Svinesund. Det er altså omfattende volumer vi ikke klarer å påvirke, og vi er urolige for at andelen sukkerbrus i svenskehandelen skal være betydelig høyere enn det vi får til her hjemme, sier Fuglum.

- Når vi samtidig vet at folk hamstrer og fyller bagasjerommene når de først kjører over grensen, så er det grunn til å frykte at grensehandelen bidrar til et usunt overkonsum, avslutter Fuglum.

Kontakter

Bilder

Erlend Vagnild Fuglum, Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen
Erlend Vagnild Fuglum, Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom