Sunn verdensrekord
- Nå runger folkehelsejubelen over tappelinjene, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Han forteller at norske brusprodusenter har jobbet systematisk for å styrke de sukkerfrie produktene på markedet, noe som har gitt gode resultater over tid.
I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 % av brusmarkedet i Norge. I fjor var andelen oppe i 64 %, og i august ble det satt ny rekord med 71 %.
Hvis du vil se dette innholdet fra bryggeriforeningen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Resultatene kommer imidlertid ikke av seg selv:
- Forbrukeren er sjefen, og til syvende og sist handler det om at folk flest skal velge sukkerfritt når de står foran kjøledisken. Derfor har bransjen investert tungt i innovasjon og utvikling av oppskrifter og smaker. I tillegg har vi prioritert de sunnere variantene i markedsføringen, sier Fuglum.
Resultatene vekker også oppsikt internasjonalt.
- På internasjonale møter får jeg stadig spørsmål om hva som er hemmeligheten og hva det er vi driver med her oppe i det kalde nord. Norske brusprodusenter har nemlig eksepsjonelt gode resultater i en internasjonal sammenheng, fastslår Fuglum.
Han viser til at Norge ligger milelangt foran EU, men at den norske sukkerfriandelen også er betydelig høyere enn i Sverige og Danmark som vi ellers ofte sammenligner oss med.
Hvis du vil se dette innholdet fra bryggeriforeningen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
* Nyeste tilgjengelige tall. EU-prosenten inkluderer også ulike saftvarianter i tillegg til brus.
Gjennom å flytte forbruket fra sukkerbrus over til sunnere varianter bidrar bransjen betydelig til at sukkerforbruket i Norge reduseres kraftig: Det norske sukkerkonsumet er nær halvert siden årtusenskiftet. Målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021 ble nådd allerede i 2019, to år før tiden. Myndighetenes mål er at denne reduksjonen fortsetter slik at sukker i snitt utgjør mindre enn 10 prosent av folks totale energiinntaket.
Fuglum sier nye tall fra Statistisk sentralbyrå imidlertid heller litt kaldt vann i blodet.
- SSBs nylige rapport viser at grensehandelen er på full fart oppover igjen. Byrået dokumenterer at brus og mineralvann utgjør hele 10 % av handlekorgen for de som tar turen til Svinesund. Det er altså omfattende volumer vi ikke klarer å påvirke, og vi er urolige for at andelen sukkerbrus i svenskehandelen skal være betydelig høyere enn det vi får til her hjemme, sier Fuglum.
- Når vi samtidig vet at folk hamstrer og fyller bagasjerommene når de først kjører over grensen, så er det grunn til å frykte at grensehandelen bidrar til et usunt overkonsum, avslutter Fuglum.
Kontakter
Erlend Vagnild FuglumDirektør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen
Tel:+47 402 15 198erlend.fuglum@bryggeriforeningen.noBilder
Om Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo
92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no
Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.
Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen
Journalist Bjørn-Frode Løvlund er Årets Ølhund 202227.10.2022 18:30:00 CEST | Pressemelding
Løvlund ble kåret til «Årets ølhund» under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. Årets Ølhund 2022 er en fremmed fugl i norske avisspalter, en representant for en type journalistikk som han dessverre er nesten alene om i dagens medieverden.
Drikkevareprodusentene: Fortsatt stor fare for permitteringer og produksjonsstopp16.9.2022 14:41:03 CEST | Pressemelding
Norske drikkevareprodusenter er ikke imponert over strømpakken regjeringen i dag la fram.
Varsko her13.9.2022 12:57:15 CEST | Kronikk
Bekymringsmeldingene fra norske drikkevareprodusenter er mer intense nå enn under de første ukene i pandemien. Kraftprisene gjør at investeringer avlyses. Ledere frykter de må permittere og si opp folk. Noen har allerede i dag stoppet produksjonen fordi overskuddet tørker inn.
Maltprodusenter kåret til årets ølhunder28.10.2021 18:30:00 CEST | Pressemelding
For første gang deles den tradisjonsrike utmerkelsen "Årets Ølhund" mellom to personer: Maltprodusentene Arne Bøhmer fra Furnes og Tyson Weaver fra Skogn mottok prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. De ble hedret for å ha gitt norske håndverkbryggerier tilgang på norsk malt av beste kvalitet.
Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning12.10.2021 11:18:39 CEST | Pressemelding
Samtidig som grensene åpnes, foreslår Solberg-regjeringen å øke alkoholavgiften på øl i budsjettet for 2022. - Jeg kan høre applausen fra de svenske shoppingsentrene helt hit, sier Erlend Vagnild Fuglum.