Bryggeri- og drikkevareforeningen

Stortinget kan redde småbryggerier

Del

- Svært gledelig! Et forslag som kan redde et hundretalls arbeidsplasser og skape mange nye. Slik reagerer Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen på at Finansdepartementet i dag har bedt Skattedirektoratet utrede lavere alkoholavgifter for småskalabryggerier.

Forslaget gjelder øl i butikkstyrke og kan komme til å omfatte bryggerier som produserer under en halv million liter øl i året.

- Det er mye mer kostbart å brygge øl i liten skala enn i stor, sier Nome – Dyrere råvarer, mer manuelt arbeid og kostbar distribusjon. Derfor blir også ølet mye dyrere.

Statistikk fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at over 120 nye småbryggeriene nå brygger vel fire prosent av alt ølet vi drikke i Norge. Samtidig står de for 24 prosent av årsverkene i bryggerinæringen.

- Vi har vært vitne til en utrolig næringsutvikling i et hundretalls kommuner fra Lindesnes i sør til Longyearbyen i nord, sier Nome. – Mange av de lokale bryggeriene har også blitt viktige samarbeidspartnere for turistnæringen og lokale matprodusenter.

Direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen understreker samtidig at mange av disse arbeidsplassene henger i en tynn tråd:

- Bryggerne tar ut lite lønn og i tillegg til de betalte årsverkene har vi beregnet at det legges ned over hundre ubetalte årsverk i bryggeriene hvert år. Eierne selv, sammen med slekt og venner, jobber ofte gratis i håp om at det en dag skal bli lønnsomt.

Hvis noen håper eller frykter at lavere alkoholavgifter for småbryggerier vil føre til billig øl, har Nome klar beskjed: - Dette ølet er ofte dobbelt så dyrt som ”vanlig” øl og slik vil det fortsatt være. Lavere avgifter vil bli investert i arbeidskraft eller driftsmidler.

Finansdepartementet tar sikte på å sende forslaget ut på høring i løpet av høsten slik at lavere avgifter kan innarbeides i statsbudsjettet for 2018. Skattedirektoratet er bedt om å ta utgangspunkt i et forslag fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen (vedlagt). Petter Nome regner med støtte fra samtlige partier på Stortinget

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Staysman kåret til Årets Ølhund29.10.2020 18:21:50 CET | Pressemelding

Stian «Staysman» Thorbjørnsen trodde han skulle delta på en pressekonferanse i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen, om status for norsk øl og norske bryggerier i koronatider. Det velkjente smilet ble enda bredere da han i stedet for ble overrasket med å kåres til Årets Ølhund for 2020 under en liten høytidelighet på Ringnes Brygghus torsdag ettermiddag. Han ble dermed del av en eksklusiv klubb av tidligere prisvinnere, som spenner fra Rolv Wesenlund via Odd Børretzen til Pondus-tegner Frode Øverli.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom