Bryggeri- og drikkevareforeningen

Stopp i grensehandel ga rekordsalg av drikke

Del

Karanteneregler har i praksis satt full stopp for grensehandelen med Sverige i sommer. Det har gitt en enorm økning i salget av norskprodusert brus, øl og flaskevann. Tallene kommer frem i Bryggeri- og drikkevareforeningens (BROD) salgsstatistikk for juni, som ble publisert i dag.

Salget av øl i juni var 40 % høyere enn samme måned i fjor. Brus økte med 28 % og vann gikk opp med 47 %. 

- Vi har visst at avgiftsnivået gjør at mange velger å legge handleturen over svenskegrensen. Disse tallene er likevel langt høyere enn vi fryktet, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i BROD.

- Vi gleder oss selvfølgelig over godt salg, men det er en bittersøt glede. Dette er jo en sterk dokumentasjon på hvor høy grensehandelen med drikkevarer er til vanlig, og hvilket enorm potensiale vi går glipp av. Norge taper verdiskaping og arbeidsplasser når avgiftene blir så høye at mange storhandler på Svinesund, sier Fuglum.

Han viser til at SSB over flere år har dokumentert stor vekst i grensehandelen. Etter grensen ble stengt har vi i sommer sett nyheter om rekordsalg i den norske dagligvarehandelen og på Vinmonopolet, særlig i områdene som ligger en kjøretur fra svenskegrensen.

- Politikerne diskuterer nå hvordan vi skal få fart på økonomien i landet vårt igjen. Her skal de få et gratis tips som vil bidra til vekst både i industri og handel: Reduser avgiftsnivået på drikkevarer ned mot svensk nivå.

- Danmark har lært oss av avgiftskutt funker. Der halverte de handelslekkasjen mot Tyskland etter at de kuttet de danske avgiftene på typiske lokkevarer, avslutter Fuglum.

BRODs salgsstatistikk kan leses her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Staysman kåret til Årets Ølhund29.10.2020 18:21:50 CET | Pressemelding

Stian «Staysman» Thorbjørnsen trodde han skulle delta på en pressekonferanse i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen, om status for norsk øl og norske bryggerier i koronatider. Det velkjente smilet ble enda bredere da han i stedet for ble overrasket med å kåres til Årets Ølhund for 2020 under en liten høytidelighet på Ringnes Brygghus torsdag ettermiddag. Han ble dermed del av en eksklusiv klubb av tidligere prisvinnere, som spenner fra Rolv Wesenlund via Odd Børretzen til Pondus-tegner Frode Øverli.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom