Opplysningskontoret for brød og korn

Spar spenn - bruk gryn

Del
Ny renteheving gjør at mange må gjøre ytterligere innstramninger i hverdagsøkonomien. Løsningen er å bruke mer gryn.
Mer gryn i maten gjør at matbudsjettet rekker lenger. Det kan komme godt med etter siste renteøkning. (Foto: Brodogkorn.no)
Mer gryn i maten gjør at matbudsjettet rekker lenger. Det kan komme godt med etter siste renteøkning. (Foto: Brodogkorn.no)

Den siste tiden er det mange norske familier som har måttet gå noen ekstra runder på hverdagsbudsjettet. Med økte renter, svak krone og dyrere mat må det finnes nye og smarte måter å spare inn penger på. 

– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Hun har tre gode råd som kan komme godt med etter den siste rentehevingen. 

Tips 1: Lag frokostblanding selv

Frokostblandingen blir enda billigere om man selv lager den fra bunnen av. Den absolutt enkleste frokostblandingen er å lage mysli, der man bare trenger å blande sammen ingredienser som for eksempel havregryn, rugflak, byggflak eller havrekli i et tett glass. 

Frø som solsikkekjerner og linfrø passer også godt i en mysli. 

– Hjemmelaget mysli smaker nydelig sammen med nøtter og friske bær. Blandingen kan spises både med søt og sur melk, eller en yoghurt du liker godt, sier Nordbø. 

Hun anbefaler også å prøve seg på granola, som skiller seg fra mysli ved at den er varmebehandlet og tilsatt noe søtt som for eksempel honning. 

Tips 2: Innfør en ukentlig grøtmiddag

Grøt er god, mettende og rimelig norsk tradisjonskost. Å innføre en fast dag i uka som er grøtdag vil merkes på månedsbudsjettet. 

– Det finnes mange gode oppskrifter på forskjellig byggrynsgrøt som både er spennende på smak og mettende mat, sier Torunn Nordbø. 

Hun nevner for eksempel asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk og ingefær som en oppskrift familien lett vil få inn på favorittlisten. 

– I tillegg til at gryn er billig mat, er den også kortreist og bra for kroppen. Å bruke mer gryn gir gode effekter langt utover månedsbudsjettet, sier Nordbø. 

Tips 3: Bruk mer gryn på middagen

Både havregryn og byggryn kan brukes som tilbehør til retter av fisk og kjøtt eller tilsette i sauser, supper og gryter.

– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pasta med kjøttsaus og byggryn, taco med byggryn og kjøttkaker med havregryn, anbefaler Nordbø.

  

Ønsker man en helt plantebasert middag, anbefaler Nordbø å prøve byggryn i grønnsakswoken for å gjøre den mer mettende, eller servere en budsjettvennlig byggotto. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mer gryn i maten gjør at matbudsjettet rekker lenger. Det kan komme godt med etter siste renteøkning. (Foto: Brodogkorn.no)
Mer gryn i maten gjør at matbudsjettet rekker lenger. Det kan komme godt med etter siste renteøkning. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Asiatisk byggrynsgrøt laget med kokosmelk og ingefær kan hjelpe til med å holde matbudsjettet nede. (Foto: Brodogkorn.no)
Asiatisk byggrynsgrøt laget med kokosmelk og ingefær kan hjelpe til med å holde matbudsjettet nede. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Byggotto med søtpotet er en sunn og billig middag. (Foto: Brodogkorn.no)
Byggotto med søtpotet er en sunn og billig middag. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Man kan spare penger på å lage frokostblandingen selv. (Foto: Brodogkorn.no)
Man kan spare penger på å lage frokostblandingen selv. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Bakt byggrynsgrøt med gulrot passer godt om man innfører en ukentlig grøtdag. (Foto: Brodogkorn.no)
Bakt byggrynsgrøt med gulrot passer godt om man innfører en ukentlig grøtdag. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Kjøttkaker kan drøyes med havregryn. (Foto: Brodogkorn.no)
Kjøttkaker kan drøyes med havregryn. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Byggryn sammen med tacokjøttet gir billigere fredagstaco. (Foto: Brodogkorn.no)
Byggryn sammen med tacokjøttet gir billigere fredagstaco. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Brodogkorn.no)
– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye