Bryggeri- og drikkevareforeningen

Rekordmye svenskepant i Norge i 2019

Del

Aldri før har det blitt levert så mange svenske bokser til det norske pantesystemet som i fjor. Nye tall viser at antallet brusbokser kjøpt i Sverige har økt med 40 prosent siden de kontroversielle avgiftsøkningene i 2017.

- Avgiftspolitikken er nå den sterkeste driveren for vekst i grensehandelen, fastslår Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han viser til at mengden svenske brusbokser levert i Norge har økt med 40 prosent siden Stortinget i 2017 vedtok å øke avgiftene på brus kraftig. Veksten innen brus er langt høyere enn den generelle veksten i grensehandelen, til tross for at denne også har hatt en historisk økning.

Bildet underbygges av SSBs pilotundersøkelse av grensehandelen, publisert i januar. Den viser at brus sin andel av handlekorgen på andre siden av svenskegrensen nå er på nesten 11 prosent, nær en dobling fra sist SSB gjorde en lignende undersøkelse i 2010.

- Vekst i grensehandel er ingen naturlov. Handelen påvirkes av politikk, og statistikken viser at avgiftsøkningene fikk stor og umiddelbar effekt. I 2018 ble det for første gang levert flere svenske brus- enn ølbokser i Norge, selv om det er betydelig vekst også innen øl. Veksten på brus fortsatte markant i 2019.

Totalt ble det i 2019 levert 36,7 millioner svenske bokser til det norske pantesystemet. Det er 3,2 millioner flere enn året før, en vekst på 9,9 prosent fra det som da var et rekordår. Brus kjøpt i Sverige står for hoveddelen av veksten, med en økning på 11,6 prosent fra året før.

Fuglum mener politikerne bør lære av Danmark som nær halverte sin grensehandel mot Tyskland etter å ha redusert avgiftene på lokkevarene som motiverer folk til å ta turen over grensen.

- Stortinget må innse at Norge taper arbeidsplasser, investeringer og avgiftsinntekter når folk handler i Sverige. Erfaringene fra Danmark viser at skaden kan repareres. Et avgiftskutt i revidert nasjonalbudsjett vil være en god start, sier Fuglum.

Den nye statistikken over svenske bokser levert til norske panteautomatene er satt sammen av Infinitum, selskapet som driver panteordningen i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Svenske bokser levert i Norge: Utvikling i totalt antall svenske bokser
Svenske bokser levert i Norge: Utvikling i totalt antall svenske bokser
Last ned bilde
Svenske bokser levert i Norge: Etter avgiftsøkningen har brus for første gang blitt større enn øl
Svenske bokser levert i Norge: Etter avgiftsøkningen har brus for første gang blitt større enn øl
Last ned bilde
Svenske bokser levert i Norge: Fordeling på øl/brus
Svenske bokser levert i Norge: Fordeling på øl/brus
Last ned bilde

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

92031080 / 40215198http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.

Følg saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Grensehandel-stopp redder drikkevarebransjen14.5.2020 13:37:14 CESTPressemelding

Salget av drikkevarer i utelivet – både med og uten alkohol – har falt som bly under koronakrisen. For øl er salgssvikten på 77 prosent, brus 55 prosent og flaskevann 64 prosent. Samtidig har salget i dagligvarehandelen økt betydelig. Bryggeri- og drikkevareforeningen er ikke i tvil om hva som redder bransjen gjennom krisen: - Full stopp i grensehandelen har ført til at folk handler i Norge framfor i Sverige, sier kommunikasjonssjef Hege Ramseng. - Dette sier mye om hvordan grensehandelen rammer norske bedrifter og arbeidsplasser i normale tider.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom