Mattilsynet

Reindrifta fôrer fortsatt reinen for å håndtere de vanskelige beiteforholdene i Nord-Norge

Del
Enorme snømengder denne vinteren har gjort det vanskelig for reinen å komme ned til beitet. Den vedvarende situasjonen er svært krevende for reindriftsnæringen. Mattilsynet følger utviklingen tett, i dialog med næringen og Fylkesmannen.
Enorme snømengder denne vinteren har gjort det vanskelig for reinen å komme ned til beitet (Foto: Mattilsynet).
Enorme snømengder denne vinteren har gjort det vanskelig for reinen å komme ned til beitet (Foto: Mattilsynet).

Det nærmer seg vårsmelting også i Nord-Norge, men det er mye snø som skal smelte før beitet blir tilgjengelig.

-Først når det naturlige beitet er tilgjengelig igjen vil dyrene få i seg nok næring uten å bli fôret. Frem til dyrene får tilgang på naturlig beite forventer vi at den enkelte siida fortsetter med å gjøre det de kan for å ivareta dyrene. Det innebærer først og fremst at flokkene fôres godt, og at svake dyr gis særlig oppfølging, om nødvendig avlives, sier Siv June Hansen, avdelingssjef i Mattilsynet, avdeling Finnmark.

For dyrene er utfordringen nå den samme som før – å få i seg nok mat
Tamrein oppfører seg på mange måter som ville dyr. De viser ikke svakhetstegn før de er så svake at de ikke klarer å holde seg oppe lengre. Når de da legger seg ned dør de som oftest innen kort tid. Det er derfor svært vanskelig å oppdage disse dyrene slik at de blir avlivet fremfor å dø av seg selv.

Tamreinnæringa i Norge er ikke basert på at dyrene skal overvintre ved hjelp av fôring, men av naturlig beite. Ikke alle dyr spiser pelletert fôr, og det kan være vanskelig å få ut nok for til hvert enkelt dyr. Dette er årsaker til at ikke alle dyr får i seg nok næring. Det er derfor ikke til å unngå at enkelte dyr dør av avmagring frem til vår/sommerbeitet blir tilgjengelig for dyrene - til tross for den iherdige innsatsen reineiere gjør med å fôre dyrene.

Mattilsynet oppfordrer alle til å være oppmerksomme og ta hensyn til rein som beiter
Publikum bes ta kontakt med lokale reineiere, dersom man oppdager dyr som lider, eller Mattilsynet hvis eier ikke er kjent.

Reineiere som har spørsmål, eller ønsker å snakke med oss, bes ta kontakt med  Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. 

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Enorme snømengder denne vinteren har gjort det vanskelig for reinen å komme ned til beitet (Foto: Mattilsynet).
Enorme snømengder denne vinteren har gjort det vanskelig for reinen å komme ned til beitet (Foto: Mattilsynet).
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye