Prøv en utradisjonell vaffel på vaffeldagen

Vaffeldagen er kanskje ikke blant de mest kjente merkedagene vi har. Men det er faktisk en merkedag som har sterke tradisjoner i de nordiske landene.
Dagen er knyttet til Maria bebudelsesdag fra kristendommen, den dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet.
– I Norge og Sverige ble dagen først feiret med å spise kake, men etter hvert ble det mer vanlig å spise vafler, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
For å feire vaffeldagen lørdag 25. mars foreslår Nordbø å prøve en ny vaffeloppskrift.
– De fleste som lager vafler har en god, gammel oppskrift de har brukt i mange år. Men her finnes det enormt mange variasjoner å ta av. Kanskje vaffeldagen i år kan feires med en ny oppskrift? Vafler er mye mer enn søte vafler med rømme og syltetøy, sier Nordbø.
Bygg og havre i vafler
En måte å variere vaffeloppskriften på, er å tilsette andre kornsorter enn hvete.
– Både havre og bygg egner seg svært godt i vaffelrøren, sier Nordbø.
Hun anbefaler å teste ut den klassiske oppskriften på havrevafler, havrevafler med nordnorsk vri eller bygdekvinnelagets havrevafler.
Vil man prøve med bygg, er både de klassiske byggvaflene og byggvafler med appelsin gode oppskrifter som gir smakfulle vafler.

– Får du noen byggvafler til overs etter lørdag, kan de brukes i matpakken på mandag. Byggvafler med ost og skinke er en skikkelig godbit, sier Nordbø.
Variasjoner i tilbehøret
Har du først fått smaken på vafler med annet tilbehør enn rømme og syltetøy, er det bare å la fantasien få fritt spillerom.

– Nordnorske havrevafler spises ofte med kokt egg og tomat. En nydelig kombinasjon, anbefaler Nordbø.
For søte vafler anbefaler hun lemoncurd, som gir en herlig og syrlig spiss på vaffelmåltidet. Vafler med brie og valnøtter er også en kombinasjon mange vil like.
De som kommer fra Moss er sikkert også kjent med begrepet pølse i vaffel.
– Disse vaflene er gjerne usøtet, med potetmos i røra - som gjør dem til herlig tilbehør til pølser. Verdt å prøve, selv om man ikke kommer fra Moss, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder






Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
