Pizza på ønskelisten
Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis det alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.
I en undersøkelse gjennomført i oktober 2021 av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn tyder nemlig svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.
På spørsmål om hva slags mat de ville spise på julaften om de selv fikk velge, svarer 15 % av 18-29-åringene at de kunne tenkt seg å spise kalkun, mens 13 % ville valgt pizza.
Og 11 % svarer at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften om de selv fikk velge.
Tradisjonsretter som ribbe og pinnekjøtt er likevel fortsatt mest populære, også blant de unge. 28 % av unge mellom 18 og 29 år ville valgt seg ribbe på julaften, mens 37% ville valgt pinnekjøtt.
Jul opp pizzaen
Nå er det ikke alle som kan tenke seg å bytte ut de tradisjonsrike herremåltidene på julaften – men romjulen er en fin anledning til å prøve noe nytt.
–De unge har av natur behov for å utfordre tradisjonene og romjulens koselige kvelder kan brukes til å lage mat på ungdommens premisser. La poden lage pizzaen selv, for det er enkelt og ekstra godt å spise mat man selv har laget, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har flere ulike oppskrifter på pizzadeig, og har gode tips for å gjøre den populære italieneren mer julete. Og en stor fordel med pizza, er at deigen kan lages opp til tre dager i forveien, bunnen kan også halvstekes og fryses slik at det blir færre oppgaver i julen.
– Hadde du ribbe på julaften, er restene supert å bruke på pizzaen. Dryss over granateplekjerner og hakkede hasselnøtter, og vipps har middagen fått en smak av jul. Julepølsen du har til ribba, eller medisterbollene, sammen med en håndfull grønnkål og noen ringer rødløk gir også et typisk julepreg, sier hun.
Rester av pinnekjøtt egner seg også godt på pizza. En neve finsnittet rødkål og tørkede tranebær gir både farge og smak til matretten.
Grønn pizza til jul
Er det vegetar som gjelder for den unge, er det mange grønnsaker som passer ypperlig på pizza, og som gir fine julefarger.
–Tomatsaus er en klassiker og med julegrønnsaker som rosenkål og brokkoli eller urter får vi fort en rødgrønn pizza. Men vi har også sett at potetpizza er en vinner på flere restauranter. Bruk potetene fra julemiddagen som hovedingrediens, og suppler med sopp og vårløk for en hvitgrønnjulepizza,sier Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
