Norges Pelsdyralslag

Pelsdyrsak på overtid – bønder krever avklaring

Del

Over fire helsider i Nationen går Norges Pelsdyralslag kraftig i rette med regjeringen. De kommer med klare krav til kompensasjonsordningen for pelsdyrbøndene som er tvunget til å avvikle livsverkene sine.

- Når folk spør meg hvordan det går, har jeg ikke lenger ord for hva jeg skal si. Vi er plassert i en torturbenk, og jeg og folk klarer snart ikke mer. Stresset over så lang tid bryter ned folks psyke og fysikk, sier Øystein Storholm, pelsdyrbonde fra Oppdal.

- Vi er livredde for å bli glemt eller bare å bli skjøvet på videre.  Det her er traumatisk. Vi må ha en avklaring nå.  Stortinget har krystallklart sagt vi skal holdes skadefrie, men jeg og familien min går fortsatt hver dag og er redde for å ha mista alt. Vi veit jo ikke. Nå må politikerne kjempe for rettferdighet helt inn, og vi prøver alt. Også annonser, om det er det som skal til. I februar sa ministeren at dette skulle ta en fire ukers tid. Anstendigheten er hinsides på overtid, sier Storholm.

Seks måneder etter Stortinget vedtok at bøndene skal få full erstatning for tapene de lider som følge av forbudet mot pelsdyrhold, har regjeringen fortsatt ikke fått på plass en kompensasjonsordning. Hva bøndene får og hvor mye av det som må betales tilbake i skatt, er fortsatt i det blå. 

- Bøndene våre er i en utrolig vanskelig situasjon og har levd i usikkerhet gjennom mange år. Derfor har vi tatt det drastiske steget å trykke våre krav i en annonseserie i Nationen, for å få frem hva regjeringen må gjøre for at ordningen skal leve opp til Stortingets krystallklare vedtak, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.

Bakgrunnen for annonseserien er at Norges Pelsdyralslag har engasjert landets fremste ekspertise på erstatningsrett og ekspropriasjon, deriblant tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet og advokat Erik Keiserud. Begge er svært tydelige på hva som må ligge til grunn for at ordningen skal bli rettferdig og i tråd med Stortingets vedtak.  

- Basert på en begrenset dialog med regjeringen er vi bekymret for at den ikke følger opp Stortingets vedtak. Derfor peker vi på punkter som må være på plass for at ordningen skal bli god nok. Bøndene må få kompensasjon basert på takst eller bruksverdi. De må heller ikke bli gevinstbeskattet når de i virkeligheten taper både livsverk, inntektsgrunnlag og formue. Og til slutt må det på plass en nøytral tvisteløsning. Staten kan ikke opptre på alle sider av bordet i en så viktig sak, sier Wormdahl.

- Dessuten må regjeringen sikre en løsning for dem som falt utenfor de tidligere ordningene. Bønder som har vært alvorlig syke eller som har leid ut anlegget mens de videreutdannet seg er like berettiget til kompensasjon som alle andre, sier Wormdahl.

Høsten er tidspunktet pelsdyrbøndene tar valget om de skal avslutte driften eller fortsette et år til. For å ta det valget må det være klart hvordan kompensasjonsordningen blir og hvordan mulighetene er for å begynne jobben med å finne et nytt livsgrunnlag.

- Det er umulig å gjøre noen form for valg når ingen vet hva de har å forholde seg til. Det må komme en løsning som gir disse familiene mulighet til å ta valg for fremtiden. Allerede går mange glipp av omstillingsmuligheter fordi hverken de eller banken vet hva kompensasjonen blir eller hvor mye av den som må betales i skatt. Nå må regjeringen ta grep og sikre en løsning som gjør at bøndene kan planlegge for fremtiden. Saken må landes en gang for alle, avslutter Wormdahl.

Kontakter

Bilder

Om Norges Pelsdyralslag

Norges Pelsdyralslag
Norges Pelsdyralslag
Økern Torgvei 13
0580 Oslo

47 80 72 00http://www.norpels.no/

Norges Pelsdyralslag er medlemsorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere. Organisasjonens formål er å ivareta medlemmenes interesser, både faglig, økonomisk og sosialt.

Følg saker fra Norges Pelsdyralslag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Pelsdyralslag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Pelsdyralslag

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom