Norges Pelsdyralslag

Den siste pelsdyrbonden legger ned

Del
På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge. Trass utallige løfter om et raskt erstatningsoppgjør, har kun fem av 270 pelsdyrbønder mottatt endelig erstatning fra staten. Usikkerheten er stor.
På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge.
På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge.

Forbudet mot pelsdyrhold ble lansert i januar 2018, som del av Jeløya-plattformen til regjeringen Solberg. Kun ett år tidligere hadde Stortinget vedtatt langsiktige rammevilkår for næringen, etter en mangeårig og omfattende demokratisk prosess. 

- Avviklingen av pelsdyrnæringen kommer til å stå igjen som en skandale. Prosessen og spillet i de fem påfølgende årene, har vært enda verre, sier Bertran Trane Skadsem, styreleder i Norges Pelsdyralslag. 

Pelsdyrnæringen har i mer enn 100 år bidratt med arbeidsplasser, skatteinntekter og distriktsutvikling. Senest på 80- og 90-tallet, ble bønder sterkt oppfordret til å starte med pelsdyr for å skape nye arbeidsplasser i landbruket. 

- Det er med stor sorg vi nå ser at de to siste pelsdyrbøndene avvikler driften. Noen mink  sendes i dag til Danmark, der noen pelsdyrbønder igjen skal stable drift på beina etter at den ble midlertidig avviklet under coronapandemien, sier Bertran Trane Skadsem. 

Kun fem av 270 har mottatt endelig tilbud om erstatning
Da forbudet ble lansert i 2018 ble pelsdyrbøndene lovet et raskt erstatningsoppgjør. Bøndene ble også oppfordret til å avvikle raskt for å komme over i ny næring. 

- Gjennom fem år har vi kjempet en utrettelig kamp for en rettferdig erstatning. Det har kostet bøndene dyrt, både menneskelig og økonomisk. Livsverk er rasert. Staute bønder er blitt trygdemottakere, sykmeldt og deprimert. Enkeltmennesker blir fryktelig små i møte med staten, sier Trane Skadsem. 

Selv om bøndene er lovet en erstatning basert på enten bruksverdi eller takst, er det kun et fåtall anlegg som har fått besøk av statens takstmenn. I november stanset staten all taksering på grunn av en uklar uenighet med selskapet staten selv hadde engasjert til å utføre takstene. 

- På fem år har staten kun rukket å ferdigstille fem tilbud. Flere av de som fulgte statens oppfordring om å avvikle raskt har stått uten inntekt i årevis, og enkelte betaler tusenvis av kroner hver dag i renteutgifter på anlegg som står tomme. Statens trenering påfører bøndene enorme tap, samtidig som staten sparer penger for hver dag som går. Det er en svært fortvilet situasjon, sier Trane Skadsem.

Kontakt for kommentar:
Bertran Trane Skadsem, 913 15 530, leder Norges Pelsdyralslag
Guri Wormdahl, 934 34 200, kommunikasjonssjef Norges Pelsdyralslag

Nøkkelord

Kontakter

Bertran Trane SkadsemLederNorges Pelsdyralslag

Tel:913 15 530

Bilder

På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge.
På dagen fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles nå den siste pelsdyrgården i Norge.
Last ned bilde

Om Norges Pelsdyralslag

Norges Pelsdyralslag
Norges Pelsdyralslag
Postboks 9399 Grønland
0135 Oslo

Norges Pelsdyralslag er medlemsorganisasjonen for norske pelsdyroppdrettere. Organisasjonens formål er å ivareta medlemmenes interesser, både faglig, økonomisk og sosialt.

Følg pressemeldinger fra Norges Pelsdyralslag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Pelsdyralslag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Pelsdyralslag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom