Opplysningskontoret for brød og korn

Pandemi gir julebakst-boom

Del

I år kommer det til å bli bakt ekstra mange julekaker i de tusen hjem.

Krumkaker er populære både å bake selv og å gi i gave. Foto: Brodogkorn.no
Krumkaker er populære både å bake selv og å gi i gave. Foto: Brodogkorn.no

Smittebølge nummer to i koronapandemien har tvunget nordmenn tilbake i hjemmeisolasjon i tiden frem mot jul. Og hva skal nordmenn gjøre hjemme? Jo, de skal bake. Ihvertfall om vi skal tro spørreundersøkelsen som Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat utførte i oktober i år.

Her kom det frem at to av tre nordmenn planlegger å bake til jul. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Når man først må holde seg mest mulig hjemme, er jo det en god anledning til å forberede godsaker til jul. Kanskje dette er året man kan bruke litt ekstra tid på å prøve å finne noen nye julekakefavoritter?, spør Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Voldsom bakeinteresse

Helt siden pandemien kom for fullt til Norge i mars har hun merket en sterk økning i interessen for hjemmebakst.

– Det virker som om nordmenn har utnyttet det å få roligere dager og mer hjemmetid til å boltre seg på kjøkkenet, sier Nordbø.

Tidligere i år la hun merke til en oppsving i populariteten til surdeigsbakst. Nå er det brød til jul, julekaker og tradisjonsbakst som lefser og flatbrød som er populære søk i oppskriftsdatabasen.

Pepperkaker og krumkaker mest populære

I desember er det julebaksten som får fokus på kjøkkenet. Blant julekakene er det flest som velger seg pepperkaker og krumkaker.

I undersøkelsen svarer 36 prosent at de baker pepperkaker, mens 28 prosent baker krumkaker. På tredjeplassen finner vi kokosmakroner, som bakes av 22 prosent av de spurte.

Og så er det de som er så heldige at de kjenner noen som er glade i å bake.

– Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave. En fjerdedel av de spurte i undersøkelsen sier at de får krumkaker til jul av familie eller venner, forteller Nordbø.

Det er flott at det bakes mer hjemme. Det å bake er både hyggelig og sosialt. Men det er også viktig å støtte opp om de mange dyktige bakeriene rundt om landet. For mange bakerier er jul svært viktig for årsomsetningen, og dersom folk velger å ikke benytte seg av bakerienes julekaker vil dette kunne ha store negative konsekvenser. Så kjøp gjerne julekakene hos bakeren, oppfordrer Nordbø.

De som kjøper i butikk velger gjerne pepperkaker: 47 prosent av de spurte sier at de kjøper pepperkaker på bakeri eller i butikk.

Smultbaksten er også noe nordmenn gjerne setter bort. Bare 11 prosent baker smultringer til jul, mens 37 prosent kjøper dem hos bakeren eller butiken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Krumkaker er populære både å bake selv og å gi i gave. Foto: Brodogkorn.no
Krumkaker er populære både å bake selv og å gi i gave. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn merker seg at krumkaker er blant de mest populære julekakene å bake. Foto: Brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn merker seg at krumkaker er blant de mest populære julekakene å bake. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Surdeigsbrød har vært en av farsottene i 2020. Her er et surdeigsbrød med julestjerne. Foto: Brodogkorn.no
Surdeigsbrød har vært en av farsottene i 2020. Her er et surdeigsbrød med julestjerne. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Surdeigsbrød med juletre er julebakst og surdeigsbakst i ett. Foto: Brodogkorn.no
Surdeigsbrød med juletre er julebakst og surdeigsbakst i ett. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Pepperkaker er julekakefavoritt nummer én. Foto: Brodogkorn.no
Pepperkaker er julekakefavoritt nummer én. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Pepperkaker er julekakefavoritt nummer én. Foto: Brodogkorn.no
Pepperkaker er julekakefavoritt nummer én. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom