Pandemi gir julebakst-boom

Smittebølge nummer to i koronapandemien har tvunget nordmenn tilbake i hjemmeisolasjon i tiden frem mot jul. Og hva skal nordmenn gjøre hjemme? Jo, de skal bake. Ihvertfall om vi skal tro spørreundersøkelsen som Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat utførte i oktober i år.
Her kom det frem at to av tre nordmenn planlegger å bake til jul. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.
– Når man først må holde seg mest mulig hjemme, er jo det en god anledning til å forberede godsaker til jul. Kanskje dette er året man kan bruke litt ekstra tid på å prøve å finne noen nye julekakefavoritter?, spør Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Voldsom bakeinteresse
Helt siden pandemien kom for fullt til Norge i mars har hun merket en sterk økning i interessen for hjemmebakst.
– Det virker som om nordmenn har utnyttet det å få roligere dager og mer hjemmetid til å boltre seg på kjøkkenet, sier Nordbø.
Tidligere i år la hun merke til en oppsving i populariteten til surdeigsbakst. Nå er det brød til jul, julekaker og tradisjonsbakst som lefser og flatbrød som er populære søk i oppskriftsdatabasen.
Pepperkaker og krumkaker mest populære
I desember er det julebaksten som får fokus på kjøkkenet. Blant julekakene er det flest som velger seg pepperkaker og krumkaker.
I undersøkelsen svarer 36 prosent at de baker pepperkaker, mens 28 prosent baker krumkaker. På tredjeplassen finner vi kokosmakroner, som bakes av 22 prosent av de spurte.
Og så er det de som er så heldige at de kjenner noen som er glade i å bake.
– Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave. En fjerdedel av de spurte i undersøkelsen sier at de får krumkaker til jul av familie eller venner, forteller Nordbø.
–Det er flott at det bakes mer hjemme. Det å bake er både hyggelig og sosialt. Men det er også viktig å støtte opp om de mange dyktige bakeriene rundt om landet. For mange bakerier er jul svært viktig for årsomsetningen, og dersom folk velger å ikke benytte seg av bakerienes julekaker vil dette kunne ha store negative konsekvenser. Så kjøp gjerne julekakene hos bakeren, oppfordrer Nordbø.
De som kjøper i butikk velger gjerne pepperkaker: 47 prosent av de spurte sier at de kjøper pepperkaker på bakeri eller i butikk.
Smultbaksten er også noe nordmenn gjerne setter bort. Bare 11 prosent baker smultringer til jul, mens 37 prosent kjøper dem hos bakeren eller butiken.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom