Pandemi gir julebakst-boom
Smittebølge nummer to i koronapandemien har tvunget nordmenn tilbake i hjemmeisolasjon i tiden frem mot jul. Og hva skal nordmenn gjøre hjemme? Jo, de skal bake. Ihvertfall om vi skal tro spørreundersøkelsen som Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat utførte i oktober i år.
Her kom det frem at to av tre nordmenn planlegger å bake til jul. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.
– Når man først må holde seg mest mulig hjemme, er jo det en god anledning til å forberede godsaker til jul. Kanskje dette er året man kan bruke litt ekstra tid på å prøve å finne noen nye julekakefavoritter?, spør Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Voldsom bakeinteresse
Helt siden pandemien kom for fullt til Norge i mars har hun merket en sterk økning i interessen for hjemmebakst.
– Det virker som om nordmenn har utnyttet det å få roligere dager og mer hjemmetid til å boltre seg på kjøkkenet, sier Nordbø.
Tidligere i år la hun merke til en oppsving i populariteten til surdeigsbakst. Nå er det brød til jul, julekaker og tradisjonsbakst som lefser og flatbrød som er populære søk i oppskriftsdatabasen.
Pepperkaker og krumkaker mest populære
I desember er det julebaksten som får fokus på kjøkkenet. Blant julekakene er det flest som velger seg pepperkaker og krumkaker.
I undersøkelsen svarer 36 prosent at de baker pepperkaker, mens 28 prosent baker krumkaker. På tredjeplassen finner vi kokosmakroner, som bakes av 22 prosent av de spurte.
Og så er det de som er så heldige at de kjenner noen som er glade i å bake.
– Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave. En fjerdedel av de spurte i undersøkelsen sier at de får krumkaker til jul av familie eller venner, forteller Nordbø.
–Det er flott at det bakes mer hjemme. Det å bake er både hyggelig og sosialt. Men det er også viktig å støtte opp om de mange dyktige bakeriene rundt om landet. For mange bakerier er jul svært viktig for årsomsetningen, og dersom folk velger å ikke benytte seg av bakerienes julekaker vil dette kunne ha store negative konsekvenser. Så kjøp gjerne julekakene hos bakeren, oppfordrer Nordbø.
De som kjøper i butikk velger gjerne pepperkaker: 47 prosent av de spurte sier at de kjøper pepperkaker på bakeri eller i butikk.
Smultbaksten er også noe nordmenn gjerne setter bort. Bare 11 prosent baker smultringer til jul, mens 37 prosent kjøper dem hos bakeren eller butiken.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom