Oppskrifter på julekaker går i arv
Når vi baker til jul, gjør vi det ofte etter oppskrifter som har gått i arv mellom generasjoner. Det viser en ny spørreundersøkelse om våre julevaner.

Det er full aktivitet på kjøkkenet til Rebekka Helén Aamaas (29) i Holmestrand i Vestfold. Hun har fått besøk av mamma Frøydis Merete Kristiansen (54) og bestemor Åse Kristiansen (93) for å bake smultringer til jul.
Frøydis og Åse har bakt smultringer og goro sammen i over 30 år, og nå er det Rebekka som skal bli fast del av tradisjonen.
I trygg avstand til smultgryten er også Rebekkas sønn Even (1) med.
– Jeg har vært med og bakt litt sammen med mamma og bestemor før, men nå som jeg selv har fått familie har jeg lyst til å bli med som en fast tradisjon, sier Rebekka.
Smultringer i flere generasjoner
Oppskriften på smultringer er det Åse som har med seg. Denne har hun fått fra sin manns tante, og smultringoppskriften har dermed fulgt flere generasjoner i juleforberedelsene.
Å arve oppskrifter til jul, det er det mange som gjør. I en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat, svarer 43 prosent at de får oppskrift på julekaker fra moren sin. 23 prosent får også oppskrifter fra bestemødre.
– Tidligere spørreundersøkelser vi har gjort, viser dessuten at julebakst er en sosial aktivitet.De fleste av de som baker til jul, gjør det sammen med venner eller familie, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Kyndig opplæring
På kjøkkenet i Holmestrand får Rebekka instruksjoner fra mamma Frøydis om hvordan kjevleføringen skal være når man baker smultringer. Lette, raske tak med deig som kommer rett fra kjøleskapet gjør at man kan bruke mindre mel – som gir myke, saftige smultringer.
Da Frøydis begynte å bake smultringer sammen med sin svigermor Åse for over 30 år siden, fikk hun selv samme opplæring.
– Jeg har alltid vært veldig opptatt av tradisjonsbakst. Å kunne få svigermor som læremester for å bake smultringer og goro har betydd alt, sier Frøydis.
Spørreundersøkelsen om julemat og juletradisjoner viser også at julebaksten er en viktig del av julegleden.
– Vi spurte om hva man gleder seg mest til med julefeiringen, og da svarer en av fire at de gleder seg til å bake sammen med barna eller familien, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder








Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
3 råd som redder brødet fra søplebøtta30.1.2023 14:00:25 CET | Pressemelding
Hver dag kastes 170.000 brød i norske hjem. Her er de tre viktigste tingene du kan gjøre for å redde restene.
Feirer sola med boller17.1.2023 07:05:00 CET | Pressemelding
Når sola titter over fjelltoppene i Tromsø for første gang i år, står byens bakere klare med haugevis av boller. Soldagen skal nemlig feires med solboller!
Pynting er den nye bakingen9.12.2022 10:01:23 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker pepperkaker, og ny undersøkelse viser at like mange kjøper pepperkaker på butikken som de som baker. Her er 7 enkle tips til pepperkakepyntingen som gir lave skuldre og proft resultat.
Lussekatter mest populære hos de unge8.12.2022 15:00:31 CET | Pressemelding
Lussekatter er en viktig del av unge voksnes førjulstradisjoner. Nesten hver tredje nordmann mellom 18 og 29 år har tradisjon for å bake lussekatter i førjulstiden.
Oppskrifter og bilder av julekaker til fri bruk24.11.2022 08:30:00 CET | Pressemelding
Hos Opplysningskontoret for brød og korn kan redaksjoner kostnadsfritt laste ned bilder og oppskrifter av alle julens kaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom