Oppskrifter på julekaker går i arv
Det er full aktivitet på kjøkkenet til Rebekka Helén Aamaas (29) i Holmestrand i Vestfold. Hun har fått besøk av mamma Frøydis Merete Kristiansen (54) og bestemor Åse Kristiansen (93) for å bake smultringer til jul.
Frøydis og Åse har bakt smultringer og goro sammen i over 30 år, og nå er det Rebekka som skal bli fast del av tradisjonen.
I trygg avstand til smultgryten er også Rebekkas sønn Even (1) med.
– Jeg har vært med og bakt litt sammen med mamma og bestemor før, men nå som jeg selv har fått familie har jeg lyst til å bli med som en fast tradisjon, sier Rebekka.
Smultringer i flere generasjoner
Oppskriften på smultringer er det Åse som har med seg. Denne har hun fått fra sin manns tante, og smultringoppskriften har dermed fulgt flere generasjoner i juleforberedelsene.
Å arve oppskrifter til jul, det er det mange som gjør. I en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat, svarer 43 prosent at de får oppskrift på julekaker fra moren sin. 23 prosent får også oppskrifter fra bestemødre.
– Tidligere spørreundersøkelser vi har gjort, viser dessuten at julebakst er en sosial aktivitet.De fleste av de som baker til jul, gjør det sammen med venner eller familie, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Kyndig opplæring
På kjøkkenet i Holmestrand får Rebekka instruksjoner fra mamma Frøydis om hvordan kjevleføringen skal være når man baker smultringer. Lette, raske tak med deig som kommer rett fra kjøleskapet gjør at man kan bruke mindre mel – som gir myke, saftige smultringer.
Da Frøydis begynte å bake smultringer sammen med sin svigermor Åse for over 30 år siden, fikk hun selv samme opplæring.
– Jeg har alltid vært veldig opptatt av tradisjonsbakst. Å kunne få svigermor som læremester for å bake smultringer og goro har betydd alt, sier Frøydis.
Spørreundersøkelsen om julemat og juletradisjoner viser også at julebaksten er en viktig del av julegleden.
– Vi spurte om hva man gleder seg mest til med julefeiringen, og da svarer en av fire at de gleder seg til å bake sammen med barna eller familien, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom