Opplysningskontoret for brød og korn

Oppskrifter på julekaker går i arv

Del

Når vi baker til jul, gjør vi det ofte etter oppskrifter som har gått i arv mellom generasjoner. Det viser en ny spørreundersøkelse om våre julevaner.

Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)

Det er full aktivitet på kjøkkenet til Rebekka Helén Aamaas (29) i Holmestrand i Vestfold. Hun har fått besøk av mamma Frøydis Merete Kristiansen (54) og bestemor Åse Kristiansen (93) for å bake smultringer til jul.

Frøydis og Åse har bakt smultringer og goro sammen i over 30 år, og nå er det Rebekka som skal bli fast del av tradisjonen.

I trygg avstand til smultgryten er også Rebekkas sønn Even (1) med.

– Jeg har vært med og bakt litt sammen med mamma og bestemor før, men nå som jeg selv har fått familie har jeg lyst til å bli med som en fast tradisjon, sier Rebekka.

Smultringer i flere generasjoner

Oppskriften på smultringer er det Åse som har med seg. Denne har hun fått fra sin manns tante, og smultringoppskriften har dermed fulgt flere generasjoner i juleforberedelsene.

Å arve oppskrifter til jul, det er det mange som gjør. I en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat, svarer 43 prosent at de får oppskrift på julekaker fra moren sin. 23 prosent får også oppskrifter fra bestemødre.

– Tidligere spørreundersøkelser vi har gjort, viser dessuten at julebakst er en sosial aktivitet.De fleste av de som baker til jul, gjør det sammen med venner eller familie, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Kyndig opplæring

På kjøkkenet i Holmestrand får Rebekka instruksjoner fra mamma Frøydis om hvordan kjevleføringen skal være når man baker smultringer. Lette, raske tak med deig som kommer rett fra kjøleskapet gjør at man kan bruke mindre mel – som gir myke, saftige smultringer.

Da Frøydis begynte å bake smultringer sammen med sin svigermor Åse for over 30 år siden, fikk hun selv samme opplæring.

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av tradisjonsbakst. Å kunne få svigermor som læremester for å bake smultringer og goro har betydd alt, sier Frøydis.

Spørreundersøkelsen om julemat og juletradisjoner viser også at julebaksten er en viktig del av julegleden.

– Vi spurte om hva man gleder seg mest til med julefeiringen, og da svarer en av fire at de gleder seg til å bake sammen med barna eller familien, sier Torunn Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Rebekka Helén Aamaas har arvet oppskrift på smultringer fra bestemor Åse Kristiansen. Mamma Frøydis Merete Kristiansen er også med på tradisjonen med smultringbakst til jul. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Utallige smultringer er fisket opp av smultgryten av Åse Kristiansen siden hun selv arvet oppskriften fra sin manns tante. (Foto: Brodogkorn.no)
Utallige smultringer er fisket opp av smultgryten av Åse Kristiansen siden hun selv arvet oppskriften fra sin manns tante. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
43 prosent av de som baker til jul, gjør det etter en oppskrift de har fått fra moren sin, viser en ny spørreundersøkelse. (Foto: Brodogkorn.no)
43 prosent av de som baker til jul, gjør det etter en oppskrift de har fått fra moren sin, viser en ny spørreundersøkelse. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Brodogkorn.no)
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Tante Astrids smultringer - etter en oppskrift som har blitt arvet ned gjennom flere generasjoner. (Foto: Brodogkorn.no)
Tante Astrids smultringer - etter en oppskrift som har blitt arvet ned gjennom flere generasjoner. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Tante Astrids smultringer - etter en oppskrift som har blitt arvet ned gjennom flere generasjoner. (Foto: Brodogkorn.no)
Tante Astrids smultringer - etter en oppskrift som har blitt arvet ned gjennom flere generasjoner. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom