Økt kjøpekraft er veien ut av krisen

Del
Økt kjøpekraft til forbrukerne og at bankene innvilger nødvendige lån. Det er viktigst for å bedre den økonomiske situasjonen i den enkelte bedrift, sier næringslivet selv. Mindre viktig er betalingsutsettelse på skatter og avgifter samt ett av Regjeringens egne tiltak.

Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) har spurt 2000 næringslivsledere om hvordan ulike eksisterende og potensielle offentlige tiltak mot finanskrisen kan bedre den økonomiske situasjonen i deres bedrift.

Mer kjøpekraft, takk!

Næringslivslederne ble bedt om å rangere tiltakene på en skala fra 1 til 5, der 1 er et svært lite viktig tiltak og 5 var et svært viktig tiltak. Andelene som svarte 4 eller 5, var som følger:

64 prosent: Tiltak fra det offentlige som stimulerer til økt kjøpekraft hos forbruker.

61 prosent: Banken innvilger de lån som bedriften har behov for.

33 prosent: Tilbakebetaling av skatt for 2006 og 2007 basert på underskudd i 2008.

29 prosent: Betalingsutsettelse for skatter og avgifter.

Et etterspørsels- og finansieringsproblem

For alle bransjer og bedriftsstørrelser er det banklån og offentlige tiltak for økt kjøpekraft som oppgis som viktigst for bedriftens økonomiske situasjon.

- Undersøkelsen viser at næringslivet opplever finanskrisen først og fremst som et etterspørsels- og finansieringsproblem. Det som vil bety mest, er økt omsetning samt banklån til å finansiere drift og investeringer, sier adm. direktør Sandra Riise i NARF.

- Relatert til den politiske virkeligheten, viser undersøkelsen at næringslivet setter størst pris på rentekuttene og bankpakken. Mens førstnevnte øker forbrukernes kjøpekraft, legger sistnevnte til rette for økt utlånsvilje fra bank til bedrift, sier Riise.

Tiltakspakken viktigere for små bedrifter med underskudd

Tilbakebetaling av skatt for 2006 og 2007 basert på underskudd i 2008, er et annet av Regjeringens tiltak mot finanskrisen. Selv om næringslivet vurderer betydningen av tiltaket som lav sammenlignet med andre tiltak, er det viktige nyanser blant bedriftene som liker tiltaket. Dette tiltaket er mer populært blant bedrifter som går med underskudd og blant små bedrifter.

Blant bedrifter med 1-4 ansatte er det 39 prosent som gir tiltaket 4 eller 5, som var de høyeste viktighetsscorene. Andelen faller til 36 prosent for bedrifter med 5-19 ansatte, 28 prosent for dem med 20-99 ansatte og 20 prosent for bedrifter med minst 100 ansatte.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco på oppdrag fra NARF blant et representativt utvalg på 2000 næringslivsledere i mars 2009.

For mer informasjon:

Sandra Riise, administrerende direktør i NARF, tlf: 23 35 69 01 eller mobil 908 39 494.

Om Regnskap Norge

Regnskap Norge
Regnskap Norge
Støperigata 2
0250 Oslo

+47 23 35 69 00http://www.regnskapnorge.no

Regnskap Norge er bransjeforeningen for autoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 8 000 medlemmer, og majoriteten av medlemmene har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder.

Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.

Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndighetene, og er en viktig høringsinstans.

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge

Frykter koronatiltaket er sikreste vei mot konkurs4.1.2022 08:05:00 CET | Pressemelding

Myndighetenes utsettelsesordning for betaling av skatt og moms påfører bedriftene hundretalls millioner å betale i renter. – Av hensyn til bedriftenes likviditet er det bra med mulighet til utsettelse på betaling av skatter og avgifter for dem som får stor inntektssvikt. Problemet er imidlertid at det påløper renter på hele 8 %, og da blir regningen enda større når den senere må betales, påpeker Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Kritisk til Finanstilsynet – etterlyser klarere regler og veiledning om pliktene tilknyttet bekjempelse av hvitvasking.22.12.2021 13:49:03 CET | Pressemelding

Finanstilsynet har nylig publisert en rapport om etterlevelse av pliktene i hvitvaskingsloven på regnskapsførings- og revisjonsområdet. Her blir 19 av 22 foretak bøtelagt. – Dette er alvorlig og vi vil nå vil gå grundig inn i rapporten og vurdere alle punktene Finanstilsynet trekker frem, sier Rune Aale-Hansen, adm. dir. i Regnskap Norge. – Vi ser behov for tettere dialog med myndighetene rundt dette arbeidet, og stiller spørsmål ved om regelverket er for formalistisk orientert og om veiledningen fra myndighetene har vært for svak.

Flere tusen bedrifter skylder milliarder i utsatt skatt og moms – og hundretalls millioner i rente!21.12.2021 07:45:00 CET | Pressemelding

Sommeren 2020 innførte myndighetene en utsettelsesordning for betaling av skatt og moms. Årsaken var at mange bedrifter fikk betalingsproblemer som følge av omsetningssvikt pga. nedstengningen av samfunnet. Når dette skal betales påløper i tillegg millioner av kroner i rente. Regjeringen har nå forlenget betalingsfristen. – Av hensyn til bedriftenes likviditet, er det bra med mulighet for utsettelse på betaling av skatter og avgifter for dem som får stor inntektssvikt. Problemet er imidlertid at det påløper renter, og da blir regningen enda større når den senere må betales, påpeker Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye