Regjeringen ødelegger kompensasjonsordningen

Næringsdepartementet vurderer nå høringsinnspill på forslaget om å videreføre tilskuddsordning for bedrifter med stort omsetningsfall.
– I dagens regelverk er det en betingelse at bedriften må ha hatt stort omsetningsfall grunnet koronapandemien, og dessuten har underskudd i perioden tilskuddet gjelder. Det siste vilkåret kom inn i mars i fjor. Nå foreslår regjeringen at de som eventuelt får overskudd i hele 2021 skal miste retten til å beholde tilskudd mottatt for november eller desember. Tilsvarende vil gjelde tilskudd som mottas i 2022. Her kommer med andre ord en tilbakebetalingsplikt, som i verste fall sender bedriften ut i store økonomiske problemer og konkurs. Hvis dette skjer, vil ordningen virke mot sin hensikt. Vi mener det må være tilstrekkelig at bedriften har underskudd i tilskuddsperioden, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.
– Tilskuddsordningen handler om å sikre bedriftenes likviditet for å komme gjennom en vanskelig periode, slik at de får dekket sine faste uunngåelige kostnader. Om selskapet har tjent penger gjennom sommeren og høsten, behøver det ikke tilsi at det har nok penger til å komme gjennom en ny vinter med lav eller ingen omsetning. Politikerne er for opptatt av de store bedriftene. Denne ordningen handler vel så mye om drosjeeiere, utelivsbedrifterog andre småbedrifter som har regninger de må forsøke å betale, fortsetter Aale-Hansen.
Positiv til videreføring av ordningen
– Regnskap Norge er grunnleggende positiv til at kompensasjonsordningen videreføres gjennom vinteren. Ordningen er viktig for mange bedrifter som sliter i koronapandemien. Vi mener det er viktig at vi klarer å beholde levedyktige bedrifter gjennom pandemien, fremfor å sende enda flere til NAV. Vi må derfor ikke se oss blinde på at noen bedrifter kom heldig ut av tilskuddsordninger i 2020, hvor det var langt snillere regler enn i 2021.
Regjeringen ønsker videre å innføre krav om at mottatt tilskudd tilbakebetales før foretakene vedtar eller utbetaler utbytte, konsernbidrag og andre utdelinger.
– Vi forstår dette slik at foretak som vedtok utbytte før pandemiens seneste oppblomstring, eksempelvis i oktober 2021, og som utbetaler dette etter at forskriftsbestemmelsen trer i kraft, blir rammet. Etter vårt skjønn er dette urimelig, blant annet fordi dette kan være bedrifter som lojalt har forholdt seg til å avvente med å utbetale utbytte til situasjonen ble mer avklart, sier Aale-Hansen og avslutter: – Tilskuddsordningen er ment som støtte for å bidra med likviditet i en begrenset periode for å bidra til overlevelsesevne. Det å legge bånd på hvordan midler i foretak forvaltes ut 2023, innebærer en innlåsing som blant annet er til hinder for utvikling av nye arbeidsplasser, noe vi antar regjeringen ikke ønsker. Dersom kravet skal innføres, må det være tilstrekkelig at det settes slike begrensninger for i år.
– Vi håper alle på en blomstrende sommer og praktfull høst, så la oss ikke sette begrensninger som lar de mørke skyene henge over oss i hele to år til.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Kaarbø LøvoldPressekontakt
Tel:99029507marit.lovold@regnskapnorge.noBilder

Om Regnskap Norge
Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 9 000 medlemmer, og majoriteten av medlemmene har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder.
Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.
Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndighetene, og er en viktig høringsinstans.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Regnskap Norge orienterer Konkurransetilsynet om markedssituasjonen blant regnskapssystemer5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Siden 2019 har Regnskap Norge systematisk kartlagt konkurransesituasjonen blant regnskapssystemer. – Markedet for regnskapssystemer er en sentral del av rammebetingelsene for regnskapsbransjen og utgjør et marked på flere milliarder kroner. Som bransjeorganisasjon er vi opptatt av å bidra til kunnskap og innsikt i dette markedet, for å bidra til konkurranse i markedet og ikke minst at regnskapsforetakene får sin andel av verdiskapingen.
Stadig flere vil jobbe som hele Norge økonomisjef28.4.2025 11:44:41 CEST | Pressemelding
Regnskapsbransjen er i stadig vekst og etterspør arbeidskraft. Tall fra samordnet opptak, som kom i dag, viser at bare helse har flere søkere enn studier i økonomisk og administrative fag. – Vi har over tid jobbet med å øke innsikten i hva det betyr å jobbe i regnskapsbransjen. Derfor er det gledelig å se at stadig flere velger seg en studieretning som kan lede frem til de vi kaller hele Norges økonomisjef, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Historisk! Regnskap Norge inngår fordelsavtale med systemleverandør24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge har for første gang inngått en fordelsavtale med en systemleverandør av regnskaps- og kvalitetssystemer for regnskapsbransjen. Først ute er Duett, og avtalen kommer som et resultat av at medlemmene i Regnskap Norge ønsker en mer fornuftig fordeling av verdiskapningen som systemleverandører og regnskapsforetak skaper sammen hos sluttkundene.
Viktig avklaring fra Finansdepartementet om utsatt bærekraftsrapportering14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet sendte fredag på høring forslag om utsatt innføring av nye krav til bærekraftsrapportering. – Regnskap Norge ønsker høringsforslaget velkommen. Dette er en viktig avklaring for næringslivet og sikrer like regler for norske og europeiske bedrifter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder8.4.2025 09:18:13 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom